Markéta Pekarová Adamová: Když Babiš ve sněmovně chaoticky blábolí, je to v náš prospěch

7. 11. 2023

Markéta Pekarová Adamová bude obhajovat křeslo předsedkyně TOP 09. Zároveň už dva roky řídí poslaneckou sněmovnu, která ale mnohdy vypadá kvůli obstrukcím opozice paralyzovaná. Dohoda s opozicí o změnách jednacího řádu se zdá nemožná. Zato vláda Petra Fialy je podle Pekarové úspěšná a dokázala, že umí efektivně řešit krize, na rozdíl od svých předchůdců.

Vláda je v polovině svého funkčního období. Kdybyste teď měla přesvědčovat voliče, aby volili koalici SPOLU, co byste jim předložila jako argument?

Svět je plný výzev a krizí. Naše vláda za dobu svého působení ukázala, že je umí zvládat a čelit jim. Nikdo nečekal, že pár týdnů poté, co vláda vstoupí do Strakovy akademie, bude čelit takovým výzvám, jako je válka a s ní spojená změna světového uspořádání. Museli jsme přijmout statisíce uprchlíků a řešit jejich integraci a obstáli jsme i díky dobré práci všech úrovní – od státu přes obce, kraje až po jednotlivce. Zároveň je dobré připomenout, že se nám podařilo vyřešit téměř stoprocentní závislost na ruském plynu. Někteří lidé, například bývalý ministr Havlíček, tvrdili, že nic takového není možné. Zvládli jsme to. Stejně tak se podařilo udržet dostupnou cenu energií. Nekrachují firmy, lidé nemrzli doma. Premiér Petr Fiala a jeho vláda jsou krizoví manažeři a v takovýchto situacích se pozná kompetence a schopnost věcem čelit. Všichni to dělají s velkou pokorou, ale i s akceschopností. Máme tu nyní další konflikt na Blízkém východě a zbývající dva roky našeho funkčního období jistě nebudou snadné. V povzdálí tu čeká Írán nebo Čína. Proto bych vzkázala lidem, aby vsadili na jistotu. Na to, že to nebude o chaosu, populismu ani o extremismu, jak tomu bylo za Andreje Babiše. Není to ani o zájmech jedné firmy, ale všech lidí i firem. A my jsme tady pro všechny. I pro ty, kteří nás nevolili. Nezapomínáme ani na nízkopříjmové skupiny, chceme udržet sociální smír, uvědomujeme si, jak je to důležité pro celou zemi.

Zeptala bych se spíše na vaše voliče. Máte pocit, že jste splnili jejich očekávání, když už hovoříme o zájmech „jedné firmy“? Agrofert se doposud nepodařilo úplně odstřihnout. 

Ne úplně, ale v mnohých věcech určitě. Už se nemůže stát, že by dostával dotace na linky na toastový chléb. Už se nemůže stát, že by se úředníci v Evropské komisi zasazovali za zájmy Agrofertu, jako se to dělo za minulé vlády. Nemáme tady EET, která se na každého podnikatele dívá jako na sprostého podezřelého. Myslím, že mnohé kroky se podařily, jen je lidé trošku pozapomněli nebo je berou jako samozřejmost. 

Ptám se spíše na rozhodnutí typu dalšího angažmá pana Dragouna, pod jehož vedením Generální inspekce bezpečnostních sborů udělala řadu rozhodnutí, která vyhovovala zejména Andreji Babišovi…

Osobně jsem zrovna s tím, že pan Dragoun v tomto výběrovém řízení uspěl, měla problém. Respektuji ale, že jde o kompetenci ministra spravedlnosti. Pavel Blažek musí za své kroky zodpovídat a on usoudil, i na základě právě výběrového řízení, které bylo provedeno na post vrchního státního zástupce v Olomouci, že ho pan Dragoun bude vykonávat nezávisle. Čas ukáže, zda tomu tak skutečně je. Myslím si ale, že Babišův systém stál na síti lidí, a to mnohdy v takové míře, že často šlo o jimi samotnými předjímaná rozhodnutí. Chtěli být zadobře s tím „babišistánem“. I proto docházelo k tomu, že bylo například zaklekáváno na firmy. Ani to už se neděje. Mnoho věcí jsme dostali do správného nastavení, stát je tu pro lidi, nikoli lidé pro stát. I to ale chce čas, i pro lidi na jednotlivých úřadech, aby poznali, že po nich nikdo nechce, aby se chovali jako drábové. 

Jaká je nyní atmosféra v TOP 09?

Myslím, že velmi pozitivní a plná očekávání z budoucích voleb. Čekají nás v příštím roce hned troje. Pilně se připravujeme na to, co nás všechno čeká.

Přispělo k této atmosféře, že se podařilo dojednat společnou kandidátku koalice SPOLU do evropských voleb?

Ne všichni se od počátku na tu společnou kandidaturu dívali pozitivně a vítali ji. Po dlouhých debatách a diskuzích převážil jednoznačný názor, že je žádoucí kandidátka SPOLU. Já společně s Janem Jakobem jakožto místopředsedou strany a předsedou poslaneckého klubu a poté Luďkem Niedermayerem, lídrem do evropských voleb, jsme dělali všechno pro to, aby se dohoda podařila. Jsme nyní absolutně nasměrováni k tomu, abychom připravili kvalitní program, kandidátku i kampaň. Nikdo nás nemůže podezřívat z toho, že bychom upozaďovali témata, na kterých se s ODS a KDU-ČSL neshodneme. Jde například o přijetí eura. Intenzivně přesvědčujeme nejen koaličního partnera, ale i veřejnost o výhodách přijetí společné měny. To si chceme odpracovat. Zůstáváme autentičtí. Kdybychom byli názorově stoprocentně ve shodě, jsme v jedné straně. Těžíme ze synergie a z toho, co nás spojuje. Na pluralitě názorů ovšem naše koalice stojí.

Koalice SPOLU je hlavní vládní silou. Nemyslíte si, že by i pro Českou republiku bylo výhodnější, kdyby po volbách byla koalice SPOLU silná v jedné frakci?

Nepředjímala bych, jak to s frakcemi bude po volbách dál. Jako svůj cíl bychom totiž měli vnímat jejich kooperaci. Je to úplně identické jako naše působení v českém parlamentu. Mnozí nás osočovali, že rozdělením do vlastních poslaneckých klubů zrazujeme své voliče. My jsme od počátku říkali, že budeme mít své vlastní kluby, ty jsou ale v jedné vládě. Byli bychom rádi, kdyby Evropská lidová strana spolupracovala s konzervativci, protože chceme, aby byla hlavní spolupráce spíše na půdorysu středopravicových stran. A pravda je, že v dalším sjednocování je ta hlavní síla.

Jaký je váš plán pro příští dva roky TOP 09?

TOP 09 je etablovaná strana na českém politickém poli. Máme bezmála dva a půl tisíce členů, jsme stabilní. Chceme, aby byl náš hlas nadále hodně slyšet. Počet poslanců máme dvojnásobný oproti minulému období, navyšujeme počty senátorů. Intenzivně se orientujeme na moderní řešení, na budoucnost spojenou s konkurenceschopností a s pevnou integrací v Evropské unii. Musíme řešit klimatickou krizi, demografické problémy atd. Naše vize se nemění, zůstáváme čitelní a aktivní. 

Jak se daří z TOP 09 udělat stranu, která není jen pražská? Daří se vám oslovovat třeba občany v Sudetech?

Třeba zrovna v Ústeckém kraji jsme součástí krajské vládní koalice. Nejsme čistě pražská strana, máme celou řadu starostek a starostů v menších městech, například starostku Jeseníku. Na Moravě máme mnoho úspěšných starostů v obcích do tisíce obyvatel. Klišé, že je Topka jen pražská strana, není platné. Každoročně přibývají nové organizace, máme třeba nově šikovné lidi v jižních Čechách ve Čkyni či ve Vodňanech.

Často se přitom zdá, že pokud někdo není nezávislý kandidát nějakého hnutí s nicneříkajícím názvem, nemůže být v politice úspěšný. Jak tedy přesvědčit lidi, aby do stran vstupovali? 

Myslím, že lidé nejčastěji sami vstupují v rámci lokální struktury do stran tam, kde se s někým znají a mají s ním dobrou zkušenost. Noví členové se nabalují na šikovné aktivní lidi. Když jezdím po regionech za našimi členy, často zjišťuji, že chtěli ve svém okolí něco změnit a souzněli s našimi členy v pohledu na to, jak by se věci měly dál vyvíjet. Máte pravdu, že jsem zaznamenala skepsi k politickým stranám a k členství v nich. Mnozí si dávají záležet na tom, aby vymysleli co nejneutrálnější název: „Za Horní Lhotu krásnější“. U nás to prostě má určitý švunk. Ale dle mého názoru je to opačně. Jako součást stranické struktury má člověk možnost čerpat know-how k řešení problémů, s nimiž se bude potýkat. Jde hlavně o praktické věci. Je potřeba lidem vysvětlovat, že to, že kandidát má stranické zázemí, znamená, že se má o co opřít a kde čerpat zkušenosti. To samostatný politický hráč nemá.

V tomto volebním období se zdá, že ve sněmovně už to ani nejde jinak, než že některá jednání budou trvat několik dní. Přijde nějaká změna jednacího řádu? 

I kdyby takový návrh přišel, je otázkou, zda tak radikálně promění situaci. Někteří se upnuli na to, že změnou jednacího řádu se z dlouhých projevů stanou slušné krátké faktické promluvy. To bychom museli udělat revoluční změnu jednacího řádu, například zrušit přednostní právo vystupovat. A to nikdo nikdy navrhovat nebude. Neměli bychom se pohybovat ode zdi ke zdi, ale měli bychom se snažit o evoluční změnu. Rozhodně se nepodaří zalátat všechny díry v jednacím řádu. V rámci pracovní skupiny, která se napříč politickým spektrem touto věcí zabývala, jsme hledali shodu, například u snahy zatraktivnit interpelace. Ale ani na takovéto dobré změně jsme se nedohodli, opozice nic podobného podpořit nechce. Myslím, že nás v brzké době shoda na jednacím řádu nečeká. Proto je potřeba se na to neupínat, ale hledat společnou řeč s opozicí v rámci stávajících pravidel. Myslím, že i opozice si uvědomuje, že když příliš dlouho chaoticky blábolí u pultíku Andrej Babiš, je to vlastně v náš prospěch. V tu chvíli nemusíme nic dělat, vždyť stačí porovnat vyjadřovací schopnosti bývalého premiéra se stávajícím. To je úplně jiný vesmír. Volič, který oceňuje věcná řešení a pravdomluvnost, nemůže podporovat Andreje Babiše, který od rána do večera lže.

Není to přece jen někdy trochu frustrující, ta nekonečná jednání? 

Jsem poslankyní deset let. Všechny, kteří to tu zažili i v jiných obdobích, tento způsob chování dnešní opozice trochu překvapuje. Ukazuje to na jejich vyprázdněnost, na to, že nemají co nabídnout. Obsah, který jim chybí, nahrazují touhle bezobsažnou „show“. Myslím, že se to občanům už dávno přejedlo a nikoho to nezajímá, což je smutná vizitka jejich vlastní práce.

Johana Hovorková, 2. 11. 2023, Forum24.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme