Připomenutí srpnových událostí

21. 8. 2016

Dnes, 21. srpna 2016 , proběhla pietní akce u pomníku svatého Václava k připomenutí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, které se odehrálo před 48 lety. Akce se účastnili Karel Schwarzenberg, František Laudát, Jaromír Štětina, starosta městské části Prahy 1 Oldřich Lomecký, kandidáti do Senátu Jakub LepšJiří Růžička Jiří Holubář, a také další členové a příznivci TOP 09.

Pietní akt zahájil František Laudát. "Nikdy jsem si nemyslel, že oběti srpnové invaze a následné normalizace bude někdo zpochybňovat, přesto se tak děje. O to naléhavější je si svou přítomnost a budoucnost hlídat," uvedl a poté vyzval shromážděné k minutě ticha k uctění památky těch, kteří při srpnových událostech přišli o život.

K srpnovým událostem se vyjádřili i přítomní kandidáti TOP 09 do Senátu. Jiří Holubář zdůraznil potřebu ochrany demokracie jako takové: „Rok 1968 je je obrovské memento, i dnes je demokracie korodována a zvláště mladší lidé by ji měli budovat a ne pouze konzumovat.“ Jakub Lepš zdůraznil potřebu zajištění vlastní bezpečnosti České republiky: „Rok 1968 je příležitostí připomenout si, že jsme malá země uprostřed různých politických tlaků a proto si musíme dávat pozor - starat se o svou bezpečnost sami a dobře si vybírat své spojence. Jestli si někdo myslel, že vstupem do EU je vše vyřešeno, mýlí se.“ A Jiří Růžička připomenul jasné směřování České republiky do civilizované Evropy: „Od svých 20 let, tedy od roku 1968 vím, že patříme na Západ, do civilizované Evropy.“

TOP 09 Praha

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme