Langšádlová: Náhradní péče v rodinách předčí ústavy

Komentář místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové

22. 5. 2014

Když jsme prosazovali změny v náhradní výchově dětí, snesla se na ně vlna kritiky. Nejnovější studie předních kapacit v oboru nám však dává za pravdu. Znovu se potvrdilo, že výchova dětí v náhradních rodinách je mnohem vhodnější než v ústavech. Mluvím především o novele zákona o sociálně právní ochraně děti. Díky ní se podařilo získat více než tisícovku nových pěstounů. Zde se jasně ukazuje, že úspory v sociální oblasti neměly charakter „tupých škrtů“, ale že se naopak uspořené prostředky použily tam, kde mohou pomoci tisícům dětí.

Kritikům se nelíbilo plánované rušení ústavů pro děti bez rodiny. I když si vážím práce jejich zaměstnanců a oceňuji jejich snahu zlepšit svým chovancům životní podmínky, ústavní péče prostě výchovu v rodině nenahradí. Nejedná se jen o můj názor. Přední odborníci z 1. lékařské fakulty a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy spolu s Národním institutem pro děti a rodinu představili čerstvou studii, jak se různé typy náhradní péče podepisují na vývoji dětí. Výzkum trval dva roky a zaměřil se na zhruba dvě stovky dětí ve věku 7 až 12 let. Srovnával se intelektuální a sociálně-emoční vývoj, sebehodnocení, deprese a traumata u tří skupin dětí – v úplných vlastních rodinách, v ústavech a v náhradních, pěstounských rodinách.  U školáků z dětských domovů se zřetelně projevil nedostatek silných osobních vztahů s dospělou osobou.

Děti z dětských domovů byly z intelektového hlediska skupinou nejslabší a dostavovaly se u nich nejvýraznější pocity deprese a projevy traumatu. Zatímco u dětí vyrůstajících v rodinách došlo k výraznějšímu zlepšení sebehodnocení, u dětí z dětských domovů sledujeme nejvýraznější snižování sebehodnocení. Častěji se u nich vyskytuje zejména impulzivita, nejistota a nedůvěřivost.

Výzkum se zabýval i dospělými. Zde se potvrdilo, že osoby, které si prošly dětskými domovy, mají těžší problém se uplatnit v životě pracovním i osobním. S velkou pravděpodobností se z nich stanou rodiče, jejichž děti budou opět potřebovat náhradní výchovu. Jsem proto ráda, že se situace zlepšuje a roste počet pěstounských rodin, které dají dětem to, co ústavy neumějí, to je rodinu. Doufám, že nová vláda tento trend nezvrátí, ale bude jej podporovat.

 

 

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

22. 5. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme