Niedermayer: Férový výběr daní pro všechny firmy

12. 5. 2016

Evropský parlament dnes ve své zprávě podpořil opatření zaměřená proti daňovým únikům založeným na mezerách v právních systémech jednotlivých států.

Nový právní předpis umožní jednotlivým finančním úřadům v členských státech mít přehled o daních vybraných od velkých podniků v rámci celé EU. Nadnárodní podniky s příjmy nad 20 miliard korun ročně budou muset nově v každém členském státě, ve kterém podnikají, informovat finanční úřady mimo jiné o svých výnosech a ziscích, o zaplacených daních z příjmu či o počtu zaměstnanců. Finanční úřad, kterému budou tyto informace doručeny, je předá ostatním státům, v kterých společnost podniká či je povinna odvádět daně.

„Automatická výměna informací je jedním z prvních kroků, který usnadní správcům daně posuzovat zdanění velkých nadnárodních firem. Navrhovaný velmi omezený rozsah informací hlášení přitom nepovede k nadměrnému zatížení firem a současně nastolí férové podmínky v oblasti vybírání daní,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN), člen hospodářského výboru.

Všechny zainteresované členské státy budou mít nově přehled o případných škodlivých daňových praktikách a budou moci případně zareagovat změnou daňových zákonů. V EU tak bude fungovat automatická výměna informací o finančních účtech v daňové oblasti, která je založena na doporučení OECD z roku 2014.

Podle Luďka Niedermayera cílem návrhu není jen zvýšit objem vybraných daní, ale především nastolit stejně podmínky pro všechny firmy podnikající v EU bez ohledu na jejich velikost. „Doteď to byli občané a malé firmy, kteří museli na daních zaplatit více. Po přijetí nových pravidel bude míč na straně členských států, které budou moci s nově získanými údaji dle svého uvážení pracovat,“ dodává Niedermayer.

Řada velkých podniků, které působí v několika státech najednou, vypracovává pro odvody daní plány, kde a jaké své příjmy zdanit. Toto daňové plánování je legální, pokud jeho cílem není přesunout zdanitelné zisky do států s příznivými daňovými režimy. V opačném případě společnosti obcházejí svoji povinnost platit daně nebo je platí ve velmi omezené míře. K takové situaci dochází například zneužitím technických detailů daňového systému některého státu nebo nesouladu mezi daňovými pravidly více států.

12. května 2016

Osobnosti: