Drábek: Důchodovou reformu předložíme do května

Rozhovor s ministrem Jaromírem Drábkem

26. 4. 2011

Včera se zavřely dveře úřadů za novými ministry a zřejmě zatím i za koaliční krizí. Vládní strany teď mají jistý, i když asi omezený čas se nadechnout a dokázat veřejnosti, že jejich spolek stojí za to udržovat pohromadě. Premiér Petr Nečas upřesnil, že v červnu s žádostí vlády o důvěru předloží kabinet část reformy důchodů, sociálních výdajů a zdravotnictví, daně, pak také druhý pilíř důchodové reformy a změny na vysokých školách prý přijdou na řadu do konce roku, anebo počátkem roku příštího.

Na lince bychom měli mít ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Dobré odpoledne.

Pěkné odpoledne.

Pane ministře, vypadá to tedy, že ta důchodová reforma se bude schvalovat nadvakrát. Co přesně má být hotové v té první fázi do června?

Ano, to tak je. A to už je dnes realita, protože už dnes je v Poslanecké sněmovně v projednávání první část důchodové reformy, která za cíl za prvé reagovat na nález Ústavního soudu, který k 30. září letošního roku zrušil dosavadní výpočet důchodů. To znamená, od tohoto data musí být zákonem stanovený nový výpočet nově přiznávaných důchodů. A zároveň jsou v souvislosti s tím navrženy některé úpravy dnešního systému důchodů.

To znamená, že do června nás, promiňte, že vás přerušuji, nás čeká jenom ta malá důchodová reforma, která už vlastně se ve sněmovně projednává, nebo k tomu přidáte ještě něco dalšího?

Ano, přesně tak. A v druhém kroku a v tuto chvíli připravujeme jak na ministerstvu financí, tak na ministerstvu práce a sociálních věcí paragrafové znění té další části důchodové reformy, která se týká rozšíření možností důchodového systému o ten takzvaný spořící pilíř. A tyto předlohy by měly jít vládě k projednávání na přelomu pololetí, to znamená na přelomu června a července. A poté by se měly dostat také do Poslanecké sněmovny a do Senátu.

A vy tedy připravujete paragrafové znění. Jak jste tedy daleko? Podle  našich informací zatím vláda nedostala na stůl ani věcný záměr zákona. Stihnete to do té poloviny roku?

To si myslím, že jsou ne úplně přesné informace, protože vláda schválila už koncept pokračování důchodové reformy. To znamená, my máme podklad, který jasně říká, jakým způsobem máme postupovat při přípravě jednotlivých paragrafů.

Možná od toho konceptu přímo k paragrafovanému znění je ještě poměrně dlouhá cesta, ne?

Tak dlouhá nikoliv, protože řada těch prací byla už odvedená v minulosti v té přípravné fázi. Je to samozřejmě velmi intenzivní a velmi náročná práce na obou ministerstvech. Nicméně já jsem přesvědčen, že ten termín, který jsme si sami dali usnesením vlády, že do 30. 6. předložíme vládě paragrafové znění, takže splníme.

A u kterých bodů ale předpokládáte největší diskusi v koalici? A teď pořád mluvíme tedy o té druhé fázi důchodové reformy. Věci veřejné v případě toho důchodového pilíře požadují jeden státem garantovaný fond, ovšem vaše strana to údajně odmítá. Pokud je to pravda, proč a dokážete se na tom dohodnout?

Tak ty diskuse jsou velmi obtížné, protože pokud jste se zmínil o Věcech veřejných, tak se často stává, že jeden  týden prosazují něco a druhý týden prosazují zase něco jiného. Já považuji za velmi důležité, že jsme se shodli na tom konceptu a že ho i formálně potvrdila vláda. To znamená, my máme základní parametry, podle kterých můžeme vypracovávat paragrafové znění. Samozřejmě budou o tom dál pokračovat diskuse i na úrovni koalice, o jednotlivých aspektech. A pokud se ptáte konkrétně na zřízení jednoho státního fondu, tak já jsem přesvědčen, že to zřízení jednoho státního fondu mělo smysl ve chvíli, kdy v tom základním konceptu byla povinná účast ve spořícím pilíři. V dobrovolné variantě podle mého názoru ten státní fond není tak důležitý. Je to jedna z možností, nicméně já jsem přesvědčen o tom, že varianta povinného profilu investování do státních dluhopisů u jednotlivých penzijních společností je vhodnější než jeden státem organizovaný fond.

Říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Děkujeme, na shledanou.

Pěkné odpoledne, na shledanou.

Český Rozhlas - Rádio Česko, 22. 4. 2011

Osobnosti: