Ženíšek: Ke svým výrokům neměl Zaorálek žádný důvod

S výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka osobně nesouhlasím. Navíc bych rád upozornil, že k výrokům, které pan Zaorálek sděluje jako pozici České republiky na návštěvě komunistické Číny, nebyl žádný důvod. O samostatný Tibet koneckonců neusiloval ani Dalajlama, šlo mu o dodržování lidských práv a jistou míru autonomie.

29. 4. 2014

Počkám si tedy, až pan ministr zahraničí přijede a jasně řekne, zda s čínskými představiteli o dodržování lidských práv hovořil.

Obecně ale mohu říct, že nesdílím názor vlády v tom, že rezignace na dodržování lidských práv ve světě bude zázračným lékem pro českou ekonomiku.

Jednostranná adorace tohoto přístupu obrací kormidlo české zahraniční politiky jiným směrem a navíc kazí snad jedinou její značku. Značku, která byla ostatními státy nejen vnímaná, ale dokonce i respektovaná.

Rozvíjet vzájemné vztahy v ekonomice lze i bez toho, aniž by země změnila své názory. Zvláště v takovém případě, kdy se jedná o její dlouhodobé konzistentní a předvídatelné stanovisko. Takovému postoji rozumějí v Čině i v Rusku, škoda jen, že tomu nerozumí ČSSD.

V Praze 29. dubna 2014 Marek Ženíšek, poslanec, místopředseda TOP 09

29. 4. 2014

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme