Mgr. Petr Štěpánek, CSc.

53 let, přírodovědec, starosta MČ Praha 4, předseda Strany zelených, Praha, Strana zelených, nominován STAN

Narodil se tři roky před sovětskou okupací v rodině, která za války, po osmačtyřicátém i osmašedesátém, vždy stála na straně svobody a demokracie. V roce 1990 dokončil studium molekulární biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

První polovinu devadesátých let učil na State University of New York na Downstate Medical Center, kde měl také příležitost pracovat na své disertaci, kterou obhájil na Akademii věd ČR. Poté pracoval v ústavu experimentální botaniky AVČR a založil a vedl občanské sdružení Oživení zabývající se rozvojem cyklodopravy a protikorupční prací.

Coby radní hlavního města Prahy pro životní prostředí a cyklodopravu se zasloužil o vysázení lesoparků a o rozvoj stovek kilometrů cyklotras. Od roku 2002 je zvolen do zastupitelstva Prahy 4 a druhé volební období je starostou městské části Praha 4. Povedlo se mu mimo jiné obnovit koupaliště Lhotka, ze kterého se stalo přírodní biotopové koupaliště a prosadit nulovou toleranci hazardu.

“Komunální politika mě naučila naslouchat lidem. V Evropském parlamentu tak budu moci prosazovat věci, které občany skutečně trápí. Proto mě nenajdete pouze v kanceláři, ale hlavně mezi Vámi.”

Petr Štěpánek je běžec a cyklista. Má dvě dcery. Rodina se společně stará o psa z útulku.

Koalice STAN a TOP 09 zahájila eurokampaň výjezdem na Evropskou

18. 3. 2019
Koalice STAN, regionálních hnutí a TOP 09 v pondělí v Praze odstartovala kampaň pro volby do Evropského parlamentu.
Číst více

Evropská kvalita života pro všechny. Koalice STAN, regionálních hnutí a TOP 09 představila priority pro eurovolby

18. 2. 2019
Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík a předseda strany TOP 09 Jiří Pospíšil dnes podepsali smlouvu o spolupráci pro květnové volby do Evropského parlamentu.
Číst více

Volby: