Ing. Tomáš Pek, S.E.

Místopředseda KO TOP 09 Praha, místopředseda RO TOP 09 Praha 10, zastupitel MČ Praha 10, předseda klubu zastupitelů TOP 09 MČ Praha 10

56 let, ženatý, 2 děti

Vzdělání

V roce 1983 jsem dostudoval SPŠ stavební, Dušní, Praha.

V roce 1988 jsem dostudoval Stavební fakultu ČVUT, Praha.

V letech 1990-1991 jsem absolvoval roční postgraduální studium v Holandsku, UNESCO-IHE, Delft, obor zdravotní inženýrství.

Profese

Několik let jsem pracoval v projekční kanceláři. Od roku 1994 samostatně podnikám. Stavební profese a láska k architektuře mne dovedla k památkové péči. O obnově památek jsem přednášel na VŠE FPH v Praze, byl jsem u vzniku oboru a katedry Arts Managementu. Nyní mimo jiné přednáším na fakultě restaurování UPCE v Litomyšli. Nejsem jen památkovým teoretikem, sám vlastním a obnovuji větší než malou kulturní památku z 15. století. Ostatním vlastníkům památek poskytuji odborný servis. Zde je mi koníček i profesí.

Vedle přednášení publikuji a jsem autorem vysokoškolských skript a odborné knihy o památkové péči.

Jsem členem českého národního komitétu ICOMOS.

Od práce si nejlépe odpočinu sportováním, četbou, cestováním a fotografováním, zejména architektury. 

Tomáš Pek a jeho práce pro Prahu 10

 

  • Zastupitel MČ Praha 10 (od X/2014 doposud)
  • Člen Výboru pro strategické investice a veřejné zakázky (od 2018 doposud)
  • Člen Komise územního rozvoje (od 2014 doposud)
  • Člen Komise památkové (od 2019 doposud)
  • Člen Výboru životního prostředí (2014 - 2018)
  • 1. místostarosta Rady MČ Praha 10 (svěřené kompetence: Obecní majetek, obchodní společnosti, kultura s památky) (2016 - 2018)

 

Se vstupem do politiky jsem dlouho čekal, až do roku 2014. Liberální a otevřená TOP 09 byla jedinou volbou. 

Z cest po světě jsem si přinesl poznatek, že v Čechách se dobře žije, každý má zajištěny značné sociální jistoty, nicméně téměř každý si pořád stěžuje. Pravicová politika, která umožňuje individuální rozvoj a zároveň vytváří polštář pro ty opravdu potřebné je jediná správná. Česká Republika patří na Západ, do Evropy, do transatlantických obranných struktur. Nesnažme se šidit naše partnery, za členství v elitním klubu Evropa je správné platit “členský poplatek”, tedy nejen brát, ale i dávat.

Chci, aby i nadále mělo význam vyžadovat negativní lustrační osvědčení pro zákonem dané funkce. Nechci, aby náš stát sklouzl zpět do systému sociálního inženýrství, totality, nátlaku úzkých aktivizovaných skupin, oblbování a vulgarity.

Ve své činnosti se snažím řešit věci v mé kompetenci a v oblastech, kterým rozumím bez senzací, bez populismu, racionálně. Nepotřebuji potlesk ani plácání po zádech. Chci, aby byla vidět odvedená práce. Takovým způsobem, aby to prospělo celku, nikoliv těm nejvíce křičícím. Rád započaté věci dovádím do konce. Chci se i nadále věnovat praktické politice zejména na úrovni městské části.

 

TOP 09 Praha si připomněla 101 let od vzniku československého státu
28. 10. 2019

TOP 09 Praha si připomněla 101 let od vzniku československého státu

Pochodem od Malostranského náměstí na Pražský hrad a položením květin u sochy Tomáše Garrigua Masaryka si představitelé TOP 09 Praha spolu s celorepublikovým vedením a členy i příznivci TOP 09 připoměli 101. výročí vzniku samostatného československého státu. 

Celý článek
TOP 09 Praha má nové vedení. Předsedou se stal Jiří Pospíšil
13. 10. 2019

TOP 09 Praha má nové vedení. Předsedou se stal Jiří Pospíšil

Předsedou pražské organizace se nově stal předseda magistrátního zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

Celý článek
Praha 10 se vrátila ke komunistické tradici – zavádí pořadníky na obecní byty
30. 4. 2019

Praha 10 se vrátila ke komunistické tradici – zavádí pořadníky na obecní byty

Vedení městské části v pondělí prosadilo změny v pronajímání obecních bytů. Od letošního roku znovu začnou fungovat pořadníky, které se sice tváří transparentně ale ve skutečnosti představují extrémní korupční potenciál, varuje Tomáš Pek.

Celý článek
TOP 09 Praha 10: Koalice nepočítá  s obnovou Staré školy ve Strašnicích. Rozpočet jsme nepodpořili
26. 3. 2019

TOP 09 Praha 10: Koalice nepočítá s obnovou Staré školy ve Strašnicích. Rozpočet jsme nepodpořili

Současná rada převzala vedení Prahy 10 s 1,3 miliardou na účtech, tedy ve stejném stavu, v jakém ji přebírali její předchůdci.  Přesto koalice ODS, Pirátů a Koalice VLASTA předkládá vykostěný rozpočet, který je jen seškrtanou variantou toho loňského. Počítá sice s dokončením rozjetých akcí, žádné další ale neplánuje.

Celý článek
Koalice sousedských trafik bude stát Prahu 10 o dva miliony ročně více než ta minulá
21. 11. 2018

Koalice sousedských trafik bude stát Prahu 10 o dva miliony ročně více než ta minulá

Koalice ODS, hnutí VLASTA a Pirátů si na dnešním zastupitelstvu rozdala posty. Jakkoli před volbami slibovala „odpovědnou radnici“, na provozu bude i kvůli rekordnímu počtu pěti místostarostů stát o dva miliony ročně více než jejich předchůdci.

Celý článek
Zbourat nebo nechat chátrat? Rekonstrukce malešické polikliniky je nejlepší řešení, říká místostarosta Pek
7. 9. 2018

Zbourat nebo nechat chátrat? Rekonstrukce malešické polikliniky je nejlepší řešení, říká místostarosta Pek

Jak se staví ke kritice údajné nečinnosti vedení Prahy 10 kolem horského hotelu, který městská část vlastní? Co dělá radnice pro zlepšení situace? Jak hodnotí projekt rekonstrukce malešické polikliniky? Na tyto a další otázky serveru Pražský patriot odpovídal místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Celý článek
Lidé nabízí dobové zařizovací a instalační předměty do vily Karla Čapka
7. 8. 2018

Lidé nabízí dobové zařizovací a instalační předměty do vily Karla Čapka

Nejen obyvatelé Prahy 10 nabízí dobové předměty, které Praha 10 může využít při obnově vily Karla Čapka. Praha 10 chce zachovat autenticitu doby a žádá proto o předměty či stavební materiály používané ve 20. a 30. letech 20. století.

Celý článek
Praha 10 postaví novou školku. V ulici  Nad Vodovodem bude sloužit více než stovce dětí
2. 8. 2018

Praha 10 postaví novou školku. V ulici Nad Vodovodem bude sloužit více než stovce dětí

TOP 09 se zasadila o výstavbu zcela nové mateřské školy pro více než sto dětí. Stavba již byla zahájena a vyroste v ulici nad vodovodem ve Strašnicích v areálu ZŠ.

Celý článek
Oprava polikliniky v Malešicích začne ještě letos
1. 8. 2018

Oprava polikliniky v Malešicích začne ještě letos

Poliklinika v Malešicích se dočká kvalitní rekonstrukce. Představitelům TOP 09 na Praze 10 se podařilo vyřešit složité smluvní vztahy s provozovatelem, takže už nic nestojí v cestě vypsání výběrového řízení na dodavatele stavebních prací.

Celý článek
Pek: Praha 10 si připomíná sté výročí založení republiky, zpřístupní Čapkovu vilu
16. 7. 2018

Pek: Praha 10 si připomíná sté výročí založení republiky, zpřístupní Čapkovu vilu

Vila Karla Čapka se na krátko otevře veřejnosti. U příležitosti stého výročí založení Československa Praha 10 připraví několik komentovaných prohlídek ve vile, kterou vlastní a kde se scházely mimořádné osobnosti české historie.

Celý článek
1 2 3
Články 1 - 10 z 21
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme