Schwarzenberg: Ruská invaze měla být mementem pro jasný postoj české vlády

Postoj hlavních hráčů na české scéně k protiruským sankcím zůstává protikladný. Zatímco koaliční soc. dem. a ANO spolu s komunisty a Úsvitem jsou opatrní, pro pravicovou opozici, které sekundují vládní lidovci, je postoj vlády selháním, jímž se Česko u spojenců znevěrohodnilo. Protichůdné názory potvrdila i včerejší pětihodinová sněmovní debata, kterou si vynutily TOP 09 a ODS.

11. 9. 2014

Pod palbu pravicových stran se dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman. „Opatrný postoj ČR k sankcím rozhodně nezastávala jen ČR,“ připomněl Sobotka s tím, že podobně se zachovaly Itálie, Rakousko, Francie, Nizozemí, Slovensko a Maďarsko.

„Sankce EU poškodily ruskou ekonomiku, chování Ruska ale nezměnily,“ uvedl premiér s tím, že je pro odklad zpřísněných sankcí v závislosti na příměří na východní Ukrajině.

Tím ale kritiku pravice nijak neotupil. Naopak. Politikům TOP 09 a ODS posloužilo také včerejší oznámení o portfoliu Věry Jourové (ANO) v Evropské komisi.

„EU je zhnusena naším postojem, ostudou, kterou učinil prezident ve Walesu (na summitu NATO),“ prohlásil šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Děláme politiku, za kterou se musí každý slušný člověk stydět. Děláme politiku malých nedůvěryhodných vychcánků,“ dodal.

Část politiků i některé novináře označil za pátou Putinovu kolonu. Mezi její členy zařadil jmenovitě pouze „prvního místopředsedu vlády“, tedy šéfa ANO Andreje Babiše, který podle Kalouska tvrdí, že tomu nerozumí, ale hlavně to nesmí nic stát.

Oba tábory si stojí za svým

Přidal se také šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který připomněl české zkušenosti s ruskou invazí, které by podle něj měly být mementem pro jasný postoj české vlády. „Byl zde otevřený útok jedné země na sousedskou evropskou zemi. Měli jsme ihned co nejrazantněji zasáhnout, aby agresor ihned pocítil následky svého chování. S plnými kaťaty se velmi těžko vyjednává,“ uvedl.

Obdobné argumenty zazněly od šéfa ODS Petra Fialy. Sám prý situaci nevidí černobíle. „Ukrajina, kterou dobře znám, není žádným vzorem demokracie a za sebe říkám, že nápady, třeba rychle ji přijmout do Evropské unie nebo do NATO, považuji za úplný nesmysl. Stejně tak prezident Putin není diktátor, je tvůrcem a produktem režimu, který je pro ruskou společnost adekvátní a který odráží její politickou vůli,“ uvedl Fiala.

Šéf KSČM Vojtěch Filip soudí, že pokud budou uplatněny unijní sankce a ruské protisankce, bude to pro Česko zničující. Za cestu do pekel pro Česko označil sankce šéf Úsvitu Tomio Okamura. Podle něj není moudré opustit ruské trhy jen kvůli „podpoře pučistů z Majdanu, kteří vraždí své spoluobčany“. Sněmovna se k debatě vrátí v úterý.

 

(ada, nig)

Právo, 11. 9. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme