Kalousek chce zvýšit pojistnou kapacitu EGAP

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne ve středu vládě navýšení pojistné kapacity Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost o deset miliard korun na 280 miliard Kč. Kalousek to v neděli řekl v diskusním pořadu České televize "Otázky Václava Moravce" s tím, že v souvislosti s navýšením navrhne změnu zákona o státním rozpočtu.

4. 3. 2013

Podle Kalouska se zástupcům EGAP za pomoci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí podařilo v Iráku již téměř uzavřít projekt na výstavbu elektrárny Churmala. To je velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje sumu zhruba 500 milionů dolarů. "Zcela přímo to představuje zhruba 2 tisíce pracovních míst v Česku," dodal Kalousek.

Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí

Zástupci EGAP a České exportní banky spolu s náměstkem ministra financí Janem Gregorem v Iráku o plánované spolupráci jednali minulý týden. "Vrátili se s jasnou dohodou o financování," uvedl v neděli Kalousek s tím, že plánovaný kontrakt zatím není podepsán. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob řekl, že k podpisu smlouvy o spolupráci by mělo dojít v řádu týdnů. Pravděpodobným termínem by podle něj mohl být už duben.

Podle Kalouska se i v úsporném rozpočtu na letošní rok podařilo zvýšit prorůstové výdaje proti roku 2012 o téměř 17 miliard na 108 miliard Kč.

Naopak podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadila je třeba se soustředit podstatně více na podporu aktivní politiky zaměstnanosti, která je výrazně nižší než v některých zemích EU. Podle něho je třeba na aktivní politiku zaměstnanosti čerpat více peněz z evropských fondů, rozvinout tzv. kurzarbeit (částečné pracovní úvazky), soustředit se na rekvalifikační programy za podpory podnikatelů a na garance pro mladé, tedy na podporu zaměstnávání mladých lidí.

EGAP je ovládán čtyřmi ministerstvy, každé vlastní čtvrtinu akcií. Za loňský rok očekává rekordní obchodní výsledek, když podle odhadu z konce loňského roku pojistil vývoz českého zboží, služeb a investic v celkové hodnotě přibližně 84 miliard korun. V dosud rekordním roce 2010 EGAP pojistil český export v hodnotě více než 67 miliard korun.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

(ver)

tyden.cz, 3. 3. 2013, rubrika: Byznys

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme