sKarta - Novinka ve vyplácení dávek

15. 6. 2012

CO JE sKARTA?

Je to karta, na kterou bude stát lidem posílat státní dávky. Dnes je lidé dostávají od úřadů rovnou na účet, přes složenky nebo si pro hotovost chodí na úřady. Nově budou dostávat peníze bezhotovostně na tuto kartu, která je obdobou bankovní karty. Bude mít platnost 4 roky.

PROČ SE ZAVÁDÍ?

Hlavními důvody jsou především úspory a problémy, které stát řeší se zneužíváním dávek. Zejména ti, kteří berou sociální dávky tak nebudou moci sKartou platit například v herně či baru, nebudou moci hotovost vybrat najednou, ale jen v omezeném množství či týdenních částkách apod. Novým systémem se ušetří přes 200 milionů korun za rok. Zavedením karty stát také sjednotí způsob výplaty dávek. Dnešní systém je komplikovaný a nákladný, protože stát posílá dávky třemi způsoby. Podobný systém karet zavedla a využívá již řada evropských zemí, například Itálie, Velká Británie, Finsko a další, mimo EU třeba také USA.

PROČ JE VÝHODNÁ PRO LIDI?

Lidé dostanou sKartu zdarma a budou ji moci využívat stejně jako bankovní kartu. Tedy mohou s ní platit v obchodech (65 tisíc terminálů), vybírat si na ni peníze z bankomatu nebo si je nechat přeposlat na jiné účty. Pokud už někdo platební kartu vlastní a nebude chtít využívat sKartu, může si nechat trvalým příkazem, který je zdarma, automaticky přeposílat peníze na svůj vlastní účet. Příjemce si pro dávky nemusí chodit na poštu nebo na úřad. sKarta je navíc chráněna jako bankovní karta, je těžko zneužitelná a v případě ztráty ji lze zablokovat.

PRO KOHO sKARTA JE?

sKartu dostanou všichni, kdo čerpají od státu pravidelně dávky. Jsou to lidé, kteří jsou příjemci rodičovského příspěvku, příspěvku na bydlení, podpory v nezaměstnanosti, dávek v hmotné nouzi, podpory zdravotně postižených atd. Karta bude ve dvou variantách: základní a speciální, která bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/ P, výhody, které dosud plynou z držení těchto průkazů, zůstávají v platnosti.

A PRO KOHO sKARTA NENÍ?

sKartu nebudou potřebovat k vyzvednutí a převzetí penze důchodci a také nemocní budou dál získávat nemocenskou standardním způsobem.

JAK SE BUDE ZAVÁDĚT?

Novinka se nerozšíří hned plošně, ale úředníci její fungování nejdřív vyzkoušejí v několika lokalitách na řádově stovkách klientů. Poté se budou měsíčně vydávat desítky tisíc sKaret až do konce roku. Do konce letošního roku by mělo být vydáno celkem 900 tisíc těchto karet. Od nového roku 2013 sKartu obdrží vždy jen noví klienti úřadů práce (řádově tisíce lidí měsíčně). První příjemci dávek dostanou od státu peníze prostřednictvím sKarty v srpnu. U speciálních sKaret, které jsou určeny držitelům průkazů TP, ZTP, a ZTP/P bude nutné, aby příjemci dodali na úřady práce svoji fotografii, která bude na kartě uvedena. K předání fotografie budou písemně vyzváni, není tedy třeba, aby sami iniciativně úřady práce s fotografií navštívili dříve.

JAKÁ JE ZÁRUKA, ŽE S VYDÁNÍM NEBUDOU PROBLÉMY?

Nezavádí se tím žádný nový systém a nejde ani o jednorázovou změnu. sKarty se budou vydávat postupně. Úřady práce začnou dostávat sKarty od konce června a od července je pak budou vydávat klientům. Každý příjemce karty dostane dopis, že má kartu připravenou na úřadě. Při převzetí dostane klient příručku s návodem, jak může kartu používat, informaci o podmínkách použití a také sazebník plateb. Předání sKaret dohodnou úřady práce i s pracovníky domovů pro seniory nebo s pečovatelskou službou. Jejich klienti mohou vystavit jednorázové zmocnění (ověření 30 Kč) pro sociálního pracovníka, který jim sKartu vyzvedne a předá. Vše je naplánováno tak, aby to probíhalo postupně, nikoli naráz.

CELÝ SYSTÉM MÁ NA STAROST JEDNA BANKA. KOLIK ZA TO STÁT ZAPLATÍ?

Celý systém bude spravovat Česká spořitelna, která vyhrála veřejnou soutěž. Česká spořitelna nebude od státu dostávat za tuto službu ani korunu. Nový systém tak naopak ušetří státu přes 200 milionů korun ročně. Ty dosud platil za zasílání peněz jinými způsoby než nyní zvoleným bankovním převodem.

K ČEMU JEŠTĚ BUDE sKARTA?

Lze s ní platit v obchodech, vybírat hotovost v bankomatech, přeposlat peníze na jiné účty, v obchodech, které mají cash back, lze požádat pokladníka o vydání hotovosti, na účet k sKartě ale není možné posílat peníze z jiných účtů, není možné s ní platit na internetu, sKarta vás nepustí do minusu. Jeden výběr každé dávky z bankomatu České spořitelny či provedení bezhotovostního příkazu bude zdarma, další výběr z bankomatů České spořitelny bude stát 6 korun, výběr z bankomatu jiné banky bude stát 40 korun.

CO KDYŽ LIDÉ ODMÍTNOU KARTU?

V tom případě se budou muset obejít bez pomoci státu. Vlastnictví karty bude podmínkou pro to, aby lidé mohli nepojistné sociální dávky dostat. Příjemce dávek úřad vyzve, aby si sKartu vyzvedli. Pokud nezareagují do dvou týdnů, dostanou doporučený dopis. Pokud se nepodaří ani poté úřadu klienta kontaktovat, bude úřad práce aktivně klienta vyhledávat. Takto se postupuje vždy, pokud se zjistí, že klient je pro jakékoliv úřední výkony nedostupný.

JAK ZÍSKAJÍ  sKARTU LIDÉ BEZ ADRESY?

Pro lidi bez trvalé adresy a občany, kteří mají adresu trvalého bydliště na městském či obecním úřadě a pohybují se například po azylových domech, stát připravil speciální doručovací režim. Pokusí se jim doručit dopisy do azylových domů nebo do domů sociálních služeb, případně jim novinku v rámci aktivní sociální práce úředníci vysvětlí.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme