Kdyby spojenci uvažovali jako SPD, Československo by zůstalo v područí totalitní moci, má jasno Pekarová Adamová

15. 4. 2024

Předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti zkritizovala opoziční hnutí SPD. Podle ní, kdyby spojenci uvažovali stejně jako SPD, byl by osud Československa výrazně jiný.

„Kdyby Spojenci uvažovali jako SPD, Československo by nebylo osvobozeno a zůstalo v područí totalitní moci,“ napsala předsedkyně sněmovny.

Reagovala tím na debatu na CNN Prima News, ve které se střetl poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Kolář řekl, že ze Slovenska odchází hodně lidí, kteří tam nevidí svou budoucnost. „Pro Slovensko je to velká škoda, protože pokud mladá generace odejde, stane se ze Slovenska skanzen normalizačních dob,“ zdůraznil.

Podle něj se lidé pak budou utvrzovat v tom, že dříve bylo dobře, a čím dál tím více se upnou k lidem, jako je Robert Fico, Viktor Orbán a přeneseně třeba i Vladimir Putin. „Tím se Slovensko dostane na úplnou periferii Evropy a stane se z něj stát, se kterým nikdo nebude chtít mít nic společného,“ řekl Kolář.

Fiala ale jeho slova označil za propagandu. „Dejme Slovákům šanci. Dejme šanci Ficovi, dejme šanci Pellegrinimu. Ale to, že už dopředu všichni víme, jak to bude špatně, je čistá propaganda,“ reagoval. Dodal, že očekával, že Kolář na konci svého komentáře řekne slovo „prokremelský“, „chapadlo Kremlu“, „Putinovo chapadlo“, „fašista“ a podobně.

Kolář také zmínil historii Československa a proč je důležité se z ní nyní poučit. „Západ zradil Československo, vzal si z toho ponaučení a nechce zradit Ukrajinu. Je to dobře, protože slabost by Putina jenom motivovala k další agresi,“ napsal.

Britský server The Guardian nedávno napsal, že desetitisíce zejména mladých Slováků míří do Prahy, protože ve stále netolerantnější společnosti doma vidí jen malou nebo žádnou budoucnost. Tvrzení dokládá daty a rozhovory. „Volby pro mě byly poslední kapkou,“ řekl jeden respondent listu. „Neříkám, že v České republice je všechno ideální, ale raději bych byl tady než doma,“ dodal.

Dominika Machová, Forum24.cz, 12. 4. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme