Tak se zase uklidníme. Pětadvacet stupňů v lednovém bytě není lidské právo

23. 8. 2022

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prostě a jednoduše pojmenovala věci tak, jak jsou. Když dojde plyn a nebude možné dost dobře topit, tak si každý normální člověk vezme další svetr, nikoli plavky. Samozřejmě se jejího sdělení chytila nejrůznější individua od Andreje Babiše přes jeho bulvár Expres.cz, všechny proruské poskoky, jako Parlamentní listy, až po poslance ANO a SPD. Jenže to nic nemění na tom, že Pekarová má nejen pravdu, ale otevřela zásadní téma.

Pro začátek – ano, pro některé lidi (asi tak třicet procent) by bylo lepší, kdyby jim někdo československy sdělil, že v lednu budou mít doma třicet stupňů, senioři třiatřicet a všechno to bude zdarma, protože „to sme zařídili, napsal jsem Macronovi, on nám pošle teplo v pytli, všechny znám, napíšu esemesku a v tom teple budete mít v obýváku i včele“. Je to sice mimo realitu, ale poslouchá se to lépe (tedy někomu) než fakta.

Pojďme ale k tomu, co ta hysterie ohledně svetrů ve skutečnosti ukázala. Jsou mezi námi občané, kteří si skutečně myslí, že je samozřejmé, že celou zimu chodí doma nejspíše ve spodním prádle a oproti venkovní teplotě je rozdíl v ložnici klidně třicet stupňů. Tak si tedy pojďme říct, že nic podobného normální není a v civilizovaných zemích to dávno vědí.

Bez ohledu na Vladimira Putina (protože to on zařídil, že se možná někdo bude muset více obléknout, nikoli Pekarová) by bylo vhodné začít uvažovat za prvé ekonomicky a za druhé alespoň trochu ekologicky. Tohle skutečně potřebujeme? Vážně je tak strašné snížit doma teplotu o dva nebo tři stupně? Ne, to tedy není.

Zpovykanost a absurdní problémy některých spoluobčanů, kteří asi nevědí, že žijí jen pár set kilometrů od místa, kde Rusové vraždí nevinné civilisty včetně dětí, ještě umocňují média. Ta veřejnoprávní soustavně chrlí jeden příběh člověka, který teď musí nakupovat ve slevě, za druhým. Anebo se například dočítáme, že veřejné plavecké bazény budou muset snížit teplotu například o JEDEN STUPEŇ, ale bojí se, že v té chvíli k nim přestanou docházet zákazníci. Mimo jiné byl v inkriminovaném článku zmiňován Plavecký stadion Podolí.

Autorka tohoto článku strávila v podolském bazénu nějaký čas tuto sobotu i neděli. Ve vnitřním bazénu byla teplota vody 28,1 stupně Celsia, teplota vzduchu byla většinu času nad třicet. Jestli skutečně existuje velké procento lidí, kteří nemohou jít plavat do vody, která má 26 nebo 27 stupňů, asi není něco špatně s cenami energií, ale někde úplně jinde.

Forum24.cz, Johana Hovorková, 23. 8. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme