Kalousek: Stát nemůže nikoho nutit vytvářet ztrátu

Osud horníků z Dolu Paskov, který chce vlastník zavřít, politické angažmá Andreje Babiše či budoucnost penzijní reformy, to byla hlavní témata první velké předvolební debaty, k níž se lídři stran sešli v Českém rozhlasu. Pře byla o to, zda se má stát starat o další těžbu. Komunista Vojtěch Filip navrhl, aby ji zajistil nový státní podnik či firma DIAMO.

4. 10. 2013

Hned od začátku to jiskřilo mezi zástupcem ČSSD, volebním lídrem v Moravskoslezském kraji Lubomírem Zaorálkem a šéfem hnutí ANO Babišem. "Jak jste to privatizovali, proč jste to dali Bakalovi," vyčetl Babiš sociálním demokratům prodej OKD, který později ovládl Zdeněk Bakala. Zaorálek zase připomínal, že Babiš pro volby do Evropského parlamentu získal bývalého eurokomisaře Pavla Teličku, který je ve vedení společnosti NWR a má tak blízko k Bakalovi.

Kalousek: Stát nemůže nikoho donutit, aby dál podnikal a vytvářel ztrátu

Lídr Zemanovců na severní Moravě Martin Pecina prohlásil, že vlastník nemůže jen tak důl Paskov zavřít, jak se to chystá udělat v příštím roce. "Musí mít souhlas Českého báňského úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Může důl maximálně zakonzervovat," řekl Pecina. Vlastníka dolu je podle něj třeba dotlačit k tomu, aby důl provozoval alespoň do doby, než stát dokáže na severní Moravu přivést velkého strategického investora, který dá propuštěným horníkům jinou práci.

"Stát nemůže nikoho donutit, aby dál podnikal a vytvářel ztrátu," oponoval tomu Miroslav Kalousek z TOP 09. Podobný názor zastávala Miroslava Němcová z ODS.

Komunista Vojtěch Filip přišel s tím, že je třeba udělat analýzu smlouvy o prodeji podílu státu v OKD a zjistit, zda ji nabyvatel neporušuje. Přišel i s tím, že by stát měl vytvořit nový státní podnik OKD, který by po dohodě s vlastníkem důl převzal a dál provozoval. Druhou možností podle něj je, aby těžbu dál zajišťoval již existující státní podnik DIAMO. V těžbě se musí pokračovat, přitakal Pecina. Dvaceti milionů tun koksovatelného uhlí v zemi se podle něj stát nemůže vzdát.

Šéf hnutí ANO Babiš řekl, že nejprve se vlastník společnosti musí vypořádat s dluhy a s lidmi, kteří v Paskově teď pracují, a pak teprve se podle něj stát může rozhodnout, zda chce důl odkoupit a provozovat.

Němcová varovala před berlusconizací. Babiš ji chtěl na Hrad

Kandidátka ODS na premiérku a volební lídryně strany v Praze Miroslava Němcová se pak v debatě pustila do Babiše, který v červnu oznámil, že ke svému dosavadnímu podnikání přidá média a rozhodl se koupit společnost MAFRA. Ta vydává MF DNES, Lidové noviny a vlastní i server iDNES.cz.

Kalousek: Babiš se snaží o model, který už jednou vyšel Vítu Bártovi s Věcmi veřejnými

Němcová varovala před "berlusconizací" po vzoru Itálie, tedy před tím, kdy politik vlastní významná média v zemi. "Politice v kterékoli zemi to může přinést komplikace," řekla Němcová.

Ke kritice se přidal i komunista Filip. Váží si prý dosavadního podnikání Babiše v potravinářství a chemickém průmyslu, ale politicky je pro něj nečitelný. "Český volič má špatnou zkušenost se stranami na jedno použití," prohlásil.

Babiš oponoval, že společnost MAFRA ještě nekoupil. Připustil, že definitivní dokončení transakce může přijít už příští týden. Zopakoval, že byl dosud voličem ODS, ale strana, která produkuje lidi jako Marek Dalík, Ivo Rittig, Roman Janoušek či Tomáš Hrdlička, je pro něj nepřijatelná. Na adresu Němcové podotkl, že ho mrzí, že nebyla kandidátkou ODS na prezidentku, protože by pro něj byla vhodnou kandidátkou. "Pokud by tato země fungovala dobře, nikdy bych do toho nešel," bránil se Babiš kritice.

Podle Kalouska se Babiš snaží o model, který už jednou vyšel Vítu Bártovi s Věcmi veřejnými, a zopakoval, že TOP 09 v žádném případě nepůjde s Babišovým hnutím ANO po volbách do koalice (jak o tom mluvila TOP 09 už dříve, najdete zde).

Zrušili bychom druhý penzijní pilíř, potvrdily levicové strany

Třetím dominantním tématem debaty byl osud penzijní reformy, kterou prosadila bývalá vláda Petra Nečase a která je zatím pro pravici zklamáním. Namísto očekávaného půl milionu lidí zatím tři procenta z odvodů na sociální pojištění do soukromých penzijních fondů přesměrovalo jen 83 tisíc lidí.

Miroslav Kalousek upozornil, že když si lidé na část penze nebudou spořit sami a nezmění se dosavadní systém, stane se státní penze spíš almužnou. "Státní systém bude mít za patnáct let charakter jednotné dávky," řekl exministr financí.

Podle Němcové společnost nevystačí s tím, že budou všichni spoléhat na to, že důchody utáhne jen stát. "Reforma je nastavena nesprávně," oponoval jí Zaorálek. Řekl, že ČSSD nabídne lidem alternativní řešení. Tím by podle jeho strany byl převod peněz do třetího pilíře, kde mají nyní lidé penzijní připojištění se státním příspěvkem, ale peníze sem uložené nesnižují odvody do systému, z nějž vyplácí důchody stát. "To byl hodně špatný podfuk," prohlásil i Filip. Pecina tvrdí, že čím dříve se dosavadní systém reformy změní, tím méně lidí se "nachytá".

Jasně na stranu pravicových stran se v debatě o této věci přidal Babiš. "Důchodový systém je v deficitu 49 miliard korun každý rok. Druhý penzijní pilíř byla možnost, kterou strany ve vládě dobře nevyužily, protože nedokázaly jeho potřebnost lidem dobře vysvětlit a dát na to peníze," řekl. Kalousek upozornil, že když si lidé na část penze nebudou spořit sami a nezmění se dosavadní systém, stane se státní penze spíš almužnou. "Státní systém bude mít za patnáct let charakter jednotné dávky," řekl exministr financí. Podle Babiše by dokonce za patnáct let mohl stát zbankrotovat.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v debatě o penzijní reformě řekl, že musí zohlednit to, kolik kdo vychoval dětí. "Především se musí řešit demografický deficit," uvedl. Aby penzijní reforma fungovala, musí mít podle předsedy křesťanských demokratů dobrou prorodinnou politiku. Argumentoval tím, že sociální odvody směrujeme nikoli na svoji penzi, ale na penzi svých rodičů. "Když někdo nemá děti, tak mu penzi platí někdo jiný," prohlásil Bělobrádek.

Na závěr dostali hosté diskuse moderované Martinem Veselovským otázku, koho by měl prezident Miloš Zeman po volbách pověřit sestavením vlády. Němcová řekla, že by měl prezident sledovat schopnost vytvořit vládu, jinak jasně převažoval názor, že by to měl být předseda vítězné strany. Podle Filipa je to slušnost. Jen Pecina kopíroval Zemanův postoj a řekl, že by to měl být "reprezentant" ve volbách vítězné strany, tedy ne nutně její předseda.

Josef Kopecký

idnes.cz, 4. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme