Otys: Vláda je povinna kompenzovat podnikatelům platby nájemného za uzavřené provozovny

14. 5. 2020

Otevřít, zavřít, prodloužit, zkrátit – zmatek a chaos. Mezitím živnostníci a malí podnikatelé řeší v těchto dnech otázku, kdy jim dojdou peníze. I zavřená provozovna má svoje náklady. Nezanedbatelnou částku tvoří samotný nájem prostor. Někteří se možná se svými pronajímateli domluvili na odpuštění nebo snížení, ale pokud je někdo finančně závislý na pronájmu, je nemorální na něj ukazovat prstem jako na necitu, pokud se k odpuštění nemá.

Živnostníci a malí podnikatelé dál poctivě respektují nezbytná vládní opatření na ochranu našeho zdraví, ale nejsou a nemohou být připraveni nést celé fixní náklady bez koruny výdělku. Pronajímatel zas potřebuje tuto částku ke svému zajištění. Co s tím? V TOP 09 jsme navrhli kompenzaci 100 % nájmu pro uzavřené provozy a 80 % nájmu pro omezené provozy.

Domníváme se, že pokud vláda provozovny uzavřela, musí to být vláda, která bude alespoň tento výrazný fixní náklad kompenzovat. Ostatně takto hovoří i naše legislativa – když krizový štáb vydá nařízení, které negativně ovlivňuje podnikání, je povinna tuto ztrátu kompenzovat. Přesto vláda není ochotna krýt ani fixní náklady a náš návrh byl zamítnut.

My se ale nevzdáváme! Proto navrhujeme kompromisní varianty návrhů, a to ve znění 60 % a 40 %; 50 % a 30 %; 40 % a 20 %. Ani jedna z variant sice férově podnikatele nepodpoří, ale v jejich situaci je každá koruna dobrá. Vláda by měla vymýšlet, jak jim pomoci, ne jak přes různá ministerstva vykličkovat ze své povinnosti jim škody kompenzovat. Věříme a doufáme, že vláda konečně otevře oči a některý z těchto kompromisních návrhů podpoří a uleví tak krizí těžce zkoušeným podnikatelům.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 

Zdroj: Forum24, 29.4.2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme