Mgr. Matouš Vencálek

30 let, religionista, publicista, předseda Strany zelených v Jihomoravském kraji, Brno, Strana zelených, nominován STAN

Narodil se 9. března 1989 v Brně. Vystudoval religionistiku na Masarykově univerzitě.

Matouš Vencálek působí jako doktorand na Masarykově univerzitě a věnuje se vědecké a publicistické činnosti ve svém oboru. Je předsedou jihomoravské krajské organizace Strany zelených a působí ve vedení odborné sekce Zelených pro vzdělávání a vědu. Je členem Komise výchovy a vzdělávání Rady města Brna a také Komise pro výchovu, vzdělávání a sport Rady Jihomoravského kraje.

V Evropském parlamentu by se rád věnoval především tématům vzdělávání a ochrany životního prostředí – změny klimatu, podpořené mnohdy nešetrným hospodařením s půdou a krajinou, si vyžadují globální akci a společná evropská politika je v tomto ohledu klíčová. V oblasti vzdělávání by pak rád pracoval na dalším rozvoji studijních mobilit, zvyšování investic do vzdělávání a vědy v zemích EU a podpoře rozvoje mezinárodní spolupráce v oblasti vysokého školství a vědy.