× Pojďte do toho s námi.

TOP 09 má nové vedení

Nejvyšší vedení strany obhájilo

23. 10. 2011

Celostátní sněm TOP 09 dnes zvolil vedení strany. Předsedu a všech pět místopředsedů. Kromě Miroslava Kalouska, který se stal opět prvním místopředsedou a druhý mužem strany, delegáti potvrdili dosavadní funkcionáře: Jaromíra Drábka, Pavola Lukšu a Marka Ženíška. Nově mezi členy nejužšího vedení poslali zástupci TOP 09 Helenu Langšádlovou.

Podobně jako v případě předsedy Karla Schwarzenberga byla i volba prvního místopředsedy jednoznačná. Miroslav Kalousek získal v elektronické tajné volbě 162 hlasů, tedy 95,29 procenta. Miroslav Kalousek, který přiznal, že své funkci někdy z legrace říká „Náčelník generálního štábu Jeho Jasnosti“, slíbil, že bude koordinátorem týmu TOP 09. Varoval zároveň před příchodem další krize: „Obávám se, že Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize, která sice neohrozí český bankovní systém, ale vyvolá krizi poptávky, tedy krizi hospodářskou. Není vyloučeno, že budeme čelit větším dopadům než v roce 2009. Je povinností vůči našim voličům nezpanikařit, nepodlehnout populismu. Dluhovou krizi nelze řešit dalšími bezhlavými dluhy tak, jako nedává smysl hasit požár rafinerie benzinem,“ uvedl ve svém předvolebním proslovu Miroslav Kalousek.

Musíme počítat s tím, že pod heslem protikrizová opatření budou rozličné skvěle organizované menšiny usilovat o peníze neorganizované většiny, které se říká daňoví poplatníci. To je věčná bitva ve veřejných zdrojích, která v krizových časech vždy zesílí. Klasickým příkladem, který si pro názornost půjčuji z minulé krize, je tzv. šrotovné, popřípadě z komunální politiky tunel Blanka. Naší úlohou bude vždy stát na straně té neorganizované většiny. Je to úloha nevděčná, protože organizované menšiny se na rozdíl od neorganizované většiny dokážou reálně revanšovat. Pro nás, jako pro jedinou stranu, která není klientelistická, je to však úloha povinná,“ dodal.

Ministr práce a sociálních věcí řekl, že TOP 09 prokázala, že je opravdovou konzervativní stranou. A poděkoval za příležitost, že mohl svoji politickou kariéru odstartovat právě před dvěma lety při vzniku TOP 09. Předsedkyně středočeské organizace TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová, která v čele TOP 09 nahrazuje senátorku Ludmilu Müllerovou, připomněla, že každá demokratická společnost musí stát na dvou pilířích, jedním je vláda práva a druhým hodnoty a poukázala na blížící se krajské volby. „Úspěch v nich je jedním z našich hlavních cílů, ráda bych k tomu přispěla. Každá naše kritika stávající politiky krajů musí být věcná a provázaná návrhy řešení,“ míní budoucí kandidátka na hejtmanku.

Máme jedinečnou šanci, některé země v Evropě s reformami ještě nezačaly, některé začaly později. Lidé nám dali důvěru, máme příležitost, máme klíčová ministerstva a máme jasno v tom, že neusilujeme o popularitu za každou cenu. Sněm potvrzuje vizi pro zemi, se kterou jsme přišli,“ připomněl delegátům místopředseda Marek Ženíšek z plzeňské organizace strany.

Svůj místopředsednický post obhájil také předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša. Ten varoval před vstupem lidí, kteří berou TOP 09 pouze jako výtah moci a jednu z poznámek věnoval také volebním preferencím TOP 09. „Existují rozdíly v přístupu k reformním krokům mezi námi a dalšími koaličními partnery. Je to za cenu poklesu preferencí. Nejhloupější by však bylo podlehnout číslům a znevěrohodnit vše populismem, podobně jako jsme toho svědky u našich koaličních partnerů,“ uvedl Lukša.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Jaromír Drábek, Miroslav Kalousek, Helena Langšádlová, Pavol Lukša, Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek

Videa z 2. celostátního sněmu TOP 09

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram