Martin Kroh - kandidát pro doplňovací volby do Senátu 2019

Obvod č. 24 - Praha 9, v pátek 5. a sobotu 6. dubna 2019

Proč mě volit

Protože každý z nás někdy v životě řešil bydlení. Já se mu profesně věnuji více než dvě desítky let a stejně jako Vy vím, jak velký průšvih dnes bydlení představuje. Je přece normální, že chceme bydlet. Jenže mladí na bydlení nemají a starší ho pro změnu už dávno nepovažují za bezpečné. Naše domovy se mění pouze na výhodný artikl pro spekulace a kšeftování s podnájmy. Výsledkem je, že v Praze chybí zhruba 20 000 bytů.

Znám zákony, předpisy, ale hlavně řeším problémy lidí a to, co jim konkrétně vadí. A právě jejich zkušenosti mi pomohly připravit plán, jak jim pomoci k dostupnému a bezpečnějšímu bydlení. Tisíce lidí nejen u nás v Praze řeší bydlení a jim můžeme společně pomoci. Já svými návrhy a Vy důvěrou, o kterou Vás žádám.

Budu prosazovat

Bytovou politiku směřující ke skutečným potřebám:

  • zjednodušení a zefektivnění správy bytových domů namísto valení dalších a dalších povinností na bedra vlastníků jednotek a členů bytových družstev a jejich statutárních orgánů, v jejímž důsledku strmě klesá vůle členů bytových korporací podílet se na odpovědnosti za řízení správy společných věcí v domě,
  • zachování dostupnosti bydlení pro další generace Pražanů i těch, kteří chtějí v Praze žít. Pořízení vlastního či družstevního bytu se děsivě vzdaluje finančním možnostem zájemcům o vlastní bydlení, kteří jsou připraveni a ochotni si bydlení bez nesmyslných nákladů navíc zaplatit svými penězi. Ruku v ruce s tím stoupají i náklady nájemního bydlení. Všechny tyto faktory mají devastující vliv nejméně v podobě odkládání založení rodin a pořízení dětí, schopnosti doplňovat chybějící pracovní síly či umožnit komfortní výběr místa pro život.

Ve volebním obvodu č. 24 - Praze 9

  • řešení dopravy,
  • vyřešení dostavby obou pražských okruhů,
  • pokračování smysluplné přeměny průmyslové Prahy 9 na vyhledávanou oblast pro aktivní život.

Chci se zaměřit na právní úpravu bydlení, která je věcně roztříštěna mezi větší počet ministerstev a do velkého počtu právních norem (občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích, stavební zákon, zákon o službách či energetický zákon a řada zákonných a podzákonných norem přímo či nepřímo determinujících podmínky bydlení v České republice).

V Senátu bych se díky svým zkušenostem z komunální a krajské politiky rád věnoval i problematice sociální péče, seniorů nebo ekonomickým a daňovým tématům.

Můj příběh

To, co o mně potřebujete vědět je, že se posledních dvacet let věnuji bydlení. A troufám si říct, že správa 300 domů a spolupráce s uživateli 19 000 bytů mi dala k této problematice opravdu hodně. Protože polovina bytů je na území senátního obvodu Praha 9, pravděpodobně znáte mě, nebo SBD Praha. Společnost, ve které působím jako předseda představenstva.

Jsem Pražák. Můj život je spojený s Prahou 9. Jsem vystudovaný právník a ekonom. Mám čtyři děti, a dokonce už i dvě vnoučata. Jsem podruhé ženatý.

Od roku 2003 jsem s přestávkou let 2015-2017 předsedou správní rady Družstevního marketingového sdružení Česká republika, které dnes sdružuje 14 velkých bytových družstev. Naše spolupráce je založena na prosazování například legislativních úprav v oblasti bydlení. Proto se dobře vyznám v aktuálních zákonech a předpisech. Zastupujeme společně celkem 2 700 domů a 110 tisíc bytů. Od roku 2013 působím i jako předseda České společnosti pro rozvoj bydlení.

Spolupracuji s institucemi v oblasti bydlení jako je Ministerstvo pro místní rozvoj, Státní fond bydlení nebo portálem Okolo bytu. Jsem vedoucí lektorského týmu Akademie pro bytové domy, vzdělávacího programu, který je zdarma určen členům statutárních orgánů společenství vlastníků a bytových družstev.

Kroh: Plán pro cestu z bytové krize
2. 4. 2019

Kroh: Plán pro cestu z bytové krize

Pro stát i obce je nesmírně důležité, aby si co nejvíce obyvatel mohlo dovolit bydlení ze svých vlastních zdrojů, lhostejno, zda vlastnické, družstevní či nájemní bydlení.

Celý článek
Kroh: Praze chybí desítky tisíc bytů a ke změnám je daleko
28. 3. 2019

Kroh: Praze chybí desítky tisíc bytů a ke změnám je daleko

Je nesmírně důležité, aby si co nejvíce obyvatel mohlo dovolit bydlení ze svých vlastních zdrojů, lhostejno, zda vlastnické, družstevní či nájemní bydlení.

Celý článek
TOP 09 Praha: Hlavní město se musí dál vyvíjet
26. 3. 2019

TOP 09 Praha: Hlavní město se musí dál vyvíjet

Dostupné bydlení, rozvoj hlavního města, dopravní problémy a možnosti využití umělé inteligence při správě a rozvoji města - to byla hlavní témata, nad kterými o víkendu diskutovali účastníci ideové konference pražské TOP 09.

Celý článek
Volební program Martina Kroha
18. 3. 2019

Volební program Martina Kroha

Kandiduji do Senátu s tím, abych pomohl lidem v oblasti, které rozumím, a tou je bydlení. Jen v Praze chybí zhruba 20 000 bytů, což zvyšuje ceny bydlení do neskutečných výšek. Mám připravené konkrétní kroky, které chci do legislativy prosadit, protože vlastní byt nesmí být nedosažitelný luxus.

Celý článek
Martin Kroh (TOP 09): Vlastní byt nemá být luxus
5. 3. 2019

Martin Kroh (TOP 09): Vlastní byt nemá být luxus

TOP 09 představuje kandidáta do doplňovacích senátních voleb na Praze 9. Martin Kroh je předsedou představenstva stavebního bytového družstva Praha a expertem na bydlení, v Senátu chce řešit bytovou krizi a dostupné bydlení v Praze.

Celý článek
1. 3. 2019

Kandidát do Senátu – Martin Kroh

Chci dostupnější a efektivnější bydlení, říká Martin Kroh, který kandiduje v doplňovacích volbách do Senátu (obvod č. 24), které se uskuteční 5. a 6. dubna.

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme