Na jaře chtějí porazit komunisty

30. 11. 2009

Špičky TOP 09 věří, že pokud se strana nerozhádá, vypiluje program a nezapojí se na jaře do útočné kampaně, má dobrou šanci získat ve volbách více hlasů než komunisté.

Odborníci, které oslovila MF DNES, se domnívají, že tento cíl může být reálný. „Na to, že se dostanou do Sněmovny, bych si vsadil," říká šéf agentury Factum Invenio Jan Herzmann. „Na to, že porazí komunisty, bych byl ochoten vsadit také, ale jen malou částku," dodává. Lidi přitahuje, že je to nová strana, která navíc má v čele sympatického lídra Karla Schwarzenberga s pověstí nezkorumpovaného muže.

Herzmann i politoložka Drahomíra Dvořáková však vidí i slabiny TOP 09, které mohou vysoké preference stlačit před volbami dolů.

„TOP 09 nemá jasný program," upozorňuje Dvořáková na to, co sama považuje za největší problém.

Podobný dojem měl ze sjezdu i Herzmann. „Žádné hluboké politické myšlenky tam ze stupínku nezaznívaly," říká.

Kalousek se brání, že politický program TOP 09 je to, co on se Schwarzenbergem přednesli ve svých projevech. „Když například Karel Schwarzenberg mluvil o odmítnutí ekonomické závislosti na Rusku, byla to jasná deklarace, ke které se pak připojili všichni delegáti, kteří Karla Schwarzenberga zvolili předsedou," říká Kalousek.

„Ta strana se musí víc dotknout reálných problémů lidí. Ve vytváření programu by jí mohli pomoci starostové, se kterými jde do voleb," míní znalec veřejného mínění.

To, že strana volila své vedení podobně jednotně, jako to dříve dělali komunisté, podle Herzmanna nevadí. „Čekal jsem, že volba bude mít velmi hladký průběh, i když musím přiznat, že až takovou jednotu jsem nepředpokládal," říká. Pro voliče je to podle něj signál, že strana se dokáže sjednotit v zájmu svých cílů.

zuj, syr
Mladá fronta Dnes, 30. 11. 2009, Rubrika: Téma dnes, Str: 3