Newspeak George Orwella a státní správa

Komentář předsedy expertní komise TOP 09 pro ICT Jaroslava Poláčka

Profesorka Radičová, bývalá premiérka Slovenska, osobně přijela do Prahy, aby podpořila vznikající registr smluv. Emotivně, přesvědčivě a zcela jasně řekla, že není důvod morální, technický, ani finanční, aby zákon o několika málo paragrafech nebyl přijat. Slovensko jej má. Má i registr a ušetřilo třetinu svých výdajů.

12. 4. 2013

Jen pár dnů před návštěvou slovenské expremiérky v parlamentu skončil letošní ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Konference, která každoročně odhaluje, co nového se chystá na poli eGovernmentu a jakým směrem půjde vývoj v této oblasti. Registr smluv na této konferenci chyběl stejně jako snadno popsatelná teze dalšího vývoje, která by měla punc novinky.

To, co v Hradci Králové, kde se konference ISSS konala, nechybělo, bylo téma transparentnosti. Elektronické systémy by totiž měly napomáhat tomu, aby více věcí bylo prostě vidět. Aby mohly být pod veřejnou kontrolou a mohly být měněny, pokud nefungují. Ne na základě domněnek, ale na základě čísel. A právě tomu by existující registr mohl výrazně napomoci. Slováci zjistili, že šetří v desítkách procent, není důvod se domnívat, že u nás to bude výrazně jiné. Svědčí o tom příklady z obcí, kde se otevřeně chovají již delší dobu. Sám předkladatel, poslanec Jan Farský často hovoří o příkladu ze Semil, kde se díky dobrovolnému snížení limitu pro soutěže podařilo ušetřit také zhruba pětinu výdajů.

Můžeme vznášet filozofující námitky, že přinucení ke zveřejnění všech smluv vychází z předpokladu, že tyto smlouvy nejsou v pořádku. Můžeme další roky zkoumat, které obce se transparentně chovají a které ne a zkoumat jejich náklady. Anebo prostě využijeme toho, co máme. Registr smluv je totiž hotový. Existuje systém datových schránek, které Slováci nemají a které nám dávají výhodu jistoty, že odesilatel je skutečně ten, kdo se za něj vydává. Náklady vyšly na neuvěřitelných 333 korun na každého, kdo má smlouvy zveřejňovat. Časová investice pro zveřejnění se pohybuje kolem dvou minut. Není technický, ani finanční důvod. A má veřejnost právo vědět, jak jsou její peníze utráceny? Vždyť, slovy zesnulé baronky Thatcherové, nejsou žádné veřejné peníze!

Na ISSS každoročně zazní řada frází a klišé, které by mohly směle konkurovat newspeaku George Orwella. Na půdě setkání byrokratů (v tom dobrém slova smyslu) a „ajťáků“ to nemůže být jinak. A je jen můj subjektivní pocit, že těch „optimalizací procesů, jasných standardů, určitých specifik a udržitelností“ bylo letos snad nejvíc za uplynulé desetiletí. Možná by stačilo, kdyby jasně zaznělo, že se této vládě podařilo spustit základní nástroje pro eGovernment. Kdyby bylo jasné, že teď nás čeká propojování a využívání všeho, co jsme postavili. A že můžeme začít s těmi nejjednoduššími pravidly, která nesou ten největší efekt. Třeba registrem smluv.

Jaroslav Poláček
předseda expertní komise TOP 09 pro ICT

V Praze 12. 4. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme