Kalousek: Babišova Mafra? Uvidíme

Vznikají nerovné podmínky a hrozí vychýlení politické soutěže, myslí si o Babišově akvizici Miroslava Němcová. Redakce IHNED.cz a HN oslovila přední české politiky s otázkou, jestli se obávají případné propojování české mediální, podnikatelské a politické krajiny.

27. 6. 2013

Čeští vrcholní politici nesdílejí stejný názor na středeční akvizici miliardáře Andreje Babiše, který koupil od německé společnosti vydavatelský dům Mafra. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pro Hospodářské noviny uvedl, že "fenomén berlusconizace, to znamená spojení politiky s ovládáním významných médií, je hrozba."

Co si o Babišově akvizici myslí politici TOP 09 a Starostů:

Miroslav Kalousek (TOP 09, 1. místopředseda strany)

Záleží na tom, jestli si Mafru pořídil jako podnikatelský nebo politický záměr. To se uvidí v následujících dnech a týdnech. Pokud si ji koupil jako podnikatelský projekt, tak to bude rozvíjet jako ekonomický subjekt a média nezmění, takže nebudou své čtenáře ovlivňovat jinak, než to dělaly dosud. Pokud to zamýšlí jako politický projekt, tak noviny začnou psát jinak. Tím pádem se ale čtenáři budou odvracet a bude docházet k ekonomickým ztrátám. Ale nemyslím si, že by to mělo nějaký dramatický dopad.

Petr Gazdík (STAN, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové)

Vzniká zde nebezpečné propojení mediálního byznysu a politických ambicí Andreje Babiše. MF Dnes, Lidové noviny a iDnes jsou důležití hráči, schopní ovlivnit veřejné mínění. Budeme bedlivě sledovat riziko ovlivnění kampaně před volbami ve prospěch jeho hnutí ANO 2011.

 

Vojtěch Soudný

iHNed.cz, 27. 6. 2013, rubrika: Zprávy

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme