Stravenky? Ne, chceme spravedlivější systém pro daňové poplatníky

15. 6. 2011

Navrhujeme zrušit zvýhodnění některých ze zaměstnaneckých benefitů. Jejich existenci považujeme za nespravedlivou vůči těm, kteří benefity nejen nemají, ale skrze své daně na ně ještě přispívají. Zrušení by mělo začít platit od 1. 1. 2013.

Rovnoprávnost: Proč považujeme rušení daňového zvýhodnění za nezbytné?

Zaměstnanci s benefity jsou nyní dotováni těmi, kteří benefity nepobírají. Usilujeme proto o nastolení rovnosti při placení daní.

Chceme omezit možnosti daňových úniků. A to jednak celkovým zjednodušením systému, jednak zavedením tzv. principu neutrality – tedy zdanění bez ohledu na druh příjmu.

Trváme na tom, aby zaměstnanec s vyšším příjmem také odváděl do rozpočtu absolutně více než zaměstnanec s nižším příjmem, což nyní při výskytu benefitů neplatí.

Výhoda pro všechny: Jak se tyto změny projeví v našem rozpočtu?

Neplánujeme tuto změnu za účelem zvýšit výnosy z daní. Dopad bude proto přibližně nulový. Hodláme totiž nahradit rušené benefity zavedením nové slevy na dani, která nebude pouze pro vybrané, ale pro všechny zaměstnance. Půjde o tzv. zaměstnanecký výdajový paušál ve výši 3000 Kč ročně.

Mýty o rušení daňového zvýhodnění

1. Lidem daňové výhody bereme, politikům ne

Pravda: Nikoli, už od 1. ledna 2011 bylo zrušeno daňové zvýhodnění dosud nedaněných náhrad pro ústavní činitele (např. náhrady na cestovné, na kancelář či paušální náhrady).

2. Vláda chce zrušit stravenky, režijky apod.

Pravda: Není to pravda. Vláda chce odstranit jejich daňové zvýhodnění, což ale nemusí nutně znamenat i jejich zrušení. Stále se totiž bude jednat o daňově uznatelný náklad na straně zaměstnavatele, stejně jako je jím např. mzda.

3. Zrušení stravenek připraví lidi o práci a na daních se vybere mnohem méně

Pravda: Lidem se kupní síla dík nové slevě nesníží. Budou pouze moci přesměrovat část nákupů do jiných odvětví než odvětví stravovacího. Rozhodně tedy nedojde k zániku pracovních míst, ale maximálně k jejich přeskupení.

ARGUMENTÁŘ SI MŮŽETE NÍŽE STÁHNOUT VE FORMÁTU ".pdf"

TOP 09

V Praze 15. 6. 2011

Přílohy
PDF Proč odstraňujeme nespravedlnost vůči těm, kteří stravenky nemají?.pdf (153.7 kB)
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme