Skalický: Elektronický recept by znamenal stovky milionů pro zdravotnictví

21. 7. 2014

Poslanecká sněmovna se znovu zabývala elektronickými recepty a jejich použitím. Do zdravotního výboru k další diskuzi poslala problematiku, která se řeší jak ve sněmovně, tak mezi zdravotnickou veřejností více než sedm let. České zdravotnictví tak má stále šanci uspořit nemalé finanční prostředky a zvýšit bezpečnost a ochranu zdraví našich pacientů. Elektronické recepty jsou totiž důležitá cesta jak ušetřit peníze a současně ochránit zdraví lidí.

Jsem přesvědčen, že plošné zavedení e-receptů přinese benefity, které jsou zcela zřejmé a stojí za to. Výhodu elektronických receptů vidím především v oblasti zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví obyvatel. Lékař bude totiž mít možnost jedním nahlédnutím zjistit v reálném čase, jaké léky pacient užívá a bude mít tak větší možnost zabránit případným lékovým interakcím.

To znamená, že může již při předepisování léků zjistit, zda některé kombinace léků nebudou pro zdraví pacienta škodlivé. Také tím české zdravotnictví ušetří, protože lék pak nebude pacientovi předepisován ve více ordinacích, jak se tomu nyní někdy děje. Uspoří se tím nejen finanční prostředky zdravotních pojišťoven za vydané léky, ale také množství spotřebovaných léků. Například v roce 2012 muselo být znehodnoceno téměř 550 tun léků, které lékaři předepsali, zdravotní pojišťovny zaplatily, ale pacienti nespotřebovali. Je to obrovské číslo v hodnotě několika miliard korun.

Původně měla být povinnost vystavování elektronických receptů zavedena už k 1. lednu 2015. Jsem si vědom, že díky situaci během minulého roku není možné tento termín reálně stihnout a plošné zavedení elektronického receptu je nutné posunout. Pokud se tak nestane, Česká republika bude jedinou zemí v centrální a východní Evropě, která zůstane u klasického papírového receptu a která zcela rezignuje na moderní a ve světě běžné trendy využívání výpočetní techniky.

Přechod na elektronickou verzi receptů a jejich plošné zavedení už dokončují i v Bulharsku, Polsku či na Slovensku; v Rumunsku už jsou elektronické recepty dokonce vystavovány od roku 2013! Byl bych velmi nerad, kdybychom v této oblasti zůstali na úrovni „banánových republik“.

Přemýšlejme koncepčně, moderně, chovejme se zodpovědně. Plošné zavedení e-receptů má řadu výhod – úspora finančních prostředků, a zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví občanů jsou těmi nejdůležitějšími.

Jiří Skalický, poslanec TOP 09

21. 7. 2014