Štětina: Přijďte prosím volit

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Jaromírem Štětinou

24. 9. 2014

Dlouholetý senátor za Prahu 10 a nyní europoslanec Jaromír Štětina se v nadcházejících komunálních volbách rozhodl podpořit kandidátku TOP 09. Při svém pobytu v Praze se s námi podělil o názor na naši městskou část i na kandidaturu jeho dlouholeté spolupracovnice Pavliny Hájkové.

Dlouho jste působil jako senátor za Prahu 10, co podle vás v tuto chvíli potřebuje tato městská část nejvíce?
Praha 10 potřebuje hlavně slušného a poctivého člověka na starostovském křesle. Osud městské části je totiž stejně jako osud každého jiného města v rukách jejích demokraticky zvolených správců. Jak lidé z TOP 09, tak i řada spolků se poslední léta usilovně snažili změnit spoustu věcí takříkajíc zespodu, z opozičních lavic či z ulice. Na řadě příkladů jde ale vidět, že moc měnit město k lepšímu je opravdu v rukou těch, kteří mu vládnou. A Praha 10 měla v tomto doposud smůlu.

Jak tedy vybrat ty správné politiky, kteří voliče nezklamou?
To je nesnadný úkol. V předvolebních kampaních se každý tváří jako demokrat, ale ve skutečnosti tomu tak být nemusí. Znám tento fenomén z mezinárodního prostředí, kdy jsem se osobně potkal s řadou disidentů i totalitních vůdců. Bát se o demokracii v jedné části Prahy mi však připadá smutné. Je záhodno, aby se na desítce konečně něco stalo.

Jak to myslíte?
Situace na radnici Prahy 10 došla tak daleko, že lidé již přestali doufat ve změnu k lepšímu. A to považuji za velkou hrozbu. Dokud jsou lidé naštvaní a chtějí vyjít do ulic, tak je to sice jev nestandardní, leč mobilizační. Jakmile začnou být apatičtí a přestávají chodit k volbám, tak je důvod k obavám.

Troufnete si odhadnout, jaký bude výsledek voleb na radnici?
V kontextu dříve řečeného mě mnohem více zajímá, jaká bude volební účast. Pokud přijdou k volbám všichni ti, kteří jsou se správou Prahy 10 nespokojeni, nebojím se o správný výsledek. Koneckonců pro vyhlášení referenda k zastavení výstavby předražené radnice se v ulicích Prahy 10 našlo deset tisíc občanů, kteří chtěli tuto lumpárnu zastavit. A to mi připadá jako dobrý signál pro nastávající volby.

Veřejně jste podpořil kandidaturu Pavliny Hájkové, se kterou vás pojí dlouhodobá spolupráce. Co byste na ni mohl prozradit?
Deset let jsme s Pavlinou Hájkovou pracovali v mé senátorské kanceláři a řešili problémy občanů Prahy 10. Proto vím, že si Pavlina velmi dobře uvědomuje, co tato část Prahy potřebuje. Za tyto dlouhé roky jsem Pavlinu dobře poznal. Je velmi pracovitá, zodpovědná, a ke všemu je navíc i vysoce kompetentní. Je pečlivá a má vyvinutý smysl pro spravedlnost i detaily. To jsou vlastnosti, které jsou pro její budoucí roli více než důležité. A má něco do sebe.

Je připravená zvládnout úlohu radní, nebo dokonce starostky?
Určitě ano, ale nezapomínejme na to, že v takovém případě je nesmírně důležitá týmová práce. Přijít na radnici Prahy 10 po tom všem, co se tam ta dlouhá léta děje, není snadný úkol. Vím o řadě lidí, kteří by do toho nešli, ať již z profesních či osobních důvodů. Pavlina a její tým to nebudou mít lehké. O to víc jsem rád, že se Pavlina obklopila správnými lidmi s potřebnými zkušenostmi. Jen tak mohou dát Prahu 10 do pořádku. A o to jde především.

Co byste na závěr vzkázal voličům? 
Teď nastala jedinečná šance změnit Prahu 10, v těchto volbách jde opravdu o hodně. Nebuďte vůči komunální politice pasivní a přijďte prosím volit.

TOP 09

24. 9. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme