Zbourat nebo nechat chátrat? Rekonstrukce malešické polikliniky je nejlepší řešení, říká místostarosta Pek

7. 9. 2018

Jak se staví ke kritice údajné nečinnosti vedení Prahy 10 kolem horského hotelu, který městská část vlastní? Co dělá radnice pro zlepšení situace? Jak hodnotí projekt rekonstrukce malešické polikliniky? Na tyto a další otázky serveru Pražský patriot odpovídal místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Opozice v Praze 10 opakovaně kritizuje dění kolem horského hotelu v katastru obce Jánské Lázně. Současnému vedení radnice je vyčítána především nečinnost a špatný stav zařízení. Jak tuto kritiku vnímáte?

Opozici na jednu stranu chápu, Horský hotel je v Praze 10 letité téma, kterého se snaží před volbami držet a téma uměle nafukovat. Na druhou stranu mi vadí, že v jejich argumentaci převládají polopravdy, často nepravdy a emoce nad fakty. Jsem 1. místostarostou dva roky. Za tu dobu se uspořádala veřejná slyšení na všech školách, která potvrdila vůli škol a rodičů na Horský hotel jezdit. Vlastník hotelu vypověděl smlouvu s provozovatelem a dává po něm Hotel do pořádku po technické i dokladové stránce. Nečekám, že nás za to opozice pochválí, ale doufám, že tím potěšíme rodiče a školy, protože to vypadá, že se od tohoto školního roku začne na Hotel znovu jezdit.

Co Praha 10 dělá v souvislosti s hotelem k zlepšení situace?

Těch kroků je celá řada. Iniciuje je Praha 10, provádí vlastník. Nejviditelnější jsou opravy, které napravují stav z loňského léta, který jsme nepovažovali za vhodný k pobytům dětí. Nyní je tam bezvadná úpravna vody, byly upraveny elektrorozvody, další dílčí věci, díky kterým bude hotel nejen provozuschopný, ale hlavně bude splňovat vysoké nároky, které na něj kvůli lyžákům a školám v přírodě máme. Byly upraveny učebny, tělocvična. Co už tolik vidět není, jsou nepředstavitelná právní a komunikační kolečka. Městská část není vlastníkem nemovitosti. Historicky je dáno, že nemovitost vlastní akciovka, kterou město vlastní zprostředkovaně. Veškeré procesy jsou tak právně složitější, ale přesto se nám daří změny iniciovat a spolu s vlastníkem věc vyřešit. Mimochodem, je též schválena nová smlouva a pobyty budou levnější.

 Příprava na rekonstrukci polikliniky v Malešicích trvala dva roky. Jste spokojen s tím, jak je celý projekt nakonec připraven? Jaká budou omezení pro pacienty i lékaře během rekonstrukce?

Příprava byla náročná a nebývale dlouhá, dovedu si představit rychlejší jednání. K rychlosti dohody nepřispěla  ani změna nájemce polikliniky. To, jak byla připravena původní rekonstrukce, jsme odmítali, protože měl být v podstatě jen vyměněn vnější plášť budovy a renovovány chodby. A to vše způsobem, který mohl kolidovat se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Způsob oprav, který jsme prosadili, umožní rekonstrukci na dvě hlavní etapy, díky čemuž pacienti pocítí možná mírné nepohodlí, ale nepocítí výpadek péče. Poliklinika v této lokalitě je těžko nahraditelná a navíc lékařskou péči soustředí na jednom místě, což lidem vyhovuje. My chceme zachovat péči a chceme ji zachovat takto koncetrovanou. Budova se proto bude opravovat na dvě části, levé a pravé křídlo zvlášť. Lékaři z rekonstruované části budou vždy ordinovat v bytovém domě Malešice, který je od polikliniky vzdálen asi 100 metrů, poté se vrátí do opravených ordinací.

Mezi zastupiteli Prahy 10 zazněly hlasy, že poliklinika by měla být prodána nebo případně ponechána v současném stavu bez větších oprav. Nazval jste to nesmyslem. Proč?

Protože by to vedlo k omezení péče. Městská část by neměla připustit, aby lidé přicházeli o své lékaře, aby za nimi museli jezdit déle a na různá místa, nemůže připustit, aby se poliklinika na sebekratší dobu celá uzavřela. Nemáme žádný jiný prostor, kam by se dala přesunout. Pokud ji zbouráme, tak do doby, než se postaví nová, a to mohou být klidně roky, bude muset být více než 100 tisíc ošetření, které teď poliklinika ročně poskytne, provedeno jinde. Pacienti by jezdili dál, na různá místa, pokud by vůbec lékaři v Praze 10 chtěli zůstat, což jim nikdo nařídit nemůže. Praha 10 patří k částem s nejvyšším věkovým průměrem. Omezit seniorům péči tímto způsobem považuji proto za nepřípustné. Stejné je to s „originálním“ nápadem nechat budovu zchátrat. Lékaři v takových podmínkách nebudou chtít pracovat, začnou odcházet a na konci tohoto procesu bude mít Praha 10 prázdnou, téměř neprodejnou zcela vybydlenou budovu bez lékařů i pacientů. Pragmatickým vyloučením těch hloupějších variant dojdete nakonec k té, co byla odsouhlasena. I když netvrdím, že je to řešení zázračné.

Zastupitelé Prahy 10 se v červnu neshodli na zrušení výsledku tendru na dlouho odkládané dokončení opravy historického kina Vzlet, projednání na projednání na zastupitelstvu inicioval starosta Vladimír Novák. Vy jste za to svého koaličního partnera kritizoval. Proč?

Protože má máslo na hlavě, jeho materiál byl připraven zcela diletantsky a chyběly v něm základní podklady k rozhodování. Objednal si posudky na něco jiného, než bylo potřeba prokázat či vyloučit a zjevně nepochopil, co v závěrech posudky říkají. Stálo nás to peníze a asi i půl roku času. Bez jakéhokoliv výsledku. V případě Vzletu se řeší totiž dvě rekonstrukce – jedna zpackaná historická, u které starosta byl, a jedna současná. Kdyby se ta první udělala pořádně, žádná další se teď dělat nemusí a prostor je už dávno otevřen. Jenže se neudělala pořádně a my trváme na tom, že si Vršovice kulturní stánek zaslouží a že město nemá nechávat podobný prostor prázdný a chátrající. Takže dokončení rekonstrukce je nutné. A místo toho, aby se všichni zastupitelé shodli na něčem smysluplném a rozhodli, začal si na tom každý hřát svou volební polívčičku. Tím, že se neshodli, všechno nakonec dopadlo dobře: Vzlet se bude opravovat a v dohledné době by měl být v provozu.

Rekonstrukce bude pokračovat podle výsledků původní soutěže. Co to znamená pro občany Prahy 10 a je to podle Vás správné řešení?

Ano, je to správné řešení. Ctíme výsledky soutěže na základě zákona o zadávání veřejných zakázek a chceme aby se prostor otevřel. Ani nemůžeme postupovat jinak. Bez soutěže a bez dokončení rekonstrukce se tento multifunkční kulturní stánek otevřít nedá.

Jaké jsou hlavní cíle a úkoly, které by vedení Prahy 10 rádo stihlo realizovat, nebo alespoň nastartovat do podzimních voleb?

Mluvím za sebe. O prázdninách byly prováděny stavební akce na mnoha našich školách a mateřinkách, je hotová velká rekonstrukce podkroví ZŠ Kodaňská. Měl by být znám projektant rekonstrukce radnice. Také by měl být vysoutěžen dodavatel rekonstrukce polikliniky Malešice. Projektuje se obnova vily Karla Čapka, dokončuje projekt školy v Olšinách. S projektem modernizace divadla na Solidaritě jsme na začátku, to letos celé nestačíme. Připravuji další kolo grantů do památkových objektů.

A Vy sám máte nějaké osobní priority, které chcete ve funkci místostarosty ještě stihnout?

Abych pravdu řekl, neřeším, jestli je nebo není volební rok. Příprava a realizace investic je náročný a kontinuální proces. Nejde ho kvůli volbám přerušit a pak znovu a jinak nastartovat. Nejsem natolik sobecký, abych přestal smysluplné projekty připravovat s dlouhodobou vizí, jen proto, že budou volby a zrovna netuším, jak dopadnou. Chci, aby byla připravena rekonstrukce polikliniky, aby byl připraven Horský hotel pro bezpečné pobyty dětí, aby se stavěla školka Nad vodovodem, aby běžely všechny procesy, které souvisí s rekonstrukcí staré školy V Olšinách, aby se konečně začala projektovat obnova radnice na původním místě. To jen v investicích. Je toho hodně i v oblastech, které nemám gesčně pod kontrolou, ale v programu TOP 09 je máme. Většinu těch věcí bych samozřejmě rád dotáhl k úplnému konci jako člen vedení radnice. O tom rozhodnou voliči. Doufám, že volby dopadnou tak, aby nebyl chod radnice paralyzován nějakými politickými půtkami, a bude možno realizovat většinu toho, co dlouhodobě plánuji.

Zdroj: https://www.prazskypatriot.cz/zbourat-nebo-nechat-chatrat-rekonstrukce-malesicke-polikliniky-je-nejlepsi-reseni-rika-mistostarosta-pek/

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme