× Staňte se našimi členy!

Jakob: Chci čitelnou TOP 09

24. 11. 2019

(projev kandidáta na místopředsedu TOP 09 Jana Jakoba na 6. celostátním sněmu TOP 09)

Vážené dámy, vážení pánové,

důvody, proč jsem se rozhodl kandidovat, jsou zejména dva. Tím prvním je, že cítím vůči TOP 09 dluh. Je to přesně devět let a dvanáct dní, co jsem se stal starostou osmitisícového města Roztoky. Tenkrát při těch prvních volbách, ačkoliv jsme se já i celý můj tým snažili, tak to bylo opravdu o fous, na rozdíl od všech dalších voleb, kde jsme získávali více než třicet procent. Je mi naprosto jasné, že kdybych neměl tady tu báječnou značku TOP 09 a kdyby mi za ramenem nestál pan Karel Schwarzenberg, tak bych tu příležitost nedostal. A právě proto bych nyní rád tento dluh svou prací splatil.

Druhým důvodem je, že vychovávám čtyři děti a může se jednou stát, že za mnou přijdou a zeptají se mě: „Co jsi táto tenkrát dělal, když privatizovali veřejnou moc, když jste si nechali demokracii a svobodu rozplynout před očima?“ Já bych byl moc rád, abych před ně mohl předstoupit, zpříma se jim podívat do očí a poctivě říci: „Snažil jsem se, bojoval jsem.“

Co chci změnit? Co chci konkrétně nabídnout? V první řadě to je čitelná TOP 09. Máme hodnotové desatero, precizně propracovaný program, vizi do budoucna. Ale když jdu ven mezi lidi a zeptám se, co je TOP 09, tak mi málokdo dokáže odpovědět. Proto je potřeba, abychom s těmito dobrými dokumenty dále pracovali, a to jak dovnitř strany, tak i navenek. Je potřeba, abychom uspořádali krajské programové konference, abychom tvořili témata a aby každý jednotlivý člen měl příležitost a mohl do programu promluvit. Navenek je potřeba, abychom naše témata prezentovali jasněji, jednodušeji a moderněji.

Druhým tématem je to, čemu říkám „TOP ostrovy“. V každém kraji máme spoustu obcí, měst nebo městských částí, kde jsou naše výsledky mimořádně dobré. Je to tím, že tam máme naše komunální politiky. A já bych byl moc rád, abychom tyto ostrovy podporovali, aby se rozšiřovaly a aby přibývaly, protože právě zde máme dobré výsledky ve všech ostatních volbách. Když jsme vznikli před deseti lety, tak jsme byli unikátní v tom, že jsme uměli skvěle pracovat s podporovateli. Troufnu si říci, že to už neumíme. Musíme naši stranu otevřít a musíme každému, kdo chce pomoci nám a naší zemi, najít vhodný prostor, aby s námi mohl spolupracovat.

A v neposlední řadě je komunikace, já tomu říkám „TOP depeše“. Žijeme v hektické, rychlé, informační době a i naše komunikace z centra do krajů a naopak se tomu musí přizpůsobit. K tomu všemu nabízím svoji práci a své zkušenosti s řízením města i krajské organizace. Na obou dvou úrovních mám skvělý a báječný tým a tímto jim děkuji. Byl bych moc rád součástí týmu předsednictva a pevně věřím, že tento tým bude stejně dobře fungovat.

Jakou chci TOP 09? Sebevědomou, ale tolerantní. Silnou, ale otevřenou. Stabilní, ale čitelnou. Jednoduše řečeno opravdu TOP. Pokud to vidíte podobně, prosím podpořte mě.

Děkuji vám za pozornost.

Jan Jakob, kandidát na místopředsedu TOP 09