Štětina: Evrospký parlament podpořil Krymské Tatary

12. 5. 2016

Jako připomínku smutných událostí v květnu 1944, kdy nechal Stalin deportovat až 250 000 Krymských Tatarů do Uzbekistánu a kdy více než 100 000 Tatarů zemřelo na přímé důsledky tohoto nuceného přesídlení, dnes odhlasoval Evropský parlament rezoluci, ve které kromě vzpomenutí smutných události, podpořil Krymské Tatary v jejich vzdoru proti současné okupační moci.

Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost, na plénu Evropského parlamentu řekl: „Po ruské nezákonné anexi Krymu před dvěma lety se z Tatarů stali opět podřadní občané. Zákaz jejich parlamentu, Medžlisu, a jeho zařazení na seznam extremistických organizací a celkové hrubé porušování jejich lidských práv ruskými okupanty, musí být chápáno jako další pokus vyhnat Tatary z Krymu.“

Podle současných údajů ukrajinské vlády bylo 20 000 Krymských Tatarů opět nuceno opustit okupovaný Krym a přesídlit na pevninskou Ukrajinu. Vůdcové Krymských Tatarů, legendární Mustafa Džemilev a Refata Čubarov, jsou nuceni žít v emigraci, neboť jim na Krymu hrozí zatčení.

Evropský parlament opakovaně vyjádřil podporu svrchovanosti, nezávislosti, územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznaných hranic a zopakoval, že základní podmínkou znovunavázání vztahů spolupráce s Ruskou federací, včetně zrušení sankcí spojených s anexí Krymu, je obnovení ukrajinské kontroly nad Krymským poloostrovem.

Poslanec Jaromír Štětina se chystá příští týden osobně zúčastnit vzpomínkového shromáždění u příležitosti 72. výročí genocidy Tatarů. „Bude mi ctí při této příležitosti předat panu Čubarovovi, předsedovi Medžlisu, naši rezoluci, ve které odsuzujeme rozhodnutí o zákazu Medžlisu a vyzýváme Ruskou federaci, aby ukončila politicky motivované pronásledování disidentů a občanských aktivistů. Nesmíme připustit opakování tragické historie dvacátého století a nástup nových stalinských metod. Putin kráčí ve šlépějích Stalina a jeho politika směřuje k opětovné likvidaci jednoho národa,“ říká Jaromír Štětina.

12. května 2016

Osobnosti: