Michal Kučera: Musíme více pomáhat lidem v regionech

11. 11. 2023

(projev kandidáta na místopředsedu strany Michala Kučery na 8. celostátním sněmu TOP 09)

 

Dobrý den, dámy a pánové, milí přátelé,

já úplně nevím, jestli jsem přímo latifundistou, nicméně děkuji za tento úvod. Dámy a pánové, nadšení se ze sněmovních voleb před dvěma lety se pomalu rozplývá v takové té každodenní práci a je už téměř zapomenuto. Dle nálady se někdy zdá, jako bychom se zpět vrátili do opozičních lavic. Ale není tomu tak. Máme všechny triumfy v ruce. Máme vše k tomu, abychom prosazovali vize naší strany. Máme vše k tomu, aby TOP 09 prosazovala svůj program a své priority. Zdvojnásobili jsme počet poslanců, máme předsedkyni Sněmovny, máme místopředsedu Senátu, máme místopředsedu vlády, máme ministry, máme své zástupce na ministerstvech, máme předsedy sněmovních klubů, máme své zástupce v regionech, krajích. Máme tedy vše, co potřebujeme k tomu, abychom dokázali své priority prosadit. O jakých prioritách tady mluvím?

Samozřejmě, už tady mnoho zaznělo. Jedná se o odpovědnou rozpočtovou politiku, zavedení eura, korespondenční volbu, jedná se o jednodušší pravidla pro obnovitelné zdroje, moderní energetiku a mnoho dalších. Na tom všem usilovně pracujeme. Ovšem něco nám v tom stále chybí. Na těchto prioritách jsme odpracovali stovky a stovky hodin. Co tedy můžeme ještě zlepšit? Ne vždy si lidé tato témata totiž spojují s TOP 09. A jestli něco musíme změnit, tak právě to. Jde o to, aby lidé nás s těmito tématy spojovali. U těchto témat musí jasně svítit značka TOP 09. Jen tak budeme viditelní, čitelní, a nebudeme ztraceni v široké koalici. V době populismu je spojení demokratických sil logické, přirozené, jak se ukázalo, taky vítězné. A bude tomu tak i do budoucna. Ale i v koalici musíme být vidět. TOP 09 musí být nevěstou chtěnou, nikoliv trpěnou. Musíme umět naše priority lépe prodávat. Musíme o nich mluvit nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu. A s tím je spojena další věc. Musíme více pomáhat lidem v regionech. Teď nemluvím čistě o stranické práci, mluvím tady o každodenních tématech, které řešíte jako místní zastupitelé, radní, nebo i jako aktivní občané. Poslanci a senátoři se musí více ptát našich lidí na jejich potřeby a nabízet jim pomocnou ruku, propojovat je na lidi, a na příslušné úřady a ministerstva a pomáhat jim řešit problémy. A naši členové i příznivci by neměli váhat a na poslance a senátory se o pomoc obracet.

Jedno setkání v kraji s aktivními lidmi a konkrétní pomocí totiž přinese více hlasů než týden jednání ve Sněmovně. Teď taky můžeme ukázat, že kandidovat v obci za TOP 09, dává smysl. Že za členem TOPky i v tom nejodlehlejším regionu stojí vládní senátoři, poslanci, vládní TOP 09, která nabízí všem těm pomocnou ruku. A ve výsledku bude TOPka více vidět ve všech koutech naší republiky.

Dámy a pánové, vstupoval jsem do politiky s vizí a taky osobním předsevzetím, abych zůstal dobrým hospodářem, a abych své zkušenosti z podnikání a krizového řízení mohl využít pro dobrou správu země. Jako občan jsem po politice nic jiného nechtěl, jen odpovědnou správu země. A měl jsem to štěstí, že se mi dařilo svého předsevzetí dostát. Dnes v roli poslance v Poslanecké sněmovny. Dlouhodobě zastupuji TOP 09 v ekologických tématech, energetických tématech, a těch latifunkčních. Samozřejmě při debatách s odbornou veřejností i při nelehkých jednáních ve Sněmovně. Ve Sněmovně pracuji jako předseda zemědělského výboru a v tom resortu se také podařilo mnohé i díky práci našeho výboru. Více podpořit malé a střední farmáře, hospodáře, nastavit odpovědné hospodaření v krajině a v lesích a samozřejmě postavit se proti agrofertaci společnosti.

Dámy a pánové, přistupuji před vás jako kandidát na místopředsedu TOP 09, který je připraven převzít odpovědnost právě za tuto část naší politické práce, o které jsem právě teď hovořil.

Dámy a pánové, dovoluji si vás požádat o vaši podporu ve volbách.

Děkuji vám za pozornost.

Michal Kučera, místopředseda TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme