Praha 10 se vrátila ke komunistické tradici – zavádí pořadníky na obecní byty

30. 4. 2019

Vedení městské části v pondělí prosadilo změny v pronajímání obecních bytů. Od letošního roku znovu začnou fungovat pořadníky, které se sice tváří transparentně ale ve skutečnosti představují extrémní korupční potenciál, varuje Tomáš Pek.

Současné vedení Prahy 10 ve složení Piráti, ODS a hnutí VLASTA se rozhodlo změnit zásady, podle kterých přiděluje zájemcům městské byty. Ty město pronajímá například nízkopříjmovým rodinám nebo i zdravotně postiženým. Místo losování, které se ovlivnit nedalo, přistupuje k pořadníkům.

„Je naprosto nezbytné, aby při současných cenách nájmů v Praze městská část pronajímala maximum svých bytů lidem, kteří to potřebují. Současná koalice se ale vydala nejhorší možnou cestou, která otevírá nezměrný prostor pro korupci a podvody, jak dokazuje řada kauz z různých měst v Česku,“ upozorňuje za TOP 09 Radek Lojda.

Systém se na první pohled tváří transparentně: žadatel vyplní žádost, na základě toho, jak splňuje stanovená kritéria, získá určitý počet bodů a dle toho se zařadí na pořadník.

„Čistě teoreticky by tak byty měli dostávat ti nejpotřebnější. Prakticky ale systém nahrává těm, kteří v něm umí dobře chodit a skrze úřední kličky – nebo znají členy bytové komise. Komise bytové politiky totiž může žadatelům bez jakéhokoli odůvodnění přidat k jejich hodnocení dalších 12 bodů z celkových sedmdesáti, tedy celých 17% z možného nejvyššího bodového ocenění,“ varuje Ondřej Počarovský.

S novými pravidly přichází také změna ceny pronájmu, která bude nyní vyšší. „Situace si samozřejmě zvýšení cen žádá, ale i to zde proběhlo naprosto neprůhledně: nikdo neví, proč se nájem zvyšuje zrovna o tolik, proč jen někde, není absolutně jasné, jestli tomu předcházela jakákoli analýza, nebo se jedná o nahodilý pokus jak nárazově dostat do městské kasy peníze, které koalice plýtvá jinde,“ upozorňuje Pek.

Navíc vůbec není jasné, co bude s byty, které jsou v tuto chvíli pronajaty na dobu neurčitou. „Materiál říká, že v těch se nájemné měnit nebude, což může novým zájemcům o byty, ve kterých se bude platit nájem vyšší, nebo těm, kteří mají nájem na dobu určitou a také si připlatí, zákonitě připadat diskriminační,“ uzavírá Pek.

Štítky
Osobnosti: Radek Lojda, Tomáš Pek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme