× Pohněme s tím. Společně!

Rozpočet je mimo ekonomickou realitu. TOP 09 navrhne jeho přepracování

10. 11. 2020
  • Rozpočet je soubor nepravdivých čísel postavených na nereálných scénářích. Musí se přepracovat
  • Budeme vyžadovat vyšetření kauzy Bečva a projednání bodu na plénu Sněmovny
  • Budeme prosazovat férovější rozdělení výnosů v krajích zasažených těžbou.

„Rozpočet, který předkládá Vláda ČR, je ve svých příjmech zcela mimo ekonomickou realitu a je v rozporu s politickými prioritami, které prosazuje jak předseda vlády, tak první místopředseda vlády. Ve svých výdajích pak absolutně neodpovídá aktuálním prioritám souvisejících s epidemiologickou krizí. Stručně shrnuto je to soubor nepravdivých čísel postavených na nereálných scénářích. Není to seriózní návrh zákona o státním rozpočtu,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 navrhne vrátit rozpočet k přepracování s doporučením, aby byl sestaven pro aktuální ekonomickou realitu.

TOP 09 bude na aktuální schůzi prosazovat předřazení bodu, který se týká ekologické katastrofy na řece Bečvě. Nedovolíme, aby epidemie koronaviru zastínila vyšetřování této katastrofy, která nemá v moderní historii České republiky obdoby. Zároveň budeme trvat na tom, aby událost nejen vyšetřily orgány činné v trestním řízení, ale především na tom, aby vláda připravila takovou legislativu, která obdobným katastrofám v budoucnosti zabrání. „Ministr životního prostředí Brabec na výboru pro životní prostředí alibisticky tvrdil, že neovlivní, zda Sněmovna událost na plénu projedná, byť o to prý sám stojí. O důležitosti zařazení události na plénum Sněmovny jsem přesvědčena. Současně budu požadovat, aby se důkladně prošetřil i areál a odpadní soustava chemičky DEZA z koncernu Agrofert. Není možné, aby orgány činné v trestním řízení neměly dostatek informací potřebných k vyšetřování,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Sněmovna také na aktuální schůzi projedná horní zákon. Poslankyně Helena Langšádlová k němu předkládá pozměňovací návrh. „Domnívám se, že současné znění horního zákona může v dlouhodobém horizontu zhoršit kvalitu života v regionech zasažených těžbou. Pozměňovací návrh si klade za cíl rozdělit úhrady z vydobytých nerostů mezi obce, kraje a státní rozpočet férovějším poměrem. Většina poplatků za těžbu musí zůstat v regionech, které jsou těžbou zasaženy,“ vysvětluje Helena Langšádlová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: