Jakub Lepš

Kandidát do Senátu za obvod č. 19 - Praha 11

Jakub Lepš vystudoval bakalářský obor ekonomie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, magisterský obor americká studia na téže fakultě a magisterský obor politologie na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Též absolvoval dvouměsíční letní školu na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu, DC a díky prestižnímu Fulbrightovu stipendiu strávil jeden rok výzkumem na univerzitě Georgia Tech v americké Atlantě.

Mezi roky 2000 a 2014 pracoval pro česko-americkou internetovou firmu EIN News, která se zabývá monitoringem médií a současně externě přednášel na Fakultě sociálních věd UK o čínsko-amerických vztazích. Od roku 2008 až dodnes též přednáší na University of New York in Prague, témata jeho přednášek se týkají amerického politického systému, Číny, jihovýchodní a východní Asie či globalizace. Taktéž publikuje a to jak v češtině, tak v angličtině, která je jeho zcela běžným pracovním jazykem. Jakožto amerikanista je pravidelně zván jako komentátor do médií, zejména do ČT24, dále do Českého rozhlasu nebo do slovenské zpravodajské televize TA3.

Do Prahy 11 se přistěhoval v roce 1978 a kromě několika přestávek v této městské části bydlí dodnes. Je ženatý a má jednoho syna. Do TOP 09 vstoupil v roce 2010, do té doby nebyl členem žádné politické strany či hnutí. V roce 2014 byl zvolen předsedou regionální organizace TOP 09 v Praze 11.

Od konce roku 2014 působí jako uvolněný zástupce starosty Prahy 11, v této pozici je odpovědný za oblast školství, kultury a sportu. Za své hlavní úkoly v těchto gescích považuje zejména zajištění dostatku míst v mateřských a základních školách pro občany Jižního Města, rozšiřování nabídky kulturních a volnočasových aktivit v rámci Prahy 11 a zajištění co nejlepších podmínek pro jihoměstské sportovní subjekty. Z pohledu zastupitele a člena rady MČ se snaží o prosazování myšlenek standardních demokratických principů, jako je např. dělba moci, které jsou bohužel mnohým českým politikům – ať již na vrcholné či lokální úrovni – cizí.

V případě zvolení do Senátu PČR je ihned připraven působit jak v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky, důstojně reprezentovat ČR a hájit její zájmy na mezinárodní úrovni, tak využívat svých zkušeností z lokální politiky v celé řadě domácích témat.

2. kolo senátních voleb v Praze 11 a okolí: kandidátka ANO versus kandidát ANO
12. 10. 2016

2. kolo senátních voleb v Praze 11 a okolí: kandidátka ANO versus kandidát ANO

Ve 2. kole senátních voleb v obvodu č. 19, který zahrnuje Prahu 11, 15, 22 a okolí, jsme svědky absurdní situace. O senátní křeslo totiž bojuje poslankyně Helena Válková a Ladislav Kos, kteří přitom v roce 2013 svorně kandidovali do Poslanecké sněmovny na stejné pražské kandidátce hnutí ANO.

Celý článek
O Václavu Havlovi, Temelínu, Rakousku a české zahraniční politice
5. 10. 2016

O Václavu Havlovi, Temelínu, Rakousku a české zahraniční politice

U příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla si dovolím tuto osobní vzpomínku, ze které plyne jedno důležité poučení pro českou zahraniční politiku. 

Celý článek
Nepopulární, a přeci důležité - Senát 2016
4. 10. 2016

Nepopulární, a přeci důležité - Senát 2016

V pátek a v sobotu možná budete řešit, zda jít v Praze k senátním volbám. Tristní účast v předchozích volbách ukazuje, že Senát voliče moc nezajímal. Nebylo divu. V dolní komoře parlamentu kromě komunistů žádná strana nebyla v podezření, že jí svoboda a demokracie překáží. Byla spolehlivým fundamentem demokracie. Dnes se situace změnila.

Celý článek
Eliška Krupnová: Podporuji Jakuba Lepše
27. 9. 2016

Eliška Krupnová: Podporuji Jakuba Lepše

"Jsem ráda, že je Česko země, která mi umožňuje volně cestovat. Že mohuhrát florbal doma i v cizině, jak se mi bude chtít. A chci, aby ČR zůstalomístem, kde nebude cenzura a řada omezení, jaká jsou v Rusku a dalšíchzemích na Východ od nás. Jakub Lepš prosazuje to samé a proto ho podporujive volbách do Senátu."

Celý článek
Prahu zajímá víc panda než dostavba okruhu
19. 9. 2016

Prahu zajímá víc panda než dostavba okruhu

Propojení dálnice D1 s dálnicemi D10 a D11 považuje TOP 09 za prioritní stavbu pro Prahu i její obyvatele. Vedení města se ale o dokončení důležité stavby 511 nestará a oddaluje pro občany Prahy výrazné zlepšení dopravní situace.

Celý článek
TOP 09: Zbytečné mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 11
9. 9. 2016

TOP 09: Zbytečné mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 11

Průběh dnešního nepovedeného zastupitelstva, svolaného hlasy zastupitelů Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), plně potvrdil několik našich dřívějších tvrzení a obav.

Celý článek
Informace o senátní kampani Jakuba Lepše
7. 9. 2016

Informace o senátní kampani Jakuba Lepše

V rámci snahy o co největší transparentnost mé senátní kampaně jsme sestavili následující přehled. V případě jakýchkoliv nejasností či dotazů nás prosím kontaktujte na emailech uvedených v tomto článku.

Celý článek
Lepš: Miloš Zeman 1989 versus Jiang Zeman 2016
1. 9. 2016

Lepš: Miloš Zeman 1989 versus Jiang Zeman 2016

Naším prezidentem je člověk, u kterého se zdá, že prosazuje zájmy cizích nedemokratických zemí a který byl v zahraničních médiích dokonce označený jako „Jiang Zeman“.

Celý článek
PoLEPŠení Senátu
31. 8. 2016

PoLEPŠení Senátu

Slova demokracie, svoboda, nezávislá média, vzdělávání nebo doprava – to jsou vážná témata, o kterých ve své kampani do Senátu mluví kandidát TOP 09 a STAN Jakub Lepš.

Celý článek
Připomenutí srpnových událostí
21. 8. 2016

Připomenutí srpnových událostí

"Nikdy jsem si nemyslel, že oběti srpnové invaze a následné normalizace bude někdo zpochybňovat, přesto se tak děje. O to naléhavější je si svou přítomnost a budoucnost hlídat," řekl František Laudát při pietní akci k připomenutí událostí 21. srpna 1968.

Celý článek
1 2
Články 1 - 10 z 15

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme