Kovářová: Stomatologů odchází do důchodu více, než kolik jich opouští vysoké školy

Interpelace poslankyně TOP 09 Věry Kovářové na plénu sněmovny

19. 6. 2014

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás ve věci, která patrně nepatří k příliš viditelným problémům naší země, její dopady na kvalitu života jsou ale zásadní. Problém spočívá ve skutečnosti, že podle mých informací panuje v České republice nedostatek zubních lékařů kombinovaný s jejich koncentrací ve velkých městech.

Důvod je nasnadě – stomatologů odchází do důchodu více, než kolik jich opouští vysoké školy. Věk stávajících stomatologů přitom nedává naději, že by se situace mohla zlepšit, naopak – bude už jen horší. Obyvatelé menších sídel musí za zubním lékařem dojíždět velmi daleko; v blízkosti svých bydlišť je jednoduše nemohou sehnat. Například ve Vysokém nad Jizerou v Krkonoších dojíždí řada občanů až 40 kilometrů a podle mých informací to není výjimkou.

Na předchozí schůzi jsem v této věci interpelovala pana ministra zdravotnictví, který ve své odpovědi naznačil, že se vláda nevyhovující rozmístění chystá řešit prostřednictvím dotací pro ty ze stomatologů, kteří se usadí a svoje služby budou poskytovat na venkově.

Osobně toto řešení nepovažuji za šťastné, daleko více by prospělo rozšíření kapacit vysokých škol – stomatologů je prostě objektivně málo. Čím více jich bude, tím větší šance, že se část z nich přesune z měst na venkov. K tomuto pohybu povede podle mého názoru přirozený vývoj.

Vážený pane premiére,

považuje Vaše vláda nedostatek stomatologů na venkově za problém a jak (a také kdy) se jej chystá řešit? Děkuji za odpověď.

Věra Kovářová, poslankyně TOP 09

19. 6. 2014