Langšádlová: Propagandě musíme čelit aktivněji

1. 3. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Barbora TACHECÍ, moderátorka

V České republice působí mnoho desítek takzvaných prokremelských webů, jejichž cílem je šířit dezinformace a manipulovat se čtenáři. Na dané téma dnes jednala konference k prokremelské propagandě Kremlin Watch Forum. Organizátorem byl think-tank Evropské hodnoty ve spolupráci s Evropským parlamentem. A vedle předsedy podvýboru pro obrannou a bezpečnostní politiku Ivana Gabala, českého experta týmu evropské diplomatické služby pro boj s ruskou propagandou Jakuba Kalenského, se konference účastnila taky místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Jan Schneider tvrdí, že ten, kdo se ve vztahu Rusko - NATO nechoval po studené válce vlastně až dosud džentlmensky, byla strana Severoatlantické aliance, protože v rámci džentlmenské dohody s Ruskem slíbila, že se nebude dále rozšiřovat, a přesto tak činí. Vaše reakce, prosím.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

O žádné džentlmenské dohodě nevím. Nevím, že by byla někde ukotvená. Zato jsem si naprosto jistá, že v dohodě z Budapešti z roku 1994 byla zajištěna územní celistvost Ukrajiny za podmínky, že se vzdá svého jaderného arzenálu. A tu Rusko podepsalo. Jsem si ale jista jednou věcí. Tím, že se mají dodržovat psané dohody. Ty opravdu nejsou, bohužel, ze strany Ruska nejenom v případě Ukrajiny, ale i předtím Gruzie, dodržovány. Je systematicky porušováno mezinárodní právo.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Abychom začali to téma, o kterém jste dnes jednala, což je prokremelská propaganda. Ptám se, tušíte, kolik vlastně Kreml věnuje na šíření své propagandy peněz a kolik na to zaměstnává lidí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

I tato čísla dneska na konferenci, kterou jsem spolupořádala, zazněla. V roce 2014 to bylo 13,8 miliard rublů. Tak to tam zaznělo. Ale samozřejmě to nemám úplně ověřené. Dneska mám trošku obavy říkat informace, které si sama neověřuji. Takže to tam zaznělo.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Jak se nám, a tím myslím Česku, daří proti té dezinformační ofenzivě, která k nám proudí z Ruska, bojovat? Jaké vůbec máme možnosti?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Musím říct, že se nám to prozatím ne zcela daří. Informace se šíří díky novým informačním kanálům. Například přes sociální sítě. Zaměřují se na několik témat. Je to velmi často Ukrajina, Evropská unie, Sýrie, pozice vůči vládě. U nás se zejména v otázce migrace ne zcela daří s těmito fenomény v tuto chvíli dostatečně bojovat. Myslím, že by bylo potřeba, aby se k tomu vláda přihlásila ještě aktivněji. A informace se šířily věcně.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Je pikantní, že jste zmínila vládu, protože vláda má své poslance samozřejmě, kteří, a o tom už jsem mluvila včera se zástupcem Evropských hodnot, dokonce sdílejí informace z těchto pseudoinformačních webů. A dezinformace o roli Ruska, o roli Spojených států. Říkají vyložené lži, ale řada vládních poslanců si ty lži ze těchto všech sputniků a tak dále prostě bujaře přeposílá. Je to normální?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je samozřejmě velmi závažné. Jsem přesvědčena, že jsou tady dva proudy. Jeden je proud lidí, kteří si možná ani neuvědomují, co šíří, proč to šíří a dělají to z hlouposti, abych to řekla trochu eufemisticky. Ale pak je tady nejspíš skupina lidí, kteří to dělají úmyslně. Možná i za úplatu a možná se tím dopouští trestného činu. Tím by se měly začít vážně zabývat orgány činné v trestním řízení.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

A vy si myslíte, že ti poslanci patří do kategorie jaké?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je otázka, kterou nedokážu posoudit. To je otázka na policii a státní zastupitelství.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tomu rozumím, ale možná v okamžiku, kdy jste vy sama spoluorganizátorem tohoto fóra Kremlin Watch Forum o prokremelské propagandě, tak by stálo za to zmapovat si, kdo z poslanců si na veřejných sociálních sítích, co a jak sdílí a pokusit se to alespoň a půdě sněmovny nějakým způsobem uchopit.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě o tom budeme jednat i na půdě sněmovny. O tom jsme se dneska dohadovali s kolegou Gabalem. Těch míst, kde by se to mělo konat, je podstatně víc. Ještě před rokem tam byla velmi jednoduchá průhledná propaganda. Dneska už to bohužel není jenom tak, že se šíří z jednotlivých serverů, které umíme popsat. Ty informace se už dostávají do seriózních médií. Máme i případy, kdy se dostávají do veřejnoprávních médií. Tam si myslím, že se musíme obracet i na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

To souhlasím. V každém případě včera Jakub Janda z Evropských hodnot prohlásil, že informace prokremelských manipulativních webů se dostanou do masmédií jenom velmi zřídkakdy. Tak, to mě rámcově uklidnilo. Ale jestli to tak není, tak by to k řešení pro vás všechny bylo. Ptám se, proč Poslanecká sněmovna nenabízí své pravdivé a seriózní texty v ruštině? Protože takhle se přece bojuje proti dezinformacím, že si v důležitých jazycích všichni mohou přečíst, co kdo konstatuje.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je opravdu nová myšlenka. Musím říct, že jsme o tom v Poslanecké sněmovně ještě nehovořili. Nemyslím si, že je tohle úplně role Poslanecké sněmovny. Je na místě, abychom co nejotevřeněji a pravdivě hovořili o tom, co se okolo nás děje. Abychom nic nezastírali před naší veřejností. To je určitě náš úkol. Nejsem si ale úplně jistá, jestli je v našich možnostech toto ještě překládat do jednotlivých jazyků.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Musím se znovu odvolat na Jakuba Jandu, který říkal, že jedním z nástrojů boje proti propagandě je to, aby běželo maximum informací v důležitých jazycích. Proto mě dnes překvapilo, když jsem hledala něco na vašem webu, tak vy nabízíte své texty výhradně v češtině a v angličtině. To nejsou jazyky, ve kterých se proti Česku vede jakákoliv propaganda.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Bezpochyby máte pravdu. Určitě je to zajímavá inspirace pro další jednání. Třeba se zástupci vlády.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 29. 2. 2016

Témata: Zahraničí