Schwarzenberg: V České republice strany nekončí prohrou ve volbách, ale sebevraždou

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

19. 10. 2013

Václav Klaus podporuje blok Hlavu vzhůru, který vás zpodobnil s hákovým křížem za hlavou. Co si o tom myslíte?

Bobošíková (předsedkyně bloku, pozn. red.) je úplně vedle. Ona se netrefi la. Co se Václava Klause týče – já nejsem lékař, zeptejte se lékaře. Jeho výroky vůči ODS nebo výzva k vystoupení z Evropské unie… To všechno už je mimo rozumné uvažování, teď už ho chytá jen fantas.

Spolupracuje Klaus s Milošem Zemanem?

Zajisté. Navzájem si dělají různá potěšení. Klaus kudy chodí, tudy podporuje Zemana. Zeman zase řeší Klausovy rodinné problémy (chce Livii Klausovou jako velvyslankyni v Bratislavě, pozn. red.).

Vypadá to, že Zeman oslabuje projektem SPOZ levici a Klaus zase pravici blokem Hlavu vzhůru.

Potvrzuje to mou teorii, že v Čechách strany nekončí volební porážkou, nýbrž sebevraždou. Zdá se, že se to teď děje ODS, předtím se to stalo jiným stranám – ODA, Unii svobody. Bude-li to tak pokračovat, zřejmě se zabije i sociální demokracie.

Nejen ODS je na tom špatně. Pohoršila si i TOP 09. Průzkumy jí dávají kolem 11 procent hlasů.

Té noci, kdy jsme se rozhodli jít do Nečasovy vlády, nám byly nabídnuty ty nejhorší resorty – sociální věci, zdravotnictví a finance. Seděl jsem tam s Kalouskem a řekl jsem mu: Podívejte se, my to musíme vzít, protože jsme trvali na reformách, prosazovali tvrdá opatření. Teď se odpovědnosti nemůžeme vyhnout. Ale říkám zároveň, že minimální ztráta do příštích voleb bude třetina voličů. Tak to prostě chodí. Když se rozhodnete dělat nepopulární věci, tak na to doplatíte. K tomu jsme ještě neměli v některých věcech moc štěstí.

Co vláda pokazila?

Některé věci se nepodařily. Důchodová reforma se nepodařila, jak jsme si mysleli. Není to dokončeno. Konec vlády byl groteska, to všechny poškodilo. Spory kolem 28 podivného koaličního partnera (VV, později LIDEM, pozn. red.), to nám také nepřidalo na pověsti. Vít Bárta, strašlivý ministr školství Josef Dobeš a podobní lidé.

Proč se nepovedla důchodová reforma?

Druhý pilíř měl být povinný. To by byl jediný rozumný krok. Každý rok, kterým se reforma posouvá dál, ji zdražuje. Obyvatelstvo je pořád starší, a tím bude i reforma dražší. Teď slyším, že po volbách se to zase celé změní. No nazdar, sokole.

Důchodová reforma, projekt sKaret, církevní restituce… To není u voličů moc populární. Udělali jste to špatně?

Ne, církevní restituce byly morální povinnost. Jsem toho názoru, že co je ukradeno, to se musí vrátit. A je nesmysl, aby třeba církev ten majetek pouze spravovala. Teď byl nejvyšší čas. Mělo se to udělat už před dvaceti lety. Co se týče sKaret – dodnes si nejsem jist, jestli jejich zrušení bylo správné rozhodnutí. O tom, že tam došlo k chybám, není pochyb. Ale možná se to mělo jen zkorigovat.

Pokud by vyhrála TOP 09, budete předsedou vlády?

Obyčejně se pověřuje předseda strany. Ale premiérem bude ten, koho prezident pověří.

Věříte tomu, že bude možné sestavit pravicovou vládu?

Ne. Myslím, že vyhraje sociální demokracie. Vytvoří na přání pana prezidenta menšinovou vládu s podporou komunistů. Zajímavé bude, pokud ani jedna strana nezíská dost hlasů k sestavení většiny. To pak bude velké pokušení, aby někdo řekl ještě hlasitější ANO.

TOP 09 by se s ČSSD nedohodla?

Jak známo, pan prezident nám to zakázal. Pan prezident si sociální demokracii dostatečně podmanil, a tak o tom neuvažuji. Výslovně dvakrát řekl, že toto nepřijme.

Co považujete za úspěch ve volbách?

Nejsem schopen cokoli odhadnout. Nevíme, kolik lidí přitáhne prvotřídně dělaná kampaň ANO. Mohou být klidně i druzí. Nevíme, jak se ve volbách odrazí rozpolcenost ČSSD mezi haškovci a sobotkovci. Nevíme, jestli se ODS přece jenom nezmátoří. Nevíme, jestli půjdou do parlamentu lidovci, zelení nebo Okamura – noční můra. Pro mě je klíčové, aby nevznikla levicová ústavní většina. Protože pak bychom po několika letech tuto republiku nepoznali.

Co se změní?

Asi by u nás nastolili autoritativní režim. Inspiraci máme v Maďarsku, Bělorusku, Rusku.

Zeman ČSSD ovládá natolik, že by to dovolila?

Pan prezident si dopředu objasní, o jakou většinu se chce opřít. Má dostatek lidí v ČSSD, takže když mu někdo něco slíbí a nedodrží to, udělá mu ze života peklo.

Věříte vůbec tomu, že Zeman pověří předsedu vítězné strany?

Doufám. Ale jak známo – on ústavní zvyklosti považuje za idiotské. Důležité je, aby prezident pověřil někoho, kdo je schopný vytvořit většinu v parlamentu.

Jestliže budete mít možnost složit pravicovou vládu, zkusíte to i s podporou hnutí ANO?

Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoli s hnutím ANO. To mě nezajímá.

Se sociální demokracií byste byli ochotni se dohodnout, pokud by to Zeman dovolil?

Pokud by to byla samostatná demokratická strana, je možné s ní hovořit. Ale jak říkám – existují předpoklady, že tahle možnost nebude.

Programově byste se domluvili?

No, měli bychom strašné střety. Ale k vytvoření koalice musí vždycky každá strana ustoupit a přijmout kompromis.

Jak by ten kompromis vypadal? Vy jste v politickém spektru spíše napravo, ČSSD nalevo.

Co nazýváte pravicí? Tady se lidé ohánějí slovem pravice a nevědí, co pravice je. My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoli pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot. Pokoušíme se jich držet.

Klaus nabízí, že po volbách stmelí pravici – toho se tedy účastnit nebudete?

Já bych rád věděl, co chce stmelit. To, co rozbil? ODS?

Takže spolupracovat nebudete?

Proč bych měl?

Čeho by měla TOP 09 v dalším volebním období dosáhnout?

Měli bychom prosadit právní stát. Spousta chyb, spousta slabostí tohoto státu spočívá v tom, že právní stát neexistuje.

Zahýbete s daněmi? Miroslav Kalousek uvažuje o zrušení přímých odvodů a jejich kompenzaci například ve spotřebních daních.

Prozatím ne. Uvidíme podle hospodářské situace. Daně jsou nástroj, nikoli cíl. Nástroje se musí používat podle vývoje situace. Když se bude hospodářská situace vyvíjet kladně – a náznaky tu jsou –, nechali bychom daně tak, jak jsou. Jak řekl jeden anglický politik – prorokování je velice těžké, obzvláště týká-li se budoucnosti.

Kalousek mluví i o tom, že TOP 09 začne s pozitivními změnami.

Poučili jsme se z některých chyb. Měly by být korekce v systému týkajícím se postižených, důchodců a tak dále. Mělo by tam připlout více peněz. Doufali jsme, že děláme to nejlepší, ale pak člověk zjistí, že udělal chybu. To je lidské. Teď bychom to rádi korigovali.

Chcete změnit svou politiku ve zdravotnictví? Co bude s nadstandardy, které zrušil Ústavní soud?

No, nějaké řešení přijít musí. Teď je to úplně blbě. Tohle je nutné. I ze sociální demokracie přicházejí signály, že se s nadstandardy musí něco dělat a že pro to asi najdeme společná východiska.

Z ČSSD přicházejí i signály pro obnovení veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané, které zavedl váš ministr Jaromír Drábek.

Když se strany dohodnou a budeme mít ústavní většinu, můžeme to společně zavést.

Jednou větou

S kým byste nikdy nešli do koalice?

S extremistickými stranami, které nejsou demokratické.

Mělo by se v ústavě zavést obecné referendum?

Ne, protože to hlasování je nakonec vždy o jiné věci, než jak zní otázka.

Ve kterém roce by měl být státní rozpočet vyrovnaný?

Kdybychom pokračovali v naší politice, dosáhli bychom ho na konci příštího volebního období.

Má Česko v nejbližších 5 (10) letech přijmout euro?

Když se nebude v ekonomické politice blbnout a nenastane další hospodářská krize, mohlo by se přijmout kolem roku 2018 nebo 2020.

Souhlasíte s prolomením těžebních limitů v severních Čechách?

Ne.

Mělo by být zavedeno školné na vysokých školách?

Ano, ale pouze za přijetí zákonů o financování studentů, kteří na to peníze nemají.

Zachovali byste současnou podobu církevních restitucí?

Ano, my jsme to smlouvou potvrdili.

Jste pro pozitivní diskriminaci a ženské kvóty?

Nejsem, neboť je to zbytečné.

O osud žen nemám obavy. Měly by mít homosexuální páry právo adoptovat děti?

Asi ano, ale ideální to není, protože jak jsem vypozoroval, děti potřebují otce a matku.

Jste pro legalizaci prodeje marihuany pro vlastní potřebu?

Nevím, nikdo mi ještě nevysvětlil, proč jsou dva panáky dovolené, a joint ne.

Karolina Brožová

Týden, 19. 10. 2013, rubrika: Speciál, str. 28