Drábek: Jak na předražené ubytovny

Komentář exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

25. 9. 2014

Téma předražených ubytoven a zneužívání doplatku na bydlení je vděčným tématem, zvláště pokud se blíží jakékoli volby. Před pár dny se ho dotkl v rozhovoru pro Mf DNES i senátor Jaroslav Zeman.

Pokud se tímto tématem zabývá, měl by si však zjistit základní fakta. Doplatek na bydlení byl zaveden zákonem z roku 2006, který byl v parlamentu schválen ještě za sociálně demokratické vlády Jiřího Paroubka. Těžko jsem ho tedy mohl předkládat já, jak tvrdí senátor Zeman, když jsem nastoupil do vlády až v roce 2010.

Naopak, v roce 2012 byl v parlamentu projednáván můj návrh na zrušení doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení, tedy dvou existujících dávek se stejným účelem, a jejich nahrazení jednou dávkou, kde by riziko zneužití bylo odstraněno. Poslanci ODS, za kterou je pan Zeman senátorem, však zrušení doplatku na bydlení nepodpořili, ač se pár měsíců před tím k tomu ODS v koaliční dohodě zavázala. Kritika senátora Zemana by tedy měla směřovat do vlastních řad.

Tolik upřesnění historických souvislostí na základě veřejně dostupných faktů. Ale co tedy s tím dnes? Změna zákona je zdlouhavý proces. A přitom je k dispozici okamžité řešení. Podle zákona přiznává úředník úřadu práce doplatek na bydlení ve výši obvyklého nájemného. Přesnými slovy zákona: „...do výše, která je v místě obvyklá.“ Jakmile tento postup začnou úředníci úřadu práce důsledně uplatňovat, bude po problému s předraženými ubytovnami.

Neschopnost současného vedení celostátního úřadu práce i ministerstva práce a sociálních věcí zajistit dodržování zákona je do očí bijící a stojí nás všechny kromě devastace morálních hodnot i desítky milionů korun každý měsíc.

Jaromír Drábek, exministr práce a sociálních věcí

Mladá fronta DNES, 25. 9. 2014, rubrika: Kraj Liberecký, str. 4

Osobnosti: