Kalousek: Věřím, že voliči nepustí populisty do Sněmovny

Miroslav Kalousek odpovídal na online chatu deníku Týden.cz

1. 10. 2013

Petr: Už víte, co budete dělat, když vás voliči nezvolí? já doufám, že už se do sněmovny nepodíváte.

Dobrý den, zdravím všechny čtenáře tyden.cz. Každý politik musí počítat, že kdykoli opustí veřejnou službu. Kdykoliv, nejenom po volbách. Pokud mě volič z veřejné služby uvolní, ujišťuji Vás, že se uživím.

DM: Na obranu nedavame my - jako clenska zeme NATO - tolik, kolik jsme se zavazali - toto nyni plni pouze USA, GB a Recko, pomuze TOP 09 to zmenit, abychom plnili zavazky vuci spojencum, vuci NATO?

Spojenci chápou, že sociální smír v době krize je stejně důležitý jako plnění závazků v oblasti obranných výdajů. Jako argument je to však akceptovatelné pouze v době krize, jinak jsme černými pasažéry ve společném obranném systému. TOP 09 prosazuje důsledné dodržování našich spojeneckých závazků v NATO i v EU.

Dotaz: CO si myslite o projectu plynovodu Nabucco?

Obecně vítám jakoukoliv možnost diverzifikace dodávek strategických surovin. Přímo to souvisí s bezpečností a suverenitou státu. Plynovod Nabucco může snížit závislost zemí EU na dodávkách ruského plynu, což vidím jako velmi důležité.

SK: S ANO a Usvitem byste sli do koalice - vladni - po predc. volbach?

Pevně věřím, že voliči tyto populistické strany do sněmovny nepustí. Pokud by tak přesto učinili, pokládám koaliční spolupráci s nimi za vyloučenou.

Dotaz: Bylo nase neodhlasovani US radaru v PSP CR (pouze byl schvalen v SENATU CR) a jeho odmitnuti Obamou fatalni chyba? Ja myslim, ze ano...

Mrzí mě, že pan prezident Obama změnil priority. Instalace radaru na našem území by nás navždy připoutala ke svobodné části světa. Proto také všichni bolševici tak běsnili...

Mirek: Pane Kalousku, pry jste dostal divadelni cenu Thalie jako nejlepsi loutkovodic, je to pravda ? 

Ne, není to pravda. Získal jsem pouze cenu nejlepšího ministra financí pro emerging markets za evropský region. A to dvakrát, v letech 2008 a 2011 jsem ji přebíral při příležitosti zasedání guvernérů světové banky ve Washingtonu.

Tereza a kol.: Dobrý večer pane ministře. Určitě chválíme Vaši snahu neškodit moc OSVČ a vůbec osobám, kteří se o sebe pokouší starat sami. Jako studenti máme ovšem zásadní problém s distribucí nelegálních lihovin, kdy se některým černým distributorům omylem podařilo zabít metylalkoholem mnoho lidí. Podle zveřejněných odhadů jsou čísla 50% černého trhu mírně řečeno děsivá. Není možné roky realizovat miliardové obchody bez posvěcení celníků, úředníků, policistů a v konečném důsledku Vašeho ministerstva i Vás osobně. Zvýšení spotřebních daní jen pomáhá černému trhu. Peníze z něj potom končí z větší části v kapsách těch, kteří obchod umožňují. Totéž v modrém je Vaše otevřená podpora heren. Můžete prosím uvést důvody, proč bychom měli za těchto okolností dát Vaší TOP09 své hlasy? Klišé typu volím Karla prosím nezmiňujte, rádi bychom slyšeli relevantní odpověď. Díky a hodně štěstí, pravděpodobně jej budete potřebovat. Terka a další.

V žádném systému nemůžete vyloučit individualní selhání. Nemohu tedy garantovat, že se občas nenechá uplatit nějaký celník, zrovna tak jako nějaký policista, soudce či politik. Jsem si však jist, že drtivá většina příslušníků celní správy jsou poctiví profesionálové, že celní správa dělala vše, co bylo v jejích silách proti zamezení daňových úniků. Za to, že někdo přidá jed do potraviny, nemůže odpovídat správce daně. To se týká jiných institucí. Po methanolové aféře jsem společně s ostatními ministry předložil soubor legislativních a exekutivních opatření, jak toto riziko minimalizovat. Je bláhové se však domnívat, že ho lze zcela odstranit. Vraždit se také nesmí, a děláme všechno pro to, aby se nevraždilo. Přesto - když někdo někoho zavraždí, budete z toho vinit policii a ministra vnitra? Zásadně musím odmítnout, že ministerstvo financí podporovalo hazard. Ministerstvo financí je v této oblasti regulátor a správní orgán, který musí striktně postupovat podle zákonů a správního řádu. Stejně jako moji předchůdci jsem se několikrát marně pokoušel zákon o loteriích změnit. Obraťte se na ty, kteří si změnu nepřáli. Přesto se mi však podařil významný krok - prosadil jsem zdanění hazardu. Zeptejte se tzv. tradičních stran, proč to musela prosadit teprve TOP 09.

Edgar Degas: Pane Kalousku, proč by měli volit živnostníci Vás a ne ODS?

Protože většina živnostníků přemýšlí pravicově a cítí odpovědnost nejenom za svůj dnešní profit, ale i na budoucnost své živnosti a svých dětí.

bohumir: pred tremi lety jsi mi poslal slozenku na 121000 a nejake drobne s tim ze budes rozpoctovou odpovednosti tento muj podil na statnim dluhu snizovat. zadam o zpravu o kolik si muj podil na statnim dluhu snizil, cili na jakou castku mi posles slozenku nyni, abych ti mohl znovu dat svuj hlas!

V době mimořádné hospodářské krize se nám podařilo každoročně snižovat deficit, a veřejné rozpočty stabilizovat. Zastavili jsme zvyšování relativní výše dluhu, to nám všem umožňuje nebát se o budoucnost, pokud v této politice budeme pokračovat. Absolutní číslo na Vaší složence vzrostlo. Pokud bychom však nedělali ta opatření, za která mě socialisté proklínají, bylo by celkové číslo na složenkách vyšší o 350 miliard Kč.

Pepa z Čech: Jaké další syčárny a podrazy chystá vaše strana na nás občany po volbách, pokud by jste se dostali do vlády. Z čeho se dá ještě urvat do vlastní kapsy. Buďte upřímný, ať víme, na co se máme případně připravit. A připojuji se k "bohumirovi" - o kolik jste za Vaši éru ministra financí snížil dluh pro každého občana?

Po volbách chystáme pokračování odpovědné politiky, která zajistí stabilitu, jistotu a prosperitu. V mezinárodním srovnání jsme dokázali překlenout přetěžké období tak, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností a nejnižší míru chudoby v rámci EU. Pokud se vydáme cestou socialistických experimentů, ocitneme se brzy ve stejné situaci, jako rodina, která se chce mít za každou cenu lépe, a nebere si spotřebitelské úvěry. Při užívání zboží a služeb na úvěr se opravdu cítí príma. Pak ale přijde ten exekutor...

Giulio Tremonti: Dobrý den, ČSSD slibuje problém daňových úniků řešit zavedením registračních pokladen. Jakou alternativu v boji s daňovými úniky nabízíte Vy a co konkrétního jste udělal pro jejich minimalizaci během svého působení v čele rezortu financí? Děkuji.

Prosadil jsem řadu legislativních i exekutivních opatření, zejména v oblasti DPH, která vedla k výraznému zvýšení efektivity výběru daní. Pro férovost je třeba dodat, že ve všech těchto opatřeních mě opozice (tedy i ČSSD) podporovala. Registrační pokladny však přinesou velké náklady správci daně, tedy státu, a především přinesou velké a zbytečné náklady drobným živnostníkům. Neexistuje přitom jediný věrohodný důkaz, že by přinesly zlepšení výběru daní. Jediný, kdo vydělá velké peníze, budou dodavatelé těchto pokladen. Zaplatíte jim to vy. Pokud se Vám to chce platit, tak volte ČSSD.

Terka: Dobrý den pane ministře. Ještě dotaz k registračním pokladnám. Pokud stát něco takového, jako je jednorázová desetitisícová investice + roční nemalé poplatky za "kalibraci" ze své zvůle nařídí, měl by to pořízení tohoto nesmyslu plně financovat. Je to totéž, jako byste zaměstnancům ze zákona nařídil, že mohou jezdit pouze jedním určitým typem vozu - který samozřejmě bude náležitě předražen, protože monopol. A každý rok na technickou jen na určitou, schválenou STK. Budete mít sílu tento nesmysl změnit? spousta Mládkových parazitů to zabalí, protože nevydělá ani na pokladnu a soc zdrav. Díky za odpověď a hezký den.

Jestli budu mít sílu to změnit, záleží také na Vás a na Vašem hlasu ve volbách. Registrační pokladny již byly jednou platnou součástí našeho právního řádu, jenom tento zákon nebyl účinný. Jsem hrdý na to, že v roce 2007 se mi podařilo tento zákon zrušit, a stejně tak zrušit skoro 500 míst na finančních úřadech, který byly na tento nesmysl vyčleněny. Uvidíme po volbách, záleží na každém z nás.

Roman: V roce 2007 byl schodek veřejných rozpočtů pouhých 0,6% HDP. K náhlému nárůstu zadlužení došlo díky soustavné likvidaci ekonomiky pravicovými vládami, počínaje tou M. Topolánka. Podívejte se, jak narůstalo zadlužení za vlády pravice. Čísla hovoří za vše: (zdroj: iDNES). 2008 Zavedení rovné daně – výpadek příjmů státního rozpočtu 20 mld. Snížení daně z příjmu právnických osob z 24% na 21% - výpadek 24 mld. Zaveden strop odvodů zdravotního a sociálního pojištění – výpadek 17 mld. 2009 Snížení daně z příjmu právnických osob z 21% na 20% - výpadek 8 mld. Snížení sociálního pojištění zaměstnancům z 8% na 6,5% - výpadek 27 mld. Snížení sociálního pojištění zaměstnavatelům z 26% na 25% - výpadek 18 mld. Zvýšení slev na sociálním pojištění – výpadek - 18 mld. 2010 Snížení sociálního pojištění a zvýšení paušálních odpočtů pro živnostníky – výpadek 22 mld. korun. To vše mělo snížit cenu práce, nastartovat rychlejší ekonomický rozvoj země a snížit nezaměstnanost. Nestalo se. Právě naopak, státní kasa zchudla o celých 154 miliard korun. Můžete na to reagovat?

Musíte si vybrat, co mi chcete vyčítat. Jestli zvyšování daní, nebo jejich snižování. Ano, takto razantně jsme daně snížili, a byl to docela zásadní příspěvek k minimalizaci dopadů krize. Pozdější stabilizační opatření zdaleka nebyly takového dosahu, aby dostaly celkovou úroveň zdanění na úroveň let socialistických vlád.

Pepa: Pane Kalousku, drzim vam palce ve Vasem boji s autoritarskym Owarem z Hradu.

Děkuji za podporu, nezapomeňte jít k volbám, prosím.

J. Skotnica, Ostrava: Jaký je názor TOP 09 na výstavbu vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe? Ve vašem programu jsem se tom nic nedočetl a přitom se jedná o jeden z největších investičních projektů o kterých se v současnosti hovoří.

V našem programu se dočtete, že důsledně trváme na efektivitě veřejných investic. Na základě této zásady je tedy jasné, že téměř půl bilionová investice na tento vodní kanál, je svojí neefektivitou a nesmyslným vyhozením peněz ještě větším nesmyslem, než nápad pořádat v Praze Olympijské hry. Jsme, a vždy budeme proti tomuto projektu.

Vojta: Dobrý den. Nedávno jsem se vyděsil, když jsem viděl tabulku populárních politiků, kterou vedl Tomio Okamura. Co si myslíte, že je příčinou jeho oblíbenosti? Děkuji.

Žebříček populárnosti politiků nevypovídá nic o jejich práci. V minulosti byl na jeho špičce například Stanislav Gross, Václav Fischer a další. Opravdu se nemusíte děsit.

Jarda: Lhal jste někdy ve veřejném projevu?

Naprosté a vědomé lži jsem se vždycky dokázal vyhnout. Je ale pravdou, že se politikům stává, že ve veřejném projevu nepopíší problém úplně celý, a neuvedou všechny argumenty, tedy pro i proti. Tomu jsem se určitě nevyhnul a stalo se mi to nejednou. Snažím se však být otevřený maximálně, a říkat fakta tak, jak jsou. To je také důvod, proč nikdy nemohu být v čele žebříčků popularity.

Tadeas: Poražte čssd

Děláme, co můžeme. Pomůžete nám, prosím?

M. Bursik: Proc jste nevzali do voleb kvalitni kandidaty zkusene politiky kteri by Vam prinesli hodne hlasu jako napr Michala Hvizdalu ?

Naše kandidátky jsou mimořádně kvalitní. Pokud vím, Michal Hvížďala není člen TOP 09 a nemá politické ambice.

Franta Straka: Soudruhu Kalousku,kdy prestanes pozivat alkoholicke napoje v pracovni dobe?

Politik nemá pracovní dobu. V práci nepiju.

Luke: Chci se zeptat na vaše svědomí, když jako komunistobijec odsuzujete a haníte minulý režim, ale přitom jako největší podporovatel církevních restitucí a křesťan jste součástí organizace (církev), která má na svědomí víc zmařených životů v minulosti než právě komunisti. Viz např. čarodějnické procesy (Kladivo na čarodějnice). Dále by mě zajímalo, kde jste vzal tolik sebevědomí, abyste se jako chemik stal min. financí. A v neposlední řadě by mě zajímalo, jestli nemáte výčitky vůči starému člověku Schwarzenbergovi, kterého jste nastrčil do čela strany jako maskota. Pevně věřím, že ve volbách neuspějete a ztratíte se v propadlišti dějin.

Církev je společenství lidí, kteří sdílejí nějakou víru a ideu. Necítím žádné výčitky svědomí za víru a za idee, které s ostatními členy církve sdílím. Ujišťuji Vás, že je to něco jiného než politická strana a asi byste se divil, kolik lidí v kostele volí levicové strany. Já se tomu tedy také divím, ale nemám žádné právo jim to vyčítat. K druhé části otázky jen poznamenám, že bych přál sobě i Vám, abychom měli tolik energie, moudrosti a odvahy, jako Karel Schwarzenberg.

Petr Novotný: Nejdřív vám chci poděkovat, že si jako jeden z mála politiků nechcete kupovat voliče sliby na nesmyslné experimenty. Taky bych chtěl poděkovat za zkrocení veřejných financí v posledních letech. Tam směřuje i můj dotaz. Jsou nápady, s nimiž přichází ČSSD v oblasti veřejných financí, skutečně tak destruktivní? Jak by po čtyřech letech vlády ČSSD a případně SPOZ, podle vás, mohly vypadat veřejné finance?

Pokud by opravdu naplnili své volební sliby, pak by to skončilo jako v Maďarsku. Tam se socialistům, bohužel, jejich volební sliby podařilo také splnit.

Host: Veřejně jste prezentoval: "V době krize pokládáme zvyšování daní za škodlivé pro ekonomiku". Považuji to za jednu z mnoha populistických předvolebních lží, které jste uvedl. Nestydíte se za takové lži?

Říkal jsem to v době finanční krize po pádu Lehman Brothers. Poté přišla další fáze - dluhová krize států. V té době bylo snižování deficitu, zlevňování dluhové služby a prestiž na finančních trzích tou nejvyšší prioritou. Že zvyšování daní je škodlivé pro ekonomiku, je věta, za kterou si stojím pořád. Myslíte, že jsem to navrhoval rád? Bylo to jedno z mnoha nezbytných opatření pro naplnění cíle mnohem důležitějšího.

Děkuji všem za otázky a se čtenáři Týdne se těším zase někdy na shledanou.

Týden.cz, 1. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme