Hegerovi s protikuřáckým zákonem pomáhají i studenti

V novém průzkumu, který dnes zveřejní, totiž dokládají, že většina mladých lidí kouří hlavně v restauracích a barech. A kdyby už zákaz platil, nejspíš by ani vůbec nezačali. Ve zkratce tak popisují přesně to, co čeká Leoše Hegera v parlamentu. Politikům brzy pošle nejpřísnější pokus o tabákovou novelu v Česku vůbec.

29. 1. 2013

Kouřit se podle chystaného zákona nově nemá nejen v restauracích, ale také v barech, klubech či na diskotékách a omezení má zároveň dopadnout i na stále populárnější e-cigarety.

Na dnešní prezentaci týmu z fakulty sociálních věd se proto ministr zdravotnictví i sám chystá přijít. „Závěry studentů vítám. Dokazují, že zákaz kouření má zcela reálný potenciál ochránit mladé lidi před tabákem. Potřebujeme, aby se o tom mluvilo a aby si závažnost uvědomili i zákonodárci,“ vysvětluje Heger.

V pravou chvíli To, že studenti ve spolupráci s agenturou Ipsos s průzkumem o kuřáckých návycích přicházejí právě nyní, však není náhoda. Dobře si totiž spočítali, že zatímco jindy by podobná data zapadla v záplavě dalších událostí, teď budou mít velkou cenu.

„Údaje jsme sbírali už v září, ale zveřejňovat to na podzim, kdy ministerstvo žilo metanolovou aférou, nemělo smysl. Teď, když se blíží projednávání zákona, je to jiné. Průzkum nezapadne a celou tu debatu o kouření můžeme dost ovlivnit,“ popisuje vedoucí týmu studentů Miroslav Slíž, jak načasování v praxi vypadalo.

Promluvit do toho, jestli se Česko zařadí v otázce tabáku ke zbytku Evropy, je totiž velká výzva.

Až dosud se zde nikomu nepodařilo prosadit více než nepříliš účinnou definici, podle níž si může každý provozovatel vybrat, jestli se bude v podniku kouřit, nebo ne. Naproti tomu třeba v Itálii, kde stát zavedl plošný zákaz, ubylo podle statistik pět procent kuřáků a třeba v Irsku se zase snížila spotřeba cigaret během jednoho večera v restauraci téměř o polovinu. Navíc podniky na tom nijak netratí. Například podle studie irské Kanceláře pro tabákovou kontrolu jim po zákazu hosté nejen neubyli, ale naopak začali chodit noví. Podle monitoringu ve 38 dublinských hospodách byl nárůst návštěvnosti jedenáct procent.

Restaurace mohou vydělat víc Studenti z Univerzity Karlovy už dříve udělali podobné propočty i pro Česko. „Tržby restaurací by se mohly po zavedení zákazu kouření zvýšit o šest miliard korun,“ uvedli ve své analýze z loňského května.

Vycházeli přitom z průměrné útraty a také z toho, že například nekuřáci jim v rozsáhlém průzkumu řekli, že by chodili do nezakouřených restaurací častěji.

Naopak s méně návštěvami počítá jen pět procent lidí. „Je to tím, že ani kuřáky netáhne do hospod kouření, ale dobré jídlo, pití, přátelé či atmosféra,“ vysvětlují autoři průzkumu.

Kde lidé kouří

73 % příležitostných kuřáků ve věku mezi 18 a 22 lety kouří téměř jen v restauracích či barech. Pokud by platil zákaz, čtvrtina by podle nového průzkumu ani vůbec nezačala.

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 29. 6. 2013, rubrika: Česko, str. 6

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme