Schwarzenberg: Než s Babišem, tak radši půjdeme do opozice

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

12. 10. 2013

Proč by vás, pane předsedo TOP 09, měli znovu voliči volit, když jste jim sami přiznali na svých billboardech, že jste to v minulosti zvorali?

My jsme to nezvorali. Dělali jsme chyby jako každý člověk. My nejsme neomylní. My se jenom poctivě snažíme.

Co pokládáte za vlastní chybu?

Udělali jsme jich několik. Kvůli velkému deficitu jsme zavedli drastická opatření, která byla ale příliš plošná, a nezohlednili jsme skupiny, které měly být zohledněny. Na to jsem přišel před půl rokem a říkal jsem Kalouskovi, abychom v rozpočtu na příští rok zohlednili zdravotně postižené a určité skupiny důchodců atd. To byla velká chyba. Také se stala chyba na ministerstvu sociálních věcí s sKartami.

A co důchodová reforma? Do druhého pilíře se přihlásilo minimum lidí, jen 83 tisíc.

To si tolik nevyčítám jako vlastní chybu. Bohužel ODS zabránila, aby to bylo povinné. Opozice zahájila kampaň proti, což lidi odradilo, protože si řekli, že až přijde opozice k moci, tak to zruší. (Pokračování na str. 7) Schwarzenberg: Než s Babišem, radši do opozice

Chyba byla v tom, že jste se s opozicí nedohodli a tak důležitý a dalekosáhlý krok udělali jim navzdory.

Teoreticky máte pravdu, ale opozice žádnou diskusi nepřipustila.

A neměli jste říct, že když to nejde s opozicí, tak to radši necháme?

To je váš názor. Já jsem toho názoru, že jsme se o to měli pokusit.

Nepřipustíte, že svou zbrklostí jste celé reformě penzí spíše uškodili?

I sociální demokracie zjistí, že průběžné financování důchodů už je nemožné, že se musí vytvořit něco jiného. Je iluzí, že lze pokračovat jako v 19. století, kde poměr pracujících a důchodců byl zcela jiný a kde také popravdě řečeno lidé mnohem dřív umírali. Všechny vlády posouvaly tento problém před sebou. Nikdo nechtěl na to žhavé železo sáhnout. My jsme se alespoň pokusili.

Nejsou chybou církevní restituce a velkorysá náhrada?

To není pravda. Když vám někdo ukradne vaše hodinky, tak budete velkorysý? Kradené věci se vracejí. To není velkorysost. S odpuštěním vracím, co bylo ukradeno. Tady se vracelo a místo těch věcí, které už se nevrátí, se dá peněžitý obnos.

Většina národa soudí, že jste v době krize byli velkorysí přespříliš.

Většina národa nechce vůbec vracet. Co jsme si nakradli, to si ponecháme. To znám.

To není pravda. Většina lidí se chtěla s církvemi nějak vypořádat.

To jo, ve smyslu, něco jim dáme, aby flanďáci dali pokoj, ale ne jim všechno vracet.

Jak podle vás bude probíhat vracení majetku? Pozemkový úřad už hlásí, že v některých případech jej nebudou kvůli právním překážkám vydávat.

To je typický český přístup. Úředníci předpokládají, že nastoupí sociálnědemokratická, snad i komunistická vláda, že ti jsou proti restitucím, tak začnou jednat v předklonu a zařídí to tak, aby je budoucí ministr pochválil.

Ale co případy, kdy členové některých řádů kolaborovali s Němci? Měl by se vydávat majetek i takovýmto subjektům?

Ale s odpuštěním, jednotliví členové řádů nebyli majitelé.

Třeba mezi maltézskými rytíři byl převor Bope, který byl za kolaboraci po válce popraven.

To je známý případ, ale jiní jako můj otec se snažili řád udržet. Otec mi říkal, že ten převor byl opravdu velký hajzl. Ale to byli jednotlivci, a majitelem byl řád jako právnická osoba.

Podle této logiky, kdyby přišli zástupci sudetoněmecké strany a chtěli vrátit majetek, tak bychom ho měli vrátit?

Ale cíl té strany byl jasně proti republice. U řádu to tak nikdy nebylo. S takovouto argumentací by vás na právech vyhodili v prvním semestru.

Co si osobně myslíte, že se vám povedlo?

Spousta věcí. Stabilizovat hospodářský rozpočet.

Vaše konkurence ale říká, že to bylo na úkor hospodářského růstu, že jste strůjci tak dlouhé recese.

Krize byla v celém světě, a v Evropě obzvlášť, a my jsme se v tom svezli. U nás se konjunktura pohybuje v závěsu za Německem, takže my jsme ještě v tom stavu, kde Německo bylo před půl rokem. Když je recese, je zbytečné vyhazovat peníze. Němci se o to pokusili se šrotovným a naprosto to selhalo, německou ekonomiku to neoživilo, oživilo to Škodu Auto. Musíme čekat, až to dosáhne dna, a potom to nakopnout, když to jde nahoru. Teď je ten okamžik, kdy se má investovat. Bezesporu se nám také podařilo osvobodit soudy, prokuraturu a policii. Dneska se už nebojí zasahovat i proti papalášům.

A co jste udělali, abyste je osvobodili?

Dosadili jsme pana Zemana a paní Bradáčovou a to byla věru trošku naše zásluha.

A jejich kolega Ivo Ištvan vám za to sundal vládu.

To je zase jiná story, ale je to lepší než stav předtím, i když dnes to také není ideální. Vadí mi trošku ta teatrálnost. Zatímco předtím všichni drželi hubu, teď se předvádějí. Dle mého názoru můžete říct cokoliv proti paní Nagyové, ale jít v okovech k soudu, to je zbytečné divadlo. Je velmi na pováženou, že víc než rok je pan poslanec Rath držen ve vazbě. V civilizovaných evropských státech se musí vznést obžaloba do jisté doby, anebo se musí zrušit vazba. Je nepřípustný přístup: my něco na něho najdeme, když ho budeme dostatečně dusit. Vazba nesmí být tak dlouho, jako je u nás. I když je to stokrát Rath.

Když jsme u paní NagyovéNečasové. Není vlastně vaše chyba, že padla vláda, protože jste dopustili, aby premiérovi vedla kabinet jeho milenka? Přece to bylo veliké bezpečnostní riziko, vy jste to dopustili a museli jste to vědět.

Promiňte, já jsem nic nedopustil. Šéfa kabinetu si dosazuje premiér sám. Já se nemíchám do postelových záležitostí jiných politiků. Popravdě řečeno jsem netušil, že ona si podmaní vojenskou službu. A kdybych musel prošetřit všechny nemanželské vztahy politiků, tak bych musel opustit pozici ministra zahraničí a věnovat se pouze tomu.

Teď jste rozjeli další část kampaně. Není trapné, jak se převlékáte z pankáče na agenta 009?

Já se neberu příliš vážně. To je legrace. Nic jiného.

Celá kampaň TOP 09 je postavena hlavně na vaší popularitě. Když půjdete do politického důchodu, co si tady bez vás počnou?

Ta strana je docela solidně postavená. Když dneska zgrejznu, tak je tu spousta dobrých mladších lidí.

Postaví se do čela Miroslav Kalousek. Co když ho voliči vypískají?

Vy víte, jak bude strana volit?

Já tam kromě něho nikoho silného nevidím.

Zatím je nejsilnější, ale co bude za čtyři roky, to nevím. Máme pražského primátora Hudečka, máme Helenu Langšádlovou. Několik lidí dospívá. Nemám strach.

Co říkáte na to, že ministr financí Fischer obvinil Miroslava Kalouska z toho, že vedl špatně úřad, že nehlídal docházku svých podřízených?

To je pouhý volební bonmot.

Ale Jan Fischer nekandiduje.

Ne, ale je zavázán panu prezidentovi, že ho finančně zachránil.

Já jsem si nevšiml, že by mu ty peníze dal prezident.

Ne, spadly bezesporu z nebe a teď je ministrem financí.

V kampani jako agent 009 chcete zachránit republiku, proti komu?

Já mám velké obavy z toho, že pan prezident mírně řečeno jde na meze ústavnosti, někdy je překračuje. Všichni se diví, proč jsem se postavil proti způsobu jmenování paní Klausové velvyslankyní. Nemám nic proti paní Klausové, ale proti tomu způsobu. Pan prezident, místo aby se držel ústavy, kde stojí, že pověřuje velvyslance, si nárokuje je jmenovat. A čím dál jasněji vidíme, že by rád zavedl poloprezidentský systém. Když to schválí Sněmovna, tak prosím, ale zavést to kradmo praktickými kroky, to se mi nelíbí.

I Václav Havel a Václav Klaus ústavu nějakým způsobem vykládali.

To je pravda, ale jak vláda Tošovského, tak vláda pana Fischera byly se souhlasem parlamentních stran, nevznikly bez souhlasu parlamentu.

Říkáte, že hrozí autoritativní způsob vládnutí. Kde vidíte tu hrozbu?

Že vláda je závislá pouze na prezidentovi, a ne na parlamentu. Vládne několik měsíců, provádí personální změny, všude dělá, jako by byla normální vláda. Nikoliv moje slova, nýbrž činy této vlády to dokazují.

Minulé volby vyhrála sociální demokracie, ale nakonec se dala dohromady pravicová vláda. Co kdyby teď vznikla vláda TOP 09, ODS, ANO a lidovců? Jste připraven stát se premiérem?

Já jsem připravený stát se premiérem, ale nikoliv takového slepence.

A jaký slepenec byste si představoval?

Už jsme byli ve vládě s jednou dubiózní stranou – a tou byly Věci veřejné. Mezitím jsme se poučili, že s takovým výtvorem se nemá dělat koalice.

Vy byste nedokázali udělat koalici s Babišovým hnutím ANO?

Kdybych měl možnost být premiérem, tak bych ANO k jednáním asi nepozval, protože stále nevím, co to je. Je to jako s holkou, kterou jste včera poznal v nějakém baru, tak se s ní nemáte druhý den oženit.

Já se lekl, že řeknete vlézt do postele.

To je ovšem něco jiného. (smích)

Co koalice s ČSSD?

Zeman jim to zakázal, tak to nepřipadá v úvahu. Jak si podmanil sociální demokracii, tak oni budou poslušní jeho zákazu.

Skončíte tedy v opozici?

Na to už se připravuji.

Vy vydržíte celé čtyři roky v opoziční lavici?

Proč ne? To už k demokracii patří.

Není v opozici trochu nuda?

Samozřejmě je lepší vládnout, ale k demokracii patří také opozice a je důležité, aby to byla opozice silná a fungující.

Jste z růstu Babišových preferencí nervózní?

Je to fenomén. Jednak dělá velice dobře volební kampaň za ohromný prachy. Americká firma, která mu to dělá, to jsou experti. Když do jakéhokoliv zboží z Agrofertu nacpete tolik peněz do reklamy, tak se vám to do jisté míry vrátí. Za druhé nepopírám, že lidé byli naší vládou částečně zklamáni a náš konec s tou podivnou aférou nám na slávě nepřidal. A také v jiných zemích, hlavně v krizových dobách, lidé hledají spasitele, který nás vytáhne z bryndy. On lidem slibuje pracovní místa a další věci. Oni na to přijdou, že to byl omyl, ale bude už pozdě, volby už budou za námi.

Říkáte, že jejich program není moc jasný a že jenom slibují, ale ten váš také není žádná sláva. Nenašel jsem žádné silné téma a vypadá to, že budete spíš oprašovat to, co je.

Nepřicházíme každý rok s novým programem. Je to konzistentní program, který vyvíjíme dál. Něco se uskutečnilo a něco ještě můžeme dotáhnout. A lidé v každých volbách – při posledních jsme z toho profitovali my a také veverky – hledají stranu, která je panna neporušená. Ale musím s podivem říci, že lidé chtějí volit stranu, jejíž šéf prohlašuje, že není politik. Nikdo si přece neobjedná nábytek u člověka, který prohlásí, že není truhlář – nebo boty u člověka, který není švec. Politika je řemeslo jako jiné. Člověk se ho musí naučit, to si lidé neuvědomují.

Andrej Babiš získává hodně lidí tím, že slibuje práci s dodatkem, že už teď zaměstnává desítky tisíc lidí.

A kolika lidem z malých výroben, mlékáren a prodejen tím velkým koncernem sebral práci? On na rozdíl od Bati nepostavil nové továrny, jen skupoval výrobny a žádná místa nevytvořil, spíše snížil jejich počet. My můžeme pomoci tak, jako to udělali Američané před 40 lety, že snížili byrokratickou zátěž. Každý živnostník, investor si na ni stěžuje. Máme tady příliš mnoho předpisů, formulářů, podpisů a to všechno je nutné snížit.

Za to může EU, řekl by Klaus.

To není pravda, celý Brusel má méně úředníků než naše ministerstvo sociálních věcí. My jsme měli rozvinutý byrokratický systém za starého Rakouska, ten tady platil do začátku padesátých let, pak jsme ho zkřížili se sovětským. A je to stejné, jako když zkřížíte dva topoly, ten zkřížený bastard roste ještě o třetinu rychleji. Ten náš kříženec taky roste. Podívejte se, kolik jsme přibrali úředníků ve vysokých úřadech za minulých dvacet let. To je strašné.

A co jste proti tomu udělali ve vaší vládě?

Mně na ministerstvu se to podařilo. Pravda, byl to tvrdý boj.

Říkáte, že Andrej Babiš spíš pracovní místa ubral, a co váš přítel Zdeněk Bakala, spolumajitel OKD, který chce zavřít Důl Paskov?

To spojení je přehnané, vidím ho tak třikrát za rok. Teď nám nepřispěl ani na volební kampaň.

To se nedivím, to by ho horníci hnali. A myslím, že by vám tím příliš neprospěl.

Nepopírám, že ho znám, nikdy jsem nepopíral, že někoho znám, ať je to milionář, nebo žebrák, komunista, nebo fašoun.

Neměl by se vůči horníkům zachovat sociálněji?

Je nesmysl tak vysoce ztrátový důl udržet, to by se doslova házely peníze do černé díry. Je nutné, aby nastala spolupráce. Stát, kraj i ten původní majitel se musí spojit s investory a vybudovat něco nového. Nikoliv se snažit udržet neudržitelné. Jsme poučeni z toho, co proběhlo v západní Evropě během šedesátých let, tedy proces rozloučení od uhlí a ocele. Tam, kde chtěli tento průmysl uměle udržet, jsou dodnes problémové zóny. Tam, kde si řekli: konec je konec, chceme něco nového, jako v Porúří, mají kvetoucí krajinu a nový průmysl.

Prezident Zeman požádal Bakalu, aby zapojil do pomoci horníkům výnos z bytů OKD. Je to dobrý nápad?

Já nevím, jestli tento požadavek jenom vyslovil před médii, nebo se s panem Bakalou spojil. Jestli to udělal pouze pro média, tak to nebude mít účinek. V těchto věcech mají diskrétní kroky mnohem lepší efekt. Když ho pouze vystaví pod mediální tlak, tak se nemůže divit, že ho pošle do Prčic.

Jak se vám líbí prezidentův nápad, aby nám v cizině říkali Czechia?

Máme jednoslovný starý výraz: Bohemia. Ten je starý tisíc let a také užívaný. Proč vymýšlet něco nového, mi není jasné.

TOP 09 odmítá majetková přiznání navrhovaná ČSSD a SPOZ, proč?

Osobně výhrady vůči tomu nemám, já jsem vždycky svůj majetek přiznal. Rozumím, že ve společnosti, která je dodnes hodně určována závistí, z toho mají lidé strach. Jenom v Čechách máme přísloví: Ať klidně pojde moje kráva, když chcípne i sousedovic koza.

ODS podle průzkumů hodně propadla. Co říkáte na jejich situaci?

Nejhlubší soustrast.

Budete mít radost, když je porazíte?

Jestli naše vítězství bude 10 procent proti jejich osmi, tak má radost bude omezená.

Oldřich Danda

Právo, 12. 10. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme