Nad smlouvou ACTA se sešli odborníci různých názorů

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba uspořádal v úterý kulatý stůl k dohodě ACTA za účasti odborníků různých názorů. Ministr tak splnil svůj slib a dal prostor otevřené a věcné debatě o dokumentu, který po svém podepsání vzbudil řadu otázek.

10. 4. 2012

Pozvání ministra k úternímu Kulatému stolu k Obchodní dohodě proti padělání (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, „ACTA“) přijali například zástupci České pirátské strany, šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl, místopředseda představenstva ICT Unie Zdeněk Pilz, výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix nebo advokát Jiří Čermák. Ti všichni se zúčastnili setkání, jehož cílem byla otevřená a věcná výměna názorů.

Ministr Kuba účastníky kulatého stolu informoval o tom, že zaslal panu premiérovi Nečasovi dopis, ve kterém jej požádal o odložení termínu pro předložení dohody ACTA českému parlamentu. „Vzhledem k tomu, že Evropská komise předložila dohodu ACTA k posouzení Soudnímu dvoru EU, domnívám se, že je vhodné vyčkat výsledku tohoto posouzení, tak aby nebyly pochyby o souladu dohody se základními principy evropského práva. Tento odklad nám také umožní vést věcnou a uvolněnou debatu o dohodě. Na základě výsledků posouzení dohody Soudním dvorem EU případně přikročíme k dalšímu krokům v rámci českého ratifikačního procesu, jehož součástí bude i předložení dohody k posouzení Ústavnímu soudu ČR,“ prohlásil ministr Kuba.

Vítáme vstřícný krok ministra nechat ACTA posoudit Ústavním soudem. Trváme ale na svém původním stanovisku, že je pro nás ACTA nepřijatelná,“ řekl Jakub Michálek z České pirátské strany.

Kulatý stůl odborníků se shodl na nutnosti ochrany práv duševního vlastnictví i v prostředí internetu. Pro účastníky diskuse jsou nepřijatelné předešlé návrhy dohody, které stojí za kontroverzí spojenou s dohodou. Ochranu práv duševního vlastnictví na internetu je třeba, vzhledem k přeshraniční povaze internetu, řešit komplexně. Podle některých odhadů tvoří ICT průmysl (informačních a telekomunikačních technologií) necelých 8 procent českého HDP a tento podíl roste. Dle ministra Kuby je „právě proto tato oblast ICT důležitá pro rozvoj podnikání v ČR."

Z našeho hlediska poslední verze dohody ACTA nepřináší pro naše podnikání výrazné změny. Přesto vítáme zájem ministra Kuby o zajištění dobrého prostředí pro podnikání na internetu,“ řekl výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix.

Přehnaná regulace by mohla být překážkou v dalším rozvoji ICT průmyslu,“ varoval místopředseda představenstva ICT Unie Zdeněk Pilz. Advokát Jiří Čermák naopak upozornil, že možnosti prosazování práv duševního vlastnictví na internetu jsou v současnosti velmi omezené.

Dohoda ACTA se netýká pouze autorských práv a internetu, ale zejména průmyslových práv. Jejím cílem je především zvýšení ochrany práv duševního vlastnictví pro české produkty v zahraničí, tedy na našich exportních trzích. Právě požadavek na větší aktivitu při ochraně duševních práv je opakovaně vznášen ze strany českých podniků. ACTA má vést k lepší ochraně práv duševního vlastnictví českých vývozců tím, že vytváří nový mezinárodní standard ochrany práv duševního vlastnictví, kterého by ČR chtěla dosáhnout na všech svých exportních trzích. Porušování práv duševního vlastnictví totiž ohrožuje některé české podniky a tím i konkurenceschopnost ČR. Větší podpora ochrany práv duševního vlastnictví je proto jedním ze základů pro zachování a vznik nových pracovních míst u nás.

Na závěr odborného setkání představil ministr Kuba analýzu dohody ACTA vypracovanou v rámci pracovního Výboru pro Evropskou unii. Analýza, kterou dnes umístí ministerstvo průmyslu a obchodu na svých internetových stránkách, představuje formou srovnávací tabulky komplexní rozbor všech ustanovení ACTA, ze kterého je patrné, jakou mají jednotlivá ustanovení dohody povahu, zda je stát musí provést nebo nemusí, ale pouze může, a zda jsou již v českém právním řádu implementována, a která konkrétní ustanovení českých právních předpisů odpovídají jednotlivým ustanovením dohody ACTA. „Výsledek analýzy potvrzuje, že všechna opatření vyplývající z ustanovení dohody ACTA, které je Česká republika povinna zavést, jsou již v ČR zavedena,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Česká republika nemusí měnit své stávající právní předpisy kvůli přijetí a uplatňování Dohody. Dohoda je kompromisem 37 vyjednávacích stran, proto jsou některá ustanovení dohody povinná a některá fakultativní. Respektování základních práv jako je právo na soukromí, svoboda projevu nebo ochrana dat je výslovně uvedena v ACTA jako její základní princip. Dohoda ACTA, je o potírání protiprávních aktivit velkého rozsahu, často páchaných zločinnými spolky nebo organizacemi. Není o tom, jak lidé používají internet v běžném životě. Uživatelům internetu nic nebrání ve sdílení materiálů a informací, které jsou získány legálním způsobem. Stejně tak dohoda neomezí práva jednotlivce ohledně internetu.

Veronika Forejtová, MPO

mpo.cz, 10. 4. 2012

Přílohy
PDF Fakta o dohodě ACTA.pdf (221.8 kB) PDF Analýza dohody ACTA – srovnávací tabulka s právním řádem České republiky.pdf (978.8 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme