× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Zvýšení daní nepodpoříme

24. 9. 2019

Prezident republiky Miloš Zeman minulý týden uvedl, že premiérovi Andreji Babišovi udělí abolici v případě, že by nejvyšší státní zástupce stíhání premiéra obnovil. TOP 09 tento postup považuje za zneužití pravomoci prezidenta a jednoznačně jej neschvaluje.

„Od prezidenta jde o naprosté pohrdání právem a institutem milosti. Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Prezident Zeman bez znalosti spisu už dnes zřejmě ví, že je Babiš nevinný. Navíc ještě loni prezident možnost abolice pro premiéra striktně vylučoval,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Na právě probíhající schůzi bude Sněmovna projednávat návrh Senátu zrušit daň z nabytí nemovitosti, která prodražuje již tak předražené ceny bydlení a daňový balíček.

TOP 09 návrh na zrušení daně z nemovitosti jednoznačně podporuje a pokud nebude schválen, je připravena využít zákonodárnou iniciativu hlavního města Prahy a předložit svůj vlastní návrh.

„Daňový balíček, tak jak prošel rozpočtovým výborem Sněmovny, zvyšuje daňovou zátěž občanů, a proto ho TOP 09 nepodpoří. Od začátku říkáme, že pro zvýšení daní zvedneme ruku pouze v případě snížení jiných daní, například zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Valorizace příspěvku na péči

Poslanecká sněmovna loni v prosinci během projednávání zákona o sociálních službách přijala usnesení Markéty Pekarové Adamové, kterým žádá vládu, aby do 1. září 2019 připravila předvídatelný valorizační mechanismus navyšování příspěvku na péči ve všech stupních závislosti s navázáním na pevně daný ekonomický ukazatel. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová by zítra měla tento mechanismus představit.

„Příspěvek na péči je často jediným možným příjmem plně pečujících osob, ať už pečují o těžce postižené dítě nebo nemocného seniora. Výše této dávky se ale zvyšuje jen tehdy, když se změna provede v zákoně. Vládní strany to obvykle načasují na období před volbami, aby si získaly sympatie. To je vůči lidem odkázaným na tuto dávku nefér. Navrhujeme, aby se dávka valorizovala podle uzákoněného vzorce, který bude zohledňovat ekonomické ukazatele, jako je například růst mezd a cen. Skončí politikaření, jehož rukojmí jsou desítky tisíc lidí a do systému se vnese předvídatelnost podobně jako je tomu u důchodů,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09.

TOP 09 v prosinci 2018 navrhovala navázání příspěvku na péči ve všech stupních závislosti na ukazatel minimální mzdy a tento pozměňovací návrh byl Sněmovnou zamítnut.

Zprávy o České televizi

Sněmovna má ve čtvrtek po interpelacích na programu projednání zpráv o České televizi. „Při projednávání zpráv o České televizi se může objevit snaha omezit nezávislost České televize, a to nelze v žádném případě dopustit,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil
Témata:
Daňový systém, Rozpočtové určení daní, Sociální politika, Soudnictví a spravedlnost
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09