Drábek: sKarty budeme vydávat postupně. Problémy nehrozí

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

Už za necelý měsíc začnou úřady práce lidem pobírajícím sociální dávky postupně vydávat Kartu sociálních systémů (sKartu). Celý systém bude spravovat Česká spořitelna (ČS), která vyhrála veřejnou soutěž. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) stát ušetří desítky milionů korun.

6. 6. 2012

Proč se vůbec sKarta zavádí? Mnoho lidí má přece bankovní účet a kartu už nyní. Teď budou mít někteří hned dvě karty...

Důvodem je kromě lepší kontroly státu (zda nejsou některé dávky zneužívané) hlavně sjednocení způsobu výplaty. To je dosud značně nákladné a komplikované, protože se peníze dostávají k příjemcům celkem třemi různými způsoby. Sjednocení výplaty prostředků prostřednictvím sKarty ušetří daňovým poplatníkům víc než 200 milionů korun ročně. Pokud někdo platební kartu vlastní a nebude chtít využívat sKartu, pak si může trvalým příkazem, který je zdarma, nechat automaticky přeposílat peníze na svůj vlastní účet a využívat je jako dosud. Pro každého příjemce příspěvků je zajištěno zdarma kromě vydání sKarty (jedenkrát za 4 roky) také otevření a vedení platebního účtu, bezhotovostní platba kartou u obchodníka, výběr z bankomatů ČS ke každé dávce nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu. Výhodou sKarty je dostupnost a pohodlí, příjemce pro dávky nemusí chodit na poštu nebo na úřad. Prostřednictvím karty je možné čerpat dávky v kterémkoli bankomatu nebo přímo platit v obchodech, sKarta je navíc chráněna stejně jako kterákoli jiná bankovní karta, jen těžko je zneužitelná a v případě její ztráty ji lze zablokovat.

Když se na přelomu roku zaváděl nový počítačový systém, výplata dávek povážlivě drhla. Jaká je nyní záruka, že vydávání karet bude plynulé?

V tomto případě se žádný nový systém nezavádí. sKarty se budou vydávat postupně, v průběhu celého druhého pololetí roku 2012, nejde tedy o jednorázovou změnu. Na úřady práce začnou být distribuovány od konce června letošního roku, od července pak budou vydávány klientům. Každý příjemce karty bude písemně vyrozuměn o tom, že je jeho karta na úřadu připravena. Nejprve tedy držitel karty obdrží od příslušného úřadu práce dopis s výzvou k vyzvednutí sKarty. Při převzetí dostane klient příručku s návodem, jak lze kartu používat, informaci o podmínkách použití a také sazebník plateb. Průběh zavádění karet je tedy naplánován tak, aby všechny kroky probíhaly postupně, nikoli naráz.

Celý systém výplaty dávek teď bude zajišťovat jedna banka. Kolik vůbec zavedení karet stálo a jakou roční odměnu bude ČS dostávat?

Česká spořitelna nebude od státu, resp. MPSV dostávat za tuto službu ani korunu. Nový systém tak naopak ušetří přes dvě stě milionů korun ročně, které byly dosud vynakládány na zasílání peněz jinými způsoby než nyní zvoleným bankovním převodem.

Když tedy ČS nemá z celého systému ani korunu, v čem spočívá její profit?

Minimálně bude spravovat účty pro desetitisíce lidí, potencionálních nových klientů. A také získá peníze z nadstandardních výběrů....

Spořitelna nemůže využívat informace o klientech, aby jim nabízela své bankovní produkty – data o příjemcích dávek zůstávají na úřadech práce, a smlouva jí dokonce zakazuje nějaké komerční oslovování klientů úřadů práce. Celkový počet sKaret, které se rozdají, bude 900 tisíc, ty bude spravovat, stejně jako účty k nim náležící. Stát za tuto službu ale skutečně platit nebude nic.

Jan Klička

denik.cz, 6. 6. 2012, Rubrika: Z domova

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme