Heger chce zabránit lobbingu

Chaos a lobbing jsou v českém zdravotnictví spojeny s nákupy nové zdravotnické techniky. A tomu chce zabránit ministr Leoš Heger (TOP 09). Vstup nových technologií (HTA) chce upravit zákonem.

20. 3. 2013

„Vstup nových výkonů, přístrojů a léků je hrozně chaotický. Každá společnost si to nějak lobbisticky domlouvá s pojišťovnou. Ministerstvo do toho moc nemůže zasáhnout a to je jedna z příčin, proč se systém vyvíjí spontánně, což někdy je dobře, ale někdy také ne,“ řekl Právu ministr.

Podle jeho odhadu jde ročně na nákup a obnovu zdravotnické techniky mezi pěti až deseti miliardami korun, závisí to i na kondici hospodářství. Nejnovějším příkladem je pražské Protonové centrum, které nemá na léčbu rakoviny smlouvu zatím s žádnou pojišťovnou. Dostalo se do právního sporu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a vzájemně na sebe podávají trestní oznámení.

Dva roky na vyzkoušení

V novele zákona o zdravotním pojištění, kterou Heger dá vládě v březnu, by ministerstvo mělo dostat od roku 2014 zmocnění vydat vyhlášku, která určí pravidla hodnocení a schvalování vstupu nových technologií do systému veřejného zdravotního pojištění, včetně zařazování nových výkonů s bodovými hodnotami, se kterými jsou tyto technologie spojeny.

„Rozhodování by bylo na základě dat, ne pod tlakem toho, kdo novou technologii nebo metodu přináší,“ doplnil pro ČTK náměstek ministra Petr Nosek. Pravidla pomůžou vyhodnotit, zda postup, lék či technologie jsou účinné a nakolik jejich zavedení finančně zatíží zdravotnický systém. Zároveň umožní rozhodnout, zda se do zdravotnictví vpustí hned či později. Vybrané novinky by se podle Hegera nejprve vyzkoušely na jednom či dvou pracovištích, přístup k léčbě by měli pacienti z celé ČR. Zhruba po dvou letech by se vyhodnotily výsledky i náklady. Pokud se novinka osvědčí a bude vhodná pro více pacientů, nakoupil by se potřebný počet přístrojů.

Václav Pergl

Právo, 20. 3. 2013, rubrika: Zdravotnictví, str. 17

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme