Firmy mohou žádat stát o dotace na mzdy

Kurzarbeit po česku odstartoval. Zaměstnavatelé ze všech krajů kromě Prahy mohou od včerejška podávat na úřadech práce žádosti o peníze na vzdělání a mzdy svých pracovníků. Vláda se rozhodla firmám, v nichž bude kvůli velkému úbytku zakázek reálně hrozit propouštění, přispívat na mzdy nevytížených pracovníků a na posilování jejich odborných znalostí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu hodlá využít peníze ze vzdělávacích fondů EU.

18. 9. 2012

Podporu by měli získat od státu zaměstnavatalé, jejichž podnik se dostane do potíží, ale přijme smysluplný plán restrukturalizace. Projekt by měl přitom pomoci hlavně malým a středním firmám. „Jeho cílem je podpořit udržení pracovních míst u těch zaměstnavatelů, kteří se v souvislosti s negativním vývojem ekonomiky v ČR nacházejí v přechodně obtížné hospodářské situaci a dočasně nejsou schopni svým zaměstnancům přidělovat práci ve sjednaném rozsahu,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

Jak ale minulý týden upozornila ČTK, nejde o klasický kurzarbeit podle vzoru Německa, který zaměstnancům zkracuje pracovní úvazek. Drábkův projekt umožní firmám získat finanční příspěvek na odborný rozvoj zaměstnanců, včetně příspěvku na mzdové náklady vzdělávaných zaměstnanců.

Příspěvek bude až 31 tisíc na hlavu

Stát bude podporu firmám poskytovat šest měsíců s možností prodloužení na 12 měsíců. Maximální měsíční mzdový příspěvek bude 31 000 korun na jednoho zaměstnance. „Záleží na konkrétní žádosti, podle našeho odhadu mohou být prostředky firmě uvolněny v řádu týdnů – maximálně jednoho měsíce, pokud má žádost odevzdanou v pořádku a úřad práce nebude muset vyžadovat nějaké doplnění,“ uvedla Plívová.

MPSV vydalo manuál s vysvětlením postupu, jak o peníze žádat. Do projektu se může přihlásit zaměstnavatel, který v posledním čtvrtroce doloží, že má meziroční pokles tržeb o 20 až 60 procent, a který musel poslední měsíc kvůli nedostatku zakázek nechávat část pracovníků doma.

Firma tak musí prokázat, že nemá pro své lidi práci alespoň na jeden až tři dny v týdnu. O podmínkách účasti na vzdělávání uzavře zaměstnavatel se zaměstnancem dohodu. Účast zaměstnanců v projektu je dobrovolná. Pro první fázi projektu nazvaného Vzdělávejte se pro stabilitu je určeno 400 miliónů korun z evropských fondů. Po vyhodnocení výsledků se předpokládá uvolnění dalších až 400 miliónů. Projekt by měl podle MPSV běžet až do srpna 2015.

Manuál je k dispozici na internetových stránkách ministerstva, konkrétně zde. Popisuje jednotlivé kroky, které má žadatel podniknout jak před podáním žádosti, tak po jejím případném schválení. Na webu budou uvedeny kontakty na krajské koordinátory, na něž se firmy mohou obracet s dotazy k projektu.

Stát podpoří i absolventy

Už na konci minulého týdne se rozběhla registrace uchazečů o stáže a jejich poskytovatelů v rámci projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí. Tento projekt, který vznikl ve spolupráci ministerstev práce a školství, má hlavně absolventům umožnit získat až šestiměsíční praxi, bez níž o ně podniky většinou nestojí.

Od letošního září do konce října 2014 by přípravou u zaměstnavatelů mělo zkušebně projít 5000 lidí. Projekt bude stát 800 miliónů korun, z toho 680 miliónů poskytne Evropský sociální fond a 120 miliónů přidá stát. Uchazeči o praxi se mohou hlásit na webu stazevefirmach.cz

Jakub Svoboda

Právo, 18. 9. 2012, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 14

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme