Pekarová Adamová: Svetrem proti Putinovi se na úsporách může podílet každý

24. 8. 2022

Naše vláda udělala maximum pro to, abychom byli na zimu připraveni. Svetr proti Putinovi se stal symbolem toho, že k omezení peněz pro Rusko může svou trochou přispět každý z nás. A ještě k tomu uspořit tisíce korun z vlastního rodinného rozpočtu. Za 8 měsíců jsme pro nezávislost na ruském plynu udělali víc, než předchozí vláda za 8 let, jak říká v rozhovoru pro DVTV předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Před několika dny jste na Twitter napsala: „I kdybych měla jmění Billa Gatese, tak budu nosit v zimě svetr. Považuji to za normální a správné, protože mě rodiče vychovávali k tomu, abych netopila Pánu Bohu do oken.“ Takže jste si ve vládní koalici řekli, že když předloni se lidé učili šít roušky, takže teď se budou muset naučit plést svetry?

Myslím, že ten můj výrok, který je často sice vytržený z kontextu a pak používán dál, o tom, že svetrem můžeme bojovat proti Putinovi, tak je vlastně připomínkou toho, že většina z nás má možnost nějakým způsobem se podílet na těch úsporách. A úspory jsou jednou z těch cest, jak spotřebovávat plynu méně, a tím, že ho nebudeme potřebovat tolik, tak nebudeme také tolik platit diktátoru Putinovi na jeho válečné běsnění na Ukrajině, kde umírají lidé. To je cílem toho sdělení.

Nebudou ale svetry opravdu to jediné, co nám v zimě v boji s drahými energiemi a drahým plynem zbyde?

Zdaleka ne, a to je právě to, co bylo součástí celého kontextu, kdy jsem chtěla říci, že to zvládneme díky tomu, že vláda situaci nezanedbala. Za 8 měsíců, co je ve funkci, napravila to, co za 8 let napáchaly vlády před ní s účastí hnutí ANO. Ty nás učinily závislejšími na režimu diktátora Putina. Udělali jsme maximum, abychom měli první předpoklad splněný a ten je, že bude energie dost na to, abychom si mohli být jistí, že zimu zvládneme. Zavládneme to i díky tomu, že přehodnotíme některé své chování, protože jsme zkrátka v bezprecedentní situaci. Hrozilo nám, a zapomíná se na to, že ani plynu nemuselo být dost. Teď jsou zásobníky naplněny téměř na 85 % a máme i další alternativní zdroje, které nám zajistí v tomto směru klid. Je tady ještě druhá část věci a sice, aby si to lidé také mohli dovolit. To je ta podstatná věc, kterou teď řešíme.

Říkáte, že plynu v zimě bude dost. To je dokonce i předvolební slogan koalice Spolu: „Na zimu jsme připraveni, i kdyby Putin vypnul plyn“. Můžete garantovat, že plynu bude v zimě dostatek?

Toto garantuje vláda a příslušní ministři a pan premiér. Nemám jediný důvod jim nevěřit, že dělají maximum, aby to tak skutečně bylo.

Proč tedy ministr průmyslu Síkela straší lidi, že pokud by plynu byl nedostatek, že ho domácnosti budou muset poskytnout klíčovým průmyslovým podnikům?

Protože my jako zodpovědná vláda musíme být připraveni na veškeré scénáře, které nemusí být všechny jen pozitivní, ale i velmi negativní až černé.

Je tím třeba strašit dopředu?

Je důležité lidem říct, že i na takovou situaci jsme připraveni. Debata na téma přetápění se hodně rozvinula i kvůli tomu, že tady máme vyhlášku v připomínkovém řízení, která počítá jedině s nejčernějším scénářem, že by tady plyn nebyl. Nikdo se nemusí děsit chození kontrol, které by hlídaly, jak se vytápí. Na druhou stranu se ale snažíme motivovat lidi, aby si uvědomili, že snížení teploty o stupeň dolů znamená úsporu 5–7 %. Snížení o dva stupně uspoří 12 %, což je z ekonomického i ekologického hlediska velmi významné.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

DVTV, 24. 8. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme