23. 11. 2020

Pandemie koronaviru mírně zastínila jednu z největších ekologických katastrof moderních dějin České republiky – otravu řeky Bečvy. Jsou to více než dva měsíce a ani po tak dlouhé době není znám viník, kvůli kterému na řece Bečvě uhynulo několik tun ryb. Vláda se debatě vyhýbá. Pravděpodobně celá událost má co dočinění s podnikem DEZA, který spadá do premiérova holdingu Agrofert. Podívejte se s námi na naše kroky v řešení této kauzy.

Časová osa kauzy Bečva

20. září → Do řeky Bečvy byla vypuštěna neznámá látka, kvůli které uhynuly tuny ryb. Látka poškodila celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov.

24. září → Rozbory vody ukázaly, že řeku Bečvu otrávily kyanidy. Na základě odebraných vzorků začal být hledán původce havárie a případ předán policii.

27. října → Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí opět unikla neznámá látka. Dle informací ze stejného vyústění kanálu jako tomu bylo v září. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vyzval orgány činné v trestním řízení, aby dnešní i zářijovou kontaminaci řeky co nejrychleji vyšetřily.

30. října → Novináři z Deníku Referendum, na rozdíl od státních úřadů, přinesli celou řadu důkazů o tom, kdo s největší pravděpodobností zavinil otravu řeky Bečvy a všechna ukazují na premiérův podnik DEZA z holdingu Agrofert.

4. listopadu → Výbor pro životní prostředí projednával otravu řeky Bečvy, přičemž poslankyně ANO (bývalá zaměstnankyně Lovochemie z koncernu Agrofert) se snažila omezit přístup veřejnosti a novinářů. Zároveň ministr životního prostředí Richard Brabec poslance přesvědčoval, že i on chce znát viníka a slíbil, že do 20. prosince budou vyhotoveny znalecké posudky, které přispějí k vyřešení případu.

5. listopadu → Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odeslala ministrovi písemnou interpelaci, ve které ho žádala o odpověď na několik otázek. Stejné dotazy odeslala také na Českou inspekci životního prostředí. Celé znění interpelace najdete zde.

10. listopadu → Poslanci TOP 09 navrhli na schůzi Poslanecké sněmovny předřazení bodu, který se týká ekologické katastrofy na řece Bečvě. Zároveň apelovali, aby událost vyšetřily orgány činné v trestním řízení, ale především na tom, aby vláda připravila takovou legislativu, která obdobným katastrofám v budoucnosti zabrání.

13. listopadu → Vláda zařadila diskusi o řece Bečvě na páteční odpoledne, kdy nebylo přítomno dostatek poslanců, především z vládních stran, aby se mohlo hlasovat o navržených usneseních.

20. listopadu Předsedkyně TOP 09 se vydala přímo na místo, aby zjistila, jak se situace má.

25. listopadu →  Do řeky Bečvy opět vytekla neznámá látka. Je to již potřetí za dva měsíce. Ani v jednom případě úřady stále neodhalily viníka.

30. listopadu → Deník Referendum překládá důkazy, které nasvědčují tomu, že otravě ryb v Bečvě předcházela havárie na jednom z provozů Dezy. Zároveň poslední výsledky vyšetřování neukazují jako spouštěč celé katastrofy na kyanidy, které tak byly dosud označované. Mohly by jím být i jiné chemikálie, jako například fenoly, kvůli kterým byla v Deze způsobena havárie.

2. prosince → Do řeky Bečvy již po čtvrté unikla neznámá látka, kvůli které se na hladině opět objevila pěna. Na místě zasahovali policisté, hasiči i zástupci České inspekce životního prostředí. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby přiznal, že situaci nezvládl a rezignoval.

Výzva – podepište výzvu „Požadujeme důsledné vyšetření otravy Bečvy!“

Veřejnost by měla být ze strany Ministerstva životního prostředí ČR pravdivě a transparentně informována o konkrétních krocích, které byly ze strany MŽP, České inspekce životního prostředí a dalších příslušných orgánů provedeny v těch organizacích, jež lokálně spadají do oblasti možných viníků. A to jak po stránce kontroly vzhledem k havárii, tak i dlouhodobé kontroly nakládání s jedy.

Jakákoli zátěž životního prostředí jedy vznikajícími naší průmyslovou výrobou se děje na úkor kvality života našich dětí.

Neprodleně by měla započít debata o změnách zákonů takovým způsobem, který by znemožnil zatajení úniků jedů do životního prostředí. Jde zejména o:

  • snížení ohlašovacích limitů do Integrovaného registru znečišťování (IRZ),
  • rozšíření škály nebezpečných látek a zpřísnění limitů pro jejich vypouštění do životního prostředí,
  • zřízení, resp. zpřísnění registru nakládání s jedovatými látkami od jejich výroby, přes skladování, transport a likvidaci, včetně jejich vzniku jako odpadního produktu.

Aktuální informace o řece Bečvě

Záhada v Bečvě možná rozluštěna: uniklý fenol se mohl v kanálu sloučit s kyselinou dusitou

Do zdecimované Bečvy opět unikla neznámá látka, hynou ryby

Kauza Bečva

Video

Ekologická katastrofa na řece Bečvě

Otrávená Bečva - rozhovor přímo na místě

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme