Lidé nabízí dobové zařizovací a instalační předměty do vily Karla Čapka

Nejen obyvatelé Prahy 10 nabízí dobové předměty, které Praha 10 může využít při obnově vily Karla Čapka. Praha 10 chce zachovat autenticitu doby a žádá proto o předměty či stavební materiály používané ve 20. a 30. letech 20. století.

7. 8. 2018

„Naším cílem je vrátit podobu vily do doby, kdy v ní skutečně žil Karel Čapek a scházeli se v ní Pátečníci. V průběhu let ale, protože byla vila obývána, některé původní prvky nahradily ty modernější, jak lze například u vybavení koupelen a kuchyní také předpokládat. Proto jsme se obrátili na veřejnost s prosbou, zda nám neposkytne právě některé chybějící dobové prvky,“ říká první místostarosta Tomáš Pek.

Na Úřad Prahy 10 se krátce po zveřejnění výzvy začali obracet první lidé, kteří takové věci vlastní.

„Jsme neuvěřitelně vděční za zájem, který lidé projevují. Už se nám podařilo získat dostatečné množství dobových, nyní již nevyráběných, cihel na opravu soklu. Postupně se nám hlásí i další majitelé pro nás cenných věcí,“ doplnil Tomáš Pek.

Praha 10 u veřejnosti poptává například původní umyvadlo, kuchyňskou výlevku, litinovou vanu na nohách, koupelnová kamna se sprchou, kuchyňský kachlový sporák, výtokové kohouty, záchod a bidet z počátku 20. století, dále vypínače, zásuvky a jiné předměty denní potřeby.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme