Adamová: Domácí péče musí být zachována

3. 10. 2019

Tento týden má petiční výbor sněmovny na svém programu velmi důležitou petici s názvem „Doma je doma“. Je pod ní přes 36 000 podpisů lidí, kteří usilují o záchranu domácí zdravotní péče. Petici iniciovaly zdravotní sestry Charity Česká republika, Asociace domácí péče a Česká asociace sester, které jsou od srpna minulého roku ve stávkové pohotovosti. Upozorňují tím na dlouhodobé podfinancování domácí péče, které ohrožuje samotnou existenci tohoto oboru, ale politici se zatím tváří, jako by se nechumelilo. On je totiž rozdíl, když stávkovou pohotovost vyhlásí třeba řidič MHD a hned každý pozná, že se něco děje, protože mu nejede autobus, nebo když ji vyhlásí sestry v domácí péči, které však ani při této „stávce“ nenechají své pacienty na holičkách a dál se o ně starají.

Poskytování zdravotní péče doma přitom plní zásadní roli. Na jedné straně umožňuje pacientům zůstávat i přes jejich obtíže doma s jejich blízkými a na straně druhé šetří peníze státu i zdravotním pojišťovnám, protože pobyt takového pacienta v nemocnici je mnohem dražší. I přesto zdravotní pojišťovny domácí péči oproti nemocnicím znevýhodňují, přičemž proplácejí jen část výkonů, které zdravotníci provedou. Nespravedlivě regulovaný systém úhrad domácí zdravotní péče tak snižuje mzdu zdravotní sestry hluboko pod celostátní průměrný plat sester.

Právě teď nás dohání politika rozhazování dárečků, jako je zvýhodněné jízdné, když nemáme dostatek peněz na takto zásadní službu. TOP 09 dofinancování v sociálních službách dlouhodobě podporuje. Petici podepsal například senátor TOP 09 Herbert Pavera, na půdě Poslanecké sněmovny jsem již v květnu interpelovala ministra zdravotnictví. Věřím, že i projednání této petice přispěje ke zlepšení situace pro pracovníky v domácí péči a více politiků začne tento problém vnímat jako opravdu vážný.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Lidové noviny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme