Gregora: V Senátu bych se chtěl podrobně věnovat především zdraví dětí a rodiny

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do Senátu Martinem Gregorou

15. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru.

Martin Gregora, primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice, TOP 09 + STAN:

Čím chcete u voličů před druhým kolem ještě zabodovat?
Týden je krátká doba, chodím do práce ve strakonické nemocnici a ještě dojíždím do dětské ambulace ve vimperské nemocnici. Takže u voličů můžu zabodovat jen tím, že zůstanu konzistentní ve svých názorech, vydržím a nedostanu žaludeční vředy.

Jaké oblasti se chcete v Senátu věnovat podrobněji?
Té, kterou znám nejlépe. Problematice zdraví a především zdraví dětí a rodiny. Touto oblastí jsem se zabýval už i v parlamentu a dobře konvenuje s mým povoláním.

Jak můžete prospět Jihočeskému kraji svou prací v Senátu?
Na dvou úrovních. Jedna je ta obecnější, to znamená využít potenciál jižních Čech zejména v tom, že je tu krásná příroda. Toho se dá využít jak pro podnikání v cestovním ruchu, tak pro rozvoj turistiky a také rekreačního sportu. A tím jsme zase zpátky u zdraví, protože volnočasové aktivity podporují zdraví člověka a moje myšlenka je, aby tu byla zdravá krajina pro zdraví našich dětí a abychom si ji uměli zachovat. Když si ji krátkozrakou politikou zničíme, budeme z toho mít prospěch jen krátkodobě. Harmonické životní prostředí je něco, co nám může dlouhodobě přinést prospěch.

Jste připravený být senátorem na plný úvazek?
Jsou země, k nimž vzhlížíme, že to tam dobře funguje, jako je Švýcarsko a Norsko, kde je podmínkou vstupu do politiky civilní zaměstnání. Má to kouzlo, že se pak méně hádají a více pracují, aby to všechno stihli. Ale my nejsme ani ve Švýcarsku, ani v Norsku, jsme v Čechách a moje odpověď je, že mnoho lidí má své zaměstnání a k tomu nějakou tvůrčí lásku. Takže mým dočasným zaměstnáním bude Senát a tvůrčí láskou natrvalo zůstává medicína.

Ludmila Mlsová

Mladá fronta DNES, 15. 10. 2014, rubrika: Jižní Čechy, str. 2