Radičová, Farský: Schvalte to, posunete Českou republiku dál

Iveta Radičová a Jan Farský se shodli: Uspořit miliardy ročně za 333 korun dík Registru smluv je nejsilnějším a nejlevnějším krokem prot korupci.

11. 4. 2013

Jednoduchá myšlenka, jednoduché řešení a maximální efektivita – to je Registr smluv Jana Farského. „Vzali jsme prověřený nástroj a vylepšili jej. Za velmi nízké náklady bychom tak měli české veřejnosti poskytnout možnost posvítit na jeden bilion korun, který veřejnou správou ročně proteče,“ vysvětluje poslanec Farský.

Farského návrh dnes podpořila Iveta Radičová, která stála za obdobným opatřením na Slovensku. „Neznám jediný důvod, který by mohl být postaven proti přijetí Registru smluv. Ani jeden důvod, který by měl státu znemožnit, aby plnil svoji primární povinnost a informoval občany o tom, jak nakládá s veřejnými penězi. Schvalte to, posunete Českou republiku dál,“ řekla Radičová s tím, že Registr smluv vnímá jako nástroj, jak obnovit důvěru občanů v politiky: „Otevřené vládnutí je celosvětovým trendem. Bez něj se sice politici ucházejí stále zoufaleji o důvěru občanů, ale stále zoufaleji ji nedostávají, protože je přítomné podezření z podvodů a korupce. Dostane-li ale občan možnost kontrolovat, toto podezření mizí.“

Iveta Radičová rovněž vyzdvihla pozitivní efekty, které Centrálný register zmlúv pro Slovenskou republiku měl: „První rok po jeho zavedení jsme dosáhli úspory třicet procent veřejných financí, v některých sektorech, například u ministerstva dopravy, to bylo až padesát procent. Až třikrát se nám zvýšil počet zájemců o veřejné zakázky, protože zmizely důvody myslet si, že je vše dopředu domluvené. Objem veřejně soutěžených investic také výrazně stoupl, to z padesáti na třiasedmdesát procent. Celkově lze pak říci, že registr, jelikož snížil míru korupce, celkově posílil důvěryhodnost země a tedy i její ekonomickou situaci.“

Náklady na Registr? 333 korun

Registr smluv, tedy povinné zveřejňování nejen smluv, ale i všech faktur a objednávek, by se měl v České republice týkat zhruba 15 000 jednotek veřejné správy. „Pokud jakákoli z těchto jednotek uzavře smlouvu, nebude tato platná do chvíle, kdy se objeví v Registru smluv. Tímto jednoduchým krokem se například vyhneme uzavírání smluv, které jsou evidentně nevýhodné, protože reakce veřejnosti a médií bude okamžitá,“ vysvětluje hlavní princip Registru Farský a dodává: „Všichni navíc budou mít před očima jednoduché srovnání toho, kolik stojí oprava chodníku ve vaší a sousední obci. Můžeme se pevně opřít o slovenskou zkušenost. Podle té došlo po zavedení registru ke snížení výdajů až třiceti procent veřejných peněz. Pro nás by to znamenalo částku až tři sta miliard korun,“ doplňuje Farský.

Náklady na zavedení Registru smluv, který již funguje na Portálu veřejné správy, přitom byly velmi nízké. Příprava Registru se totiž stala součástí vývoje obecné funkcionality „Rejstříková data“, která je základem pro plánovanou sekci „Open Data“. Tyto celkové náklady dosáhly na částku pět milionů korun. „Při zjednodušení tak náklady na Registr tvoří zhruba tři sta třicet tři korun na jednotku veřejné správy,“ shrnuje Jan Farský.

Lesy ČR

Registr smluv již v tuto chvíli používá například Liberecký kraj, město Semily a zapojuje se i Ministerstvo financí. Dnes Miroslav Zámečník na tiskové konferenci oznámil, že se k Registru od května připojí také Lesy ČR.

Návrh na povinné užívání Registru smluv je nyní projednáván na výborech Poslanecké sněmovny. „Musím se přiznat, že mě udivují průtahy, které schválení Registru zdržují. Vzhledem k tomu, že se nejedná o složitý zákon, že Registr již funguje a že jde o prokazatelně efektivní protikorupční nástroj, očekával jsem daleko větší nadšení,“ shrnuje Jan Farský.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 11. 4. 2013

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme