INVENTURA na Ministerstvu financí

TOP 09 tři roky důsledně plnila svůj program. Slíbila, že udělá vše, aby konsolidovala veřejné rozpočty. Můžeme ukázat výsledky

  • Převzali jsme veřejné rozpočty s deficitem téměř 6 procent a dokázali je snížit bezpečně pod 3 procenta. 
  • Dokázali jsme si vydobýt kredit na finančních trzích a stali se tak jedinou zemí EU, která získala během jediného roku vyšší rating o 2 stupně. 
  • Na výdajích jsme ušetřili víc než 250 miliard. 
  • Finanční trhy věří z evropského regionu nejvíc Česku. Daňoví poplatníci tak šetří desítky miliard ročně tím, že nemusí platit vysoké úroky investorům nakupujícím české dluhopisy...

Zvrátili jsme trend nárůstu státního dluhu

  • Státní dluh nepřetržitě rostl a za vlád ČSSD dokonce i v letech slušného hospodářského růstu. Díky úsporným opatřením, které jsme zavedli především ve výdajích státu, se podařilo nejen zmírnit nárůst tohoto dluhu, ale dokonce jej zastavit. Bez úspor by byl dluh vyšší o více než 200 miliard korun.

Vývoj výše státního dluhu ČR v mld. Kč - vliv úsporných opatření

Vývoj výše státního dluhu ČR v mld. Kč - vliv úsporných opatření

Uspořili jsme desítky miliard na úrocích

  • Za našeho vedení ministerstva vzrostla důvěra zahraničních investorů v českou ekonomiku a zvýšil se také rating. Jen to Česku uspořilo za jediný rok zhruba 20 miliard korun při splácení úroků ze státního dluhu.

Nechali jsme na státním dluhu vydělat občany

  • Miroslav Kalousek jako první český ministr financí zavedl dluhopisový program pro veřejnost. Na úrocích ze státního dluhu tak profitují občané, nejen velké finanční společnosti.

Miliardy z daní navíc pro obce a města

  • Ve vládě jsme prosadili novelu, která posílila příjmy malých měst a obcí o 12 miliard. Díky úsporám ve státním rozpočtu a na úkor čtyř velkých metropolí - Prahy, Brna, Plzně a Ostravy. Doposud nebyl systém rozpočtového určení dani pro některé obce férový. Zatímco Pražan přinesl městu 30 000 korun ročně, na každého obyvatele menšího města získala obec do rozpočtu pouze 6 500 korun. Obce už také nemusí žádat každoročně o nejisté dotace, ale peníze na dotace určené se jim férově rozdělí. Tím jsme snížili riziko korupce. Více na www.obcelidem.cz.

Snižujeme byrokracii

  • Prosadili jsme, že se v Česku zavede Jednotné inkasní místo. Od roku 2015 budou moci lidé místo na několika úřadech platit veškeré odvody státu na jediném místě. Bude to komfortnější pro občany a zjednoduší se administrativa. Sníží se počet formulářů, podání, plateb a sjednotí se kontrola. A navíc uspoří stát, lidé i firmy.

Zdanili jsme hazard a zvýšili jeho odvody

  • Díky našim návrhům platí provozovatelé hazardních státu konečně daň z příjmů. A kromě toho odevzdávají ještě vyšší odvody obcím a státu, které jim přinesou miliardy navíc. Už si jako dřív nemohou určovat, komu peníze darují. Navíc se nám podařilo zrušit téměř třetinu video - loterijních terminálů.

Chráníme spotřebitele na finančním trhu

  • Novelou zákona o spotřebitelském úvěru jsme zamezili nekalým praktikám nepoctivých poskytovatelů půjček. Ti např. už nemohou využívat předražených telefonních linek nebo žádat po lidech ručení směnkami. Poskytovatel může půjčit peníze jen tehdy, pokud si ověří, že člověk je schopen půjčku splácet. Za porušení hrozí mnohem vyšší pokuty. Lidé se také mohou obracet na finančního arbitra ve více záležitostech, pokud se cítí poškozeni.

Podpořili jsme školství, export, výzkum - a tím růst

  • Přes masivní úsporná opatření jsme nezapomínali na důležité výdaje, které dlouhodobě podporují růst ekonomiky země. Proto jsme poslali daleko více peněz do školství, do investic týkajících se výzkumu a vývoje a také na podporu exportu mimo státy Evropské unie. Tak, aby se tam čeští zaměstnavatelé výrazněji prosadili a vytvářeli v tuzemsku pracovní místa.

Bojujeme proti podvodům

  • Zlepšili jsme spolupráci Finančně-analytického útvaru společně s daňovou a celní správou. Tím jsme odhalili podvody v řadu miliard korun. Stovky milionů korun z nelegálních zdrojů jsme pak zablokovali na účtech. Počet podnětů, které jsme předali orgánům činným v trestním řízení, se vyšplhal na stovky.

Byli jsme úspěšní v mezinárodních sporech

  • Ministerstvu financí se podařilo vyhrát mnoho mezinárodních sporů. Důrazným přístupem k mezinárodním arbitrážím jsme zachránili České republice několik desítek miliard korun. A dosáhli toho, že daňoví poplatníci už nejsou snadnou kořisti zahraničních společností (jako za vlád ČSSD např. 10 miliard korun za prohraný spor s CME).

Vývoj deficitu státního rozpočtu v letech 2009 až 2013 (v mld. Kč)

Státní dluh 2009 - 2013

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme